Odbačene optužbe za prevaru protiv bivšeg imama iz Sidneja Jasmina Bekrića

Odbačene optužbe za prevaru protiv bivšeg imama iz Sidneja Jasmina Bekrića

Policija su odbacili niz optužbi za prevaru protiv vjerskog službenika u Sidneju koji je bio optužen za unovčavanje čekova namijenjenih dobrotvornim aktivnostima, piše news.com.au.

Ali bivši imam džamije Smithfield izjasnio se krivim po optužbi za oružje i biće osuđen sljedeće sedmice.

Jasmin Bekrić (56) se nasmiješio dok je u petak izlazio iz centra u Dauningu nakon 20-minutnog ročišta na kojem je odbačeno 11 optužbi protiv njega.

„Bilo je sasvim prikladno da policija povuče optužbe za prevaru; moj klijent se osjeća opravdano i izuzetno olakšano,” rekao je kasnije njegov advokat Philip Strickland SC.

Odbačene optužbe uključivale su sedam tačaka za nepošteno sticanje finansijske prednosti prevarom.

Svaka od tih optužbi odnosila se na odvojeni navodni incident u kojem je g. Bekrić bio optužen za unovčavanje čekova bosansko-australske islamske organizacije na svoj lični račun u Commonwealth Bank of Australia.

Depoziti su iznosili oko 40.000 dolara, navela je policija u sudskim dokumentima prije nego što je odbacila optužbe.

Ostale optužbe koje su odbačene odnosile su se na navodno davanje lažnih izjava na službenim obrascima, a jedna u kojoj se navodi da je g. Bekrić imao 6500 dolara mogućeg ukradenog novca u svom posjedu.

Bekrić se izjasnio krivim po optužbi za oružje u vezi sa palicom koja se može razvući koju je policija pronašla u njegovoj kući tokom pretresa prošlog oktobra.

-Klijent je uvijek tvrdio da je nevin po optužbama za prevaru, ali je ovo priznao, rekao je gospodin Strikland.

“Bio je veliki pritisak imati ove optužbe preko glave. Želim da čestitam policiji; Mislim da je bilo prikladno da povuku optužbe.”

Gospodinu Bekriću će u srijedu na istom sudu biti izrečena kazna zbog optužbe za palicu – posjedovanje zabranjenog oružja bez dozvole.

Previous Kristijan Šmit i problem iza njegovog bijesa
Next Stari Grad u svom punom sjaju dočekao hiljade gostiju iz svih dijelova svijeta

You might also like

RIJEČ

Delkić: Bosna izdvaja manje od 1% GDP-a na odbranu – nikakav znak da smo ozbiljni po pitanjima vlastite sigurnosti

  Ajla Delkić, predsjednica Savjetodavnog Vijeća za Bosnu i Hercegovinu (Advisory Council for Bosnia and Herzegovina) u Washingtonu, koja ozbiljno, temeljito i snažno lobira za našu zemlju u Americi, kaže

NAŠI LJUDI

„Golden Camera Awards“: Prestižna filmska nagrada ponovo u rukama Edina Hasanovića

U Hamburgu je u subotu 4. marta 2017. održana jedna od najznačajnijih evropskih filmskih smotri „Golden Camera Awards“, na kojoj su dodijeljene prestižne nagrade za filmska ostvarenja u protekloj godini.

NAŠI LJUDI

Sanel Babić, Bosanac koji šalje robote na Mars

Online platforma Diasporainvest.ba istražuje priče o uspješnim Bosancima i Hercegovcima i važnosti dijaspore za promociju naše zemlje. Razgovarali smo sa Sanelom Babićem, jednim od prvih Bosanaca sa bogatom karijerom istraživanja