Ohrabreni dokumentom iz Brisela: Čović i Plenković poručuju da konačan dogovor o izbornoj reformi mora biti postignut

Ohrabreni dokumentom iz Brisela: Čović i Plenković poručuju da konačan dogovor o izbornoj reformi mora biti postignut

 Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović u Zagrebu je održao sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Sastanak je uslijedio nakon usvajanja Strateškog kompasa na nivou ministara vanjskih poslova i odbrane zemalja članica EU, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Navode kako je riječ o strateškom dokumentu sigurnosti i odbrane za zemlje članice.

Dalje se ističe kako su u kontekstu Bosne i Hercegovine u ovome dokumentu jasno precizirani konstitutivni narodi kao nositelji konstitucionalne suverenosti BiH i temeljno polazište kada su u pitanju daljnje aktivnosti prema Bosni i Hercegovini.

“Ovaj dokument koji usmjerava evropsku vanjsku politiku jasno prepoznaje natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnih naroda”, ističu iz HDZ-a.

Kažu kako će tokom sutrašnjeg zasjedanja predsjednika Vlada zemalja članica ovaj dokument biti potvrđen ispred Evropskog vijeća.

Čović je na sastanku upoznao hrvatskog premijera s tokom razgovora održanim u Sarajevu.

“Četverodnevni razgovori približili su u potpunosti stavove aktera pregovaračkog procesa. Finalni dio pregovora, nažalost, opstruiran je od strane SDA koja želi u potpunosti promijeniti ustavnu arhitekturu i ovlasti Doma naroda”, stoji u saopćenju.

Na sastanku u Zagrebu istaknuto je kako konačno rješenje mora rezultirati konkretnim političkim dogovorom.

“Harmonizacija odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda na prostoru Federacije treba biti riješena kroz pravedno i racionalno rješenje Izbornog zakona lišenog svih neustavnih anomalija koje omogućavaju diskriminaciju i nametanja političkih predstavnika”, ustvrdili su iz ove stranke.

Na sastanku dvojice visokih političkih dužnosnika zaključeno je kako je snažno vezivanje uz EU uobličeno u Strateškom kompasu jamac potpore EU institucija, prenose agencije.

Slične stavove jučer je imao i predsjednik RH Zoran Milanović. Nakon što je više puta u sličnim dokumentima EU izostavljan termin koji forsira službeni Zagreb, Milanović je konačno pohvalio tamošnju Vladu.

Milanović kaže da su Berlin, Amsterdam i Stockholm bili protiv hrvatskog stava o Bosni

Na temu Izbornog zakona i famozne konstitutivnosti sve otvorenije se govori u bosanskoj javnosti, uz podsjećanje da je taj izraz pogrešno preveden i protumačen.

‘Bosna više ne može bez jasnoće. Stranci više cijene one sa stavom’

A britanski historičar ‘Dejtonski sistem’ smatra zatvorom za bosanski narod…

Hoare: Dejtonski sistem je zatvor u kojem međunarodna zajednica drži bosanski narod

Previous Sarajevo: Obavljena testna vožnja novim trolejbusom
Next Pouka: Kako su Bošnjaci u prošlosti branili Bosnu i njen teritorijalni integritet

You might also like

NAŠI DANI

BPK: Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova obilježena 30. godišnjica formiranja Armije R BiH

Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova kod Ustikoline obilježena je 30. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 17. godišnjica Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga (OS) Bosne i

NAŠI DANI

Bursać: Dejton je ‘greška’ koja je stvorila RS

“BiH nije trebala ni da postoji i greška je nastupila 1995. godine”, govori Milorad Dodik. A zaboravlja da se ta “greška” zove Dejtonski mirovni sporazum, koji Srbi treba da slave

NAŠI DANI

BPK – Utvrđen program obilježavanja 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Organizacioni odbor Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na sjednici održanoj danas utvrdio je program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Realizacija programa obilježavanja počet će već 23.02.2023. godine