Okupirana Gaza leži na 1,7 milijardi barela nafte

Okupirana Gaza leži na 1,7 milijardi barela nafte

Studija Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) otkriva da se rezerve prirodnog gasa u slivu Levanta kreće u rasponu od 122 triliona kubnih stopa, dok se nafta koja se može iskoristiti procjenjuje na 1,7 milijardi barela.

Ove rezerve nude priliku za distribuciju i podjelu oko 524 milijarde dolara. Resursi nafte i prirodnog gasa na okupiranoj palestinskoj teritoriji mogli bi donijeti stotine milijardi dolara za razvoj palestinskih zajednica i učiniti ovu naciju, koja je pod okupacijom, jednom od prosperitetnijih u svijetu.

Geolozi i ekonomisti UNCTAD-a potvrdili su da se okupirana palestinska teritorija (oPt) nalazi iznad velikih rezervoara nafte i prirodnog gasa, u zoni C Zapadne obale i mediteranske obale kod pojasa Gaze, potvrđeno je to u studiji „Ekonomska cijena okupacije za palestinski narod: nerealizirani potencijal nafte i prirodnog gasa”. 

Ovim sredstvima bi se mogao financirati i socioekonomski razvoj okupiranih palestinskih teritorija kao dio Agende Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030.

Izraelska vojna okupacija palestinskih teritorija od 1967. i blokada pojasa Gaze od 2007. spriječile su palestinski narod da izvrši bilo kakvu kontrolu nad vlastitim resursima fosilnih goriva, uskraćujući im prijeko potrebne fiskalne i izvozne prihode. Ekonomski troškovi naneseni palestinskom narodu pod okupacijom su dobro dokumentovani: stroga ograničenja kretanja ljudi i robe; oduzimanje i uništavanje imovine; gubitak zemlje, vode i drugih prirodnih resursa; fragmentirano domaće tržište i odvojenost od susjednih i međunarodnih tržišta.

Međutim, do sada je palestinskom narodu bilo zabranjeno da eksploatiše rezerve nafte i plina u vlastitoj zemlji i vodi kako bi zadovoljio svoje energetske potrebe i ostvario fiskalne i izvozne prihode. To povećava i oportunitetne troškove i ukupne troškove koje palestinski narod snosi kao rezultat okupacije, navodi se u studiji.

-U brojnim rezolucijama Generalne skupštine UN-a, od UNCTAD-a je zatraženo da procijeni i izvijesti o ekonomskoj cijeni okupacije koju snosi palestinski narod.

Studija se fokusira na naftu i prirodni gas zbog visoke vrijednosti i kritične važnosti u potencijalnom zadovoljavanju osnovnih palestinskih potreba za energijom, fiskalnim i izvoznim prihodima.

  • “Ono što bi mogao biti izvor bogatstva i mogućnosti za razvoj, pokazujese katastrofalnim ukoliko se ovi zajednički resursi iskorištavaju pojedinačno i isključivo, bez dužnog uvažavanja međunarodnog prava i normi”, upozorava se u studiji Ujedinjenih Nacija.

Kritična nova nalazišta nafte i prirodnog gasa u istočnom Mediteranu koje je Izrael počeo da eksploatiše u svoju korist, smatraju se zajedničkim resursima, jer nafta i prirodni gas postoje u zajedničkim bazenima. No Izrael je oduzeo pravo na ekploataciju prirodnih zaliha palestinskim biznisima.

-Izraelsko iskorištavanje palestinskih prirodnih resursa, uključujući naftu i prirodni gas, nameće palestinskom narodu ogromne troškove koji eskaliraju kako okupacija ostaje na snazi, upozorava se u studiji koja ističe posebnosti nafte i prirodnog gasa kao neobnovljivih resursa, tvrdeći da sadašnje generacije nisu nužno jedini vlasnici ovih resursa koji se nalaze na nacionalnim granicama i stoga mogu biti u zajedničkom vlasništvu više država i generacija.

Također se preporučuju daljnje detaljne studije kako bi se jasno utvrdilo pravo palestinskog naroda na svoja odvojena prirodna bogatstva, kao i njihov zakoniti udio u zajedničkim resursima koji su u zajedničkom vlasništvu nekoliko susjednih država u regiji, uključujući i Izrael – piše Forbes BH.

Klimatski protestanti blokiraju ulaz u sjedište British Petroleuma zbog ugovora o istraživanju plina s Izraelom

Previous Hamad Međedović, Bošnjak iz Sandžaka - najbolji mladi teniser na svijetu!
Next Podignuta optužnica protiv sedam osoba za krivično djelo genocida

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nastavak ulaganja – Vlada FBiH izdvojila dvadesetak miliona maraka za Aerodrom Bihać

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada FBiH je s ciljem unapređenja avioprometa u Federaciji BiH donijela pet odluka o usvajanju programa utroška sredstava tekućih transfera iz ovogodišnjeg federalnog

Ekonomija/Biznis

Vratio se iz Švicarske u Bosnu i Hercegovinu, zapošljava mlade ljude

  Hikmet Kurbegović je rođen 1966. godine u Sanskom Mostu. Nakon života u Švicarskoj, gdje je stekao iskustvo u realnom sektoru, od prvog dana povratka u svoj rodni grad okrenuo

MADE IN BOSNIA-387

Metalne konstrukcije iz naše zemlje ugrađene u najljepše objekte u Italiji, Francuskoj, Danskoj

  Pile Dujić, nakon 25 godina provedenih u Italiji, vratio se u Bosnu i Hercegovinu i u Jajcu pokrenuo privatni biznis. Osnovao je 2006. godine firmu „Metaling“ u pogonima propale