Odgovor Forti: “Ovi seljaci” što ih prozivaš su ti omogućili da obnašaš dužnost premijera KS

Odgovor Forti: “Ovi seljaci” što ih prozivaš su ti omogućili da obnašaš dužnost premijera KS

Koordinacioni odbor boračkih organizacja Kantona Sarajevo uputio je saopćenje za javnost povodom izjave predsjednika Vlade Kantona Sarajevo Edina Forte koju je dao britanskom The Guardianu.

– Ovo nije prvi put da ti, gospodine Forto, iskrivljuješ ili omalovažavaš činjenice o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i vrijeđaš osjećanja njenih branilaca. Ovim putem “ovi seljaci” što ih prozivaš su ti poručili da su ti oni omogućili da na demokratskim izborima budeš nekoliko puta biran kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i Parlamentu FBiH, a trenutno obnašaš dužnost Predsjednika Vlade Kantona Sarajevo – navodi se u saopćenju.

Fortu su pozvali da se “kandiduje na nekom drugom prostoru Bosne i Hercegovine koji nije bio pod kontrolom oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine, za člana kućnog savjeta pa će vidjeti kako će proći, bez glasova ‘seljaka’ koje je prozvao”.

– Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo te poziva da se javno izvineš svim “seljacima”, braniocima od agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Mnogi su komentarisali Fortine izjave tražeći njegovu ostavku.

– Forto je za mene okupator i ne treba da se izvinjava ni meni niti ikome u Sarajevu. Treba da mu vidimo leđa kao i u ratu i neka uživa negdje na zapadu u zarađenom savjetničkom mjestu neke Satlerove prijateljske korporacije. Nama treba da se izvine Konaković koji mu je dao vlast. Konaković koji se busa da je branio ovaj grad duže i žešče od svih branioca zajedno. Da je osjetio bar jedan mjesec u rovu kao svaki borac, ne bi nikada predao Sarajevo u ruke Forte. On duguje izvinjenje prije svega svojim glasačima jer je njihovim glasovima predao kanton Forti i Njihovoj stranci. I to sve zbog vlastite vlasti. I ako premijer i poslje ovoga ostane premijer, odgovoran je Konaković kao i svaki poslanik u skupštini Kantona Sarajevo koji ne bude za njegovu smjenu – kazao je Faruk Kapidžić, bivši kantonalni ministar, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Nostalgija i percepcija: Sarajevo očima Bona Voxa i Edina Forte

Premijer Kantona Sarajevo u pomenutom intervjuu nije imao lijepe riječi o gradu i kantonu gdje živi i obnaša najvišu funkciju. Govorio je o Sarajevu kao središtu ničega, žaleći za nekada regionalno prepoznatljivom muzičkom i kulturnom scenom.

Nostaligija za nekadašnjim vremenima i mladošću svojstvena je mnogima, Edin Forto nije izuzetak. Šteta što je zaboravio da ne govori samo u svoje ime, a zaboravio je i još nešto – muzika se nije promijenila samo u Sarajevu. U proteklim decenijama svjetska muzička scena doživjela je mnoge promjene, a oni koji su 80-ih slušali tada poznate bendove, danas imaju otklon prema muzici koju slušaju nove generacije. Potencirajući priču o muzici, previdio je premijer KS i tako značajan filmski festival koji Sarajevo ima od 1995. godine. Previdio je uspjehe domaće kinematografije, u prethodnoj godini Sarajevo i naša zemlja imali su – najbolji film Evrope. Ako ćemo o muzici, realnost je da Sarajevo i danas ima scenu i izvođače koji su regionalne zvijezde. Tako će beogradski glumac Branislav Trifunović za sarajevski bend ‘Letu štuke’ kazati da je najbolji bend na ovim prostorima.

Dok svjetske zvijezde poput frontmena benda U2 redovno posjećuju glavni grad Bosne i o njemu govore kao o modernom i sofisticiranom gradu, premijer se spušta na nivo onih kojima je Sarajevo bilo i ostalo trn u oku.

– To je mjesto zabave, magije koje je i dalje, za mene, glavni grad suživota. Bono Vox (U2) o Sarajevu 2021.

Previous Protesti u Tuzli: Nećemo podjele, hoćemo normalnu državu
Next Članovi Tužilaštva moraju biti oštro upozoreni da konačno počnu raditi svoj posao na zaštiti Ustavnog poretka BiH ili će snositi posljedice

You might also like

NAŠI DANI

Slavo Kukić: Mostarsko-banjalučki dvojac čini sve da destruira Bosnu i Hercegovinu

Akademik Slavo Kukić kazao je za N1 kako se posljednjim posjetama Beogradu i Zagrebu izgubila strana Bosne i Hercegovine kao ravnopravnog partnera u međunarodnim odnosima, prije svega u odnosima sa

NAŠI DANI

Mektić: Bosna i Hercegovina može sama uhapsiti Dodika, ne treba to tražiti od Srbije

  Ministar sigurnosti BiH odbacio tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je iz Sarajeva 2017. u Beograd stigao zahtjev da se tamo uhapsi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska. Vlasti Bosne i

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina i Crna Gora otvorile zajednički granični prijelaz

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su zajednički Granični prijelaz „Vraćenovići“ na putu Bileća – Nikšić, čime je pojednostavljen prelazak granice između