OIC usvojio rezoluciju o Bosni i Hercegovini

OIC usvojio rezoluciju o Bosni i Hercegovini

(MINA) – U glavnom gradu Islamske Republike Mauritanije Nouakchottu, 16. i 17. marta održano je 49.  redovno zasjedanje Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC).

Skup kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova i predstavnici 57 zemalja članica, zemalja posmatrača i partnerskih organizacija, održan je pod motom “Umjerenost: ključ sigurnosti i stabilnosti”.

Bosnu i Hercegovinu, koja ima status posmatrača u ovoj organizaciji, predstavljao je ambasador Muhamed Jusić, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u OIC-u.

Na zasjedanju je na prijedlog Republike Turske jednoglasno usvojena i rezolucija o stanju u Bosni i Hercegovini.

U rezoluciji se, između ostalog, naglašava podrška provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini sa aneksima, kao i relevantnim odlukama Vijeća za provedbu mira (PIC). Također se potvrđuje trajna podrška država članica OIC-a očuvanju jedinstva, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodnog identiteta Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao potpuno funkcionalne i samoodržive države, sposobne da izvršava svoje ovlasti i ispunjava svoje međunarodne obaveze, sa svojom multietničkom, multikulturalnom i multireligijskom strukturom.

Rezolucija prepoznaje značaj tranzicije Bosne i Hercegovine u funkcionalnu, reformama orijentisanu, modernu demokratsku evropsku državu i ohrabruje evropsku i evroatlantsku orijentaciju BiH. Također se napominje važnost poštivanja i provođenja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ustavnih i zakonskih odredbi, zajednički utvrđenih vanjskopolitičkih ciljeva, kao i svih međunarodnih i domaćih sudskih presuda, naglašavajući, u ovom smislu, potrebu za sveobuhvatnim reformskim procesom koji ima za cilj jačanje funkcionalnosti državnih institucija, podsjećajući da reformski procesi zavise od građana i političkih lidera Bosne i Hercegovine.

Članice OIC-a ovim dokumentom ističu hitnost provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i standarda razvijenih demokratija, izražavaju svoju podršku aktivnostima na izmjenama Izbornog zakona koje će svim građanima Bosne i Hercegovine omogućiti jednaka prava u izbornom procesu na cijeloj teritoriji države.

Sve članice OIC-a, njih 57, osuđuju i odbacuju sve zaključke, izjave i aktivnosti predstavnika nižih nivoa vlasti, kojima se potkopavaju nadležnosti države Bosne i Hercegovine, te poziva na secesionizam i stvaranje novih teritorijalnih jedinica, čime se krši Opći okvirni sporazum za mir i Ustav Bosne i Hercegovine, ali i ugrožava mir i sigurnost, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

Nadalje, osuđuje se svako širenje vjerske i nacionalne mržnje, posebno u mjestima gdje su počinjeni teški ratni zločini i genocid, te veličanje, odlikovanje i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona, i posebno osuđuje širenje islamofobije prema bosanskim muslimanima – Bošnjacima, kao autohtonom evropskom narodu, a koja je potvrđena u godišnjim izvještajima OIC o islamofobiji.

Rezolucijom se poziva islamski svijet da kroz ekonomske, obrazovne i humanitarne projekte nastavi podržavati preživjele žrtve genocida u Srebrenici i Memorijalni centar u Potočarima, te da se pridruži porodicama žrtava u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula kao Dana žalosti, u skladu sa Rezolucijom usvojenom na 39. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova održanoj u Astani, Republika Kazahstan, 30. juna 2011. godine.

U rezoluciji se još pozivaju  članice OIC-a da uspostave snažniju saradnju sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, kao najstarijom organizovanom autohtonom zajednicom muslimana u modernoj evropskoj povijesti, a koja predstavlja jedinstvenu zajednicu muslimana u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj Sloveniji, Srbiji i muslimana Bošnjaka izvan domovinskih zemalja i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju.

Ambasador Jusić.jpeg - OIC usvojio rezoluciju o Bosni i Hercegovini: Osuđen secesionizam i iskazana podrška provedbi presuda Ustavnog suda BiH
Ambasador Muhamed Jusić

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri OIC i ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji, Omanu i Jemenu Muhamed Jusić koji je predstavljao našu zemlju na ovoj konferenciji izjavio je kako je OIC, kao druga najveća međunarodna organizacija nakon Ujedinjenih nacija, s 57 članica, još jednom čvrsto stala uz Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i ohrabrila evropsku i evroatlantsku orijentaciju Bosne i Hercegovine.

Poruke Rezolucije su jako značajne za Bosnu i Hercegovinu i još jednom ukazuju na jasan stav međunarodne zajednice o procesima i svemu što se u i oko Bosne i Hercegovine dešava. Značajno je držati međunarodnu pažnju, naročito prijateljskih zemalja, nad Bosnom i Hercegovinom, s obzirom na sve izazove s kojima se susreće.

Također je izrazio zahvalnost svim članicama na razumijevanju i podršci, a posebno Republici Turskoj, koja je predlagač rezolucije i koja predstavlja OIC u UO Vijeća za provedbu mira.

Previous BH Pošta promovisala poštanske marke „Most na rijeci Žepi” i „Redžep-pašina kula”
Next Prodajom čaja skupljao novac za Tursku i Siriju: Benjaminu Mehanoviću uručena stipendija za studiranje na IUS-u

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevski gimnazijalci zlatni na STEM Grand Final Olimpijadi u Frankfurtu

Veliki uspjeh sarajevskih učenika potvrda je da u Bosni i Hercegovini odrastaju izuzetno pametni i talentovani mladi ljudi. “Nakon rada koji je trajao gotovo cijelu školsku godinu, zatim kvalifikacija i

NAŠI DANI

Vlada Kantona Sarajevo nagradila Lanu Pudar sa 30.000 KM

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku da izdvoji 30.000 KM kao nagradu za fenomenalne uspjehe mlade bosanskohercegovačke plivačice Lana Pudar. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri u Vladi ugostili

NAŠI DANI

DerStandard podsjeća da RH i Srbija po Dejtonskom sporazumu nemaju pravo da se miješaju u politička dešavanja u Bosni

Strah od dalje diskriminacije uoči novih pregovora u Bosni – piše austrijski list DerStandard u naslovu. Nakon neuspjeha u Neumu, u četvrtak će se ponovo raspravljati o ustavnim reformama. Venecijanska