Okrećemo se domaćem: Drastičan porast proizvodnje i kupovine bh. poljoprivrednih proizvoda

Građani Bosne i Hercegovine sve se češće odlučuju za domaće proizvode

Bosanci i Hercegovici ubrazno se okreću uzgoju ali i kupovini domaćih poljoprivrednih proizvoda. Prema podacima Federalne agencije za statisku i proizvodnja ali i otkup poljoprivrednih proizvoda u novembru ove godine u odnosu na isti mjesec 2013. godine u velikom je porastu, piše bh. novinska agencija Patria.

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća i zemljoradničkih zadruga i otkupa poljoprivrednih proizvoda od porodičnih poljoprivrednih proizvođača u novembru 2014. godine iznosila je 23.581.489 KM što je u poređenju sa novembrom 2013. godine povećanje za 6.047.622 KM ili za 34,49%, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća  i zemljoradničkih zadruga u novembru  2014. godine iznosila je 12.074.935 KM što je u poređenju sa novembrom godine povećanje za 2.141.236 KM ili za 21.56 %.

Ukupna vrijednost otkupa poljoprivrednih proizvoda od porodičnih poljoprivrednih proizvođača u novembru 2014. godine iznosila je 11.506.554 KM što je u poređenju sa novembrom 2013. godine povećanje za 3.906.386 KM ili za 51,4 %, navodi se u saopćenju Zavoda, prenosi NAP.

(patria/mb)

Previous KOSAČIN "LJUBAVNI SLUČAJ"
Next Životni projekt umjetnice Sanite Lisice: Pijeskom na platnu ispisuje Kur'an

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

USK: Berba kornišona okončana s optimizmom

Ovogodišnja berba kornišona u USK okočana je krajem septembra i trajala je nešto više od tri mjeseca. Godina, odnosno vremenski uvjeti nisu bili baš najbolji, tako da su prinosi podbacili.

MADE IN BOSNIA-387

Kompanija K-Uni plus iz Dervente ostvarila izvoz od 24 miliona KM u 2019.

Stalni rast proizvodnje, ulaganje u nove tehnologije i društvena odgovornost, zaštitni je znak kompanije K-Uni plus d.o.o. Derventa za proizvodnju PVC profila u građevinarstvu, koja je ostvarila rekordne rezultate poslovanja

Ekonomija/Biznis

Pokrenuta proizvodnja Swity soka, poboljšana receptura i redizajnirana ambalaža

Nakon nekoliko mjeseci priprema jučer je zvanično pokrenuta proizvodnja Swity soka u Vegafruit-ovom pogonu u Maloj Brijesnici. Od sada će se na tržištu naći Swity sokovi poboljšane recepture i redizajnirane