Odata počast žrtva masakra na Kapiji; Srbija i dalje sigurno utočište za zločince

Odata počast žrtva masakra na Kapiji; Srbija i dalje sigurno utočište za zločince

Roditelji, rođaci prijatelji i poznanici, brojni građani Tuzle i cijele Bosne i Hercegovine od ranih jutarnjih sati polažu cvijeće i odaju poštovanje ubijenima na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine.

Prisjećaju se trenutka kada je ovaj grad pogodio najveći ratni zločin u njegovoj historiji i kada je na Dan mladosti granatom ispaljenom s planine Ozren ubijena 71 mlada osoba, a više od 200 ih ranjeno.

-Zilha Kurtalić je na Kapiji ostala bez 15-godišnje kćerke Vesne. Svakog 25. maja dolazi u Aleju mladosti, a kako godine prolaze njena bol je sve veća i veća.

“Bila je jako mlada, volila je život. Od tog dana, kada je poginula, je eto 25 godina, a bol ne jenjava. Kćerka, zet, unuka i muž, to mi je ostalo u životu i prijatelji, a podsjećanje na ovo… Ta bol ne jenjava. Ne mogu, nemam snage više, vjerujte“, kaže kroz suze Zilha Kurtalić, majka ubijene Vesne.

Adnan Beganović je imao 16 godina kada je ubijen. Četiri dana ranije, 21. maja, proslavio je rođendan.

“Poginuo je netom iza rođendana. Svake godine isto. Ne mogu, teško mi je govoriti. Za ovaj zločin ne znam kako da još nije Đukić iz Beograda izručen, da odgovara za našu djecu. To mi nije jasno nikako. Rekla sam prošli put, volila bih da taj sudija koji ga je oslobodio i pustio, da pogleda nama roditeljima u oči, da kaže ja sam ga pustio“, kaže Zekija Beganović – Mahmutović, koja je četiri godine nakon masakra, 1999. godine, rodila sina i dala mu ime Adnan.

Imenjak svog brata danas je student druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Njegovo rođenje donijelo je Zekiji kakvo-takvo olakšanje jer je ponovo imala dijete koje je mogla zvati Ado, Adnane…

“Bol je jedna te ista svake godine. Dakle, to se ne može opisati riječima. Ne postoje riječi relevantne kojim mogu opisati za ove trenutke koje provodimo ovdje, to je jednostavno isto svake godine, kaže Adnan Mahmutović, koji nosi ime po svom bratu kojeg nikada nije vidio.

U Aleji mladosti i na Kapiji mnogobrojne delegacije su položile vijence i cvijeće te odale dužnu počast nevinim žrtvama. U 20:55 će se oglasiti sirene… Za zločin na Kapiji samo je odgovarao Novak Đukić, general Vojske Rs-a. Osuđen je najprije na 25 godina zatvora, a nakon poništavanja presude i novog suđenja pravomoćno je osuđen na 20 godina zatvora. Međutim novu presudu je dočekao na slobodi iskoristivši mogućnost da zbog navodnog liječenja pobjegne u Beograd gdje slobodno živi.

Na Kapjiji su u jednom trenu ubijeni: Suzan Abdulismail, Edina Ahmetašević, Elvis Alagić Enko, Admir Alispahić, Lejla Atiković, Asmir Bakalović, Adnan Beganović, Damir Bojkić, Indira Borić, Ivana Bošnjaković, Elma Brguljak, Lejla Bučuk, Sanja Čajić, Selma Čaušević, Amir Čekić, Samir Čirak Ćiro, Almasa Ćerimović, Zada Dedić, Razija Djedović, Amir Đapo, Suzana Dušić, Amir Đuzel, Muris Fatušić, Ago Hadžić, Hamdija Hakić, Senad Hasanović, Šemsa Hasečić, Alem Hidanović, Nedim Hodžić, Hasan Hrustanović, Adnan Hujdurović, Elvira Hurić, Almir Jahić, Azur Jogunčić, Sandro Kalesić, Franc Kantor, Damir Kurbašić, Vanja Kurbegović, Vesna Kurtalić, Sulejman Mehanović, Pera Marinović, Nenad Marković, Amira Mehinović, Edin Mehmedović, Edisa Memić, Adrijana Milić, Nešet Mujanović, Edin Mujabašić, Samir Mujić, Elvir Murselović, Šaban Mustačević, Dijana Ninić, Selma Nuhanović, Indira Okanović, Rusmir Ponjavić, Raif Rahmani, Fahrudin Ramić, Nedim Rekić, Jasminko Rosić, Nihada Šišić, Armin Šišić, Senahid Salamović, Edhem Sarajlić, Jasminka Sarajlić, Aim Slijepčević, Savo Stjepanović, Jelena Stojičić, Ilinka Tadić, Azur Vantić, Mustafa Vuković i Adnan Zaimović.

Imamović: Pozivamo Srbiju da izruči Novaka Đukića Bosni i Hercegovini

“Novak Đukić je ispalio granatu s Ozrena i postao ubica djece. On je tada bio pod komandom dva osuđena ratna zločinca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Ovaj zločin je dokazan, ali Srbija odbija da izruči Bosni i Hercegovini ovog ratnog zločinca. Na taj način stavlja svoj potpis na počinjene zločine” – rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Smatra da se Tuzli na ovaj način nanosi velika nepravda i bol građanima BiH, kao i velika šteta građanima Srbije. “Pozivam Vladu Srbije da izruči Novaka Đukića Bosni i Hercegovini. On je osuđen. Pravosuđe Srbije je politizirano, jer oni imaju osuđenog ratnog zločinca kojeg kriju, solidarišu se sa zločinom, a to prijeti novim zločinima. Srbija ujedno vrši i jednu cijelu kampanju negiranja zločina u BiH. Sramota je za Srbiju da štiti ubicu nevine djece. Također, smatra da državni organi BiH nisu učinili dovoljno i moraju biti uporniji da se presuđeni ratni zločinci izruče BiH”, poručio je Imamović.

– Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević odao je počast žrtvama masakra na tuzlanskoj Kapiji. 

Izvor: Agencije

Previous U Mostaru obilježen Dan šehida (VIDEO)
Next Duh ramazana i Bajrama u sarajevskim mahalama (VIDEO)

You might also like

DUHOVNOST

Na letu iznad Bosne: Papa Franjo uputio blagoslove i pozdravio predsjednika i građane naše zemlje

Tokom leta aviona Al Italia iz Rima prema Tbilisiju, u 10:10 sati, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, primila je poruku pape Franje upućenu predsjedavajućem Predsjedništva

NAŠI DANI

Ovako su građani i mediji pozdravili oslobađajući presudu Vikiću i ostalima (Video)

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Dragana Vikića. Presuda je oslobađajuća za sve četvoricu i to nekadašnjeg pomoćnika ministra

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Ozvaničena saradnja Univerziteta u Sarajevu i Memorijalnog centra Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i Univerzitet u Sarajevu ozvaničili su saradnju Memorandumom na osnovu kojeg će, između ostalog, raditi u oblasti obrazovanja o događajima koji su se desili u