Općina Centar dodijelila 441 stipendiju

Općina Centar dodijelila 441 stipendiju

U Domu mladih na Skenderiji, u četvrtak 20. juna 2019. godine organizovano je potpisivanje ugovora sa dobitnicima stipendija za školsku 2018/2019. godinu koje dodjeljuje Općina Centar srednjoškolcima i studentima.

Ovom prilikom je 206 učenika srednjih škola i 235 studenata potpisalo ugovor na osnovu kojeg će mjesečno dobijati po 80 KM odnosno po 100 KM.  Sredstva stipendije obuhvataju period od deset mjeseci, počev od septembra 2018. do juna 2019. godine. Općinska služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti će za protekle mjesece isplatiti sredstva na račune potpisnika ugovora.

Prilikom svog obraćanja prisutnima načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da je danas jako važan dan za one koji žele investirati u znanje i da je veoma ponosan što se potpisuju ugovori za dodjelu stipendija.

-Veoma sam sretan što sam danas ovdje sa vama i što mogu u ime Općine Centar da vas pozdravim, da vam kažem da smo tu za vas i čestitam na rezultatima koje ste postigli u ovoj školskoj godini. Pokazali ste da ste predano i marljivo učili, trudili se da budete najbolji, pokušali i uspjeli ostvariti vrhunske rezultate i na taj način osvjetlali obraz vaših roditelja, učitelja, nastavnika i direktora, ali i nas u Općini Centar koji smo učinili sve kako bismo vam olakšali školske dane. Dokazali ste da se možete ravnopravno takmičiti u znanju sa vašim vršnjacima, ne samo iz naše zemlje, već i na međunarodnom nivou. Stipendije koje vam dodjeljuje Općina Centar treba da vas motiviraju za još predaniji rad, da budete još bolji i uspješniji u sticanju novih znanja i vještina. Znam da će generacije koje dolaze još jače povesti Bosnu i Hercegovinu putem prosperiteta i učiniti je mjestom gdje ćemo svi bolje živjeti. Vi ste budućnost Bosne i Hercegovine i naša glavna uzdanica, poručio je Ajnadžić.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić čestitala je dobitnicima stipendije.

-Čast i zadovoljstvo mi je što mogu da vas pozdravim u ime Općinskog vijeća i svoje lično ime. Uvjeravam vas da će Općinsko vijeće i u narednom periodu na iskren način podržavati vaš uspjeh, kazala je Karačić.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Centar je na 38. redovnoj sjednici održanoj u četvrtak, 30. maja 2019. godine donijelo Odluku o izboru nadarenih učenika i studenata za dodjelu stipendija „Prof. dr. Husein Kulenović“ u školskoj/akademskoj 2018/2019. godini. Stipendije u iznosu od 80 KM mjesečno će za deset mjeseci nastavne godine dobiti 148 srednjoškolaca, a po 100 KM mjesečno 129 studenata sa visokim prosjekom ocjena. Za ove stipendije je u općinskom budžetu obezbijeđeno 230.000 KM. Vijeće je na ovoj sjednici donijelo i Odluku o izboru učenika i studenata koji se školuju u otežanim uslovima za dodjelu stipendija u školskoj/akademskoj 2018/2019. godini. Po tom osnovu stipendije od 80 KM mjesečno će dobiti 58 učenika srednjih škola, a po 100 KM mjesečno 106 studenata. Za realizaciju ove odluke u budžetu Općine je obezbijeđeno 176.000 konvertibilnih maraka.

Današnjem potpisivanju ugovora sa stipendistima prisustvovali su i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić, vijećnici Velija Katica i Tea Dreković, pomoćnici načelnika Jasmina Fazlić, Fahrudin Kurtović i Admir Šehović, te savjetnik načelnika Osmo Babić.

Previous Kalesija: Premijerno prikazan film “Devet disidenata” (VIDEO)
Next Bosanski izvoz povećan, ali i uvoz

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Patent mladog inovatora iz Živinica osvojio prvu nagradu na balkanskom takmičenju

Salko Užičanin, student Medicinskog fakulteta UNTZ, mladi je vizionar koji pokušava pronaći nove načine proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Uz podršku Fondacije „Mozaik“ učestvovao je na Međunarodnom takmičenju u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

KCUS- Devetnaestogodišnjaku ugrađena proteza ruke kojom upravlja mislima (VIDEO)

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je vještačka ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji. 

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U Sarajevu predstavljen novi broj jedinog magazina o genetici u regionu

  Grupa entuzijastičnih studenata Burch Univerziteta su se prije dvije godine okupili oko zajedničke ideje da pokrenu izdavanje časopisa o genetici i bioinžinjeringu “BurchGene magazine” i to na engleskom jeziku.