Općina Kakanj će novac planiran za doček Nove godine preusmjeriti na stambeno zbrinjavanje sugrađanina Zejnila Kadrića

Općina Kakanj će novac planiran za doček Nove godine preusmjeriti na stambeno zbrinjavanje sugrađanina Zejnila Kadrića

Načelnik Mirnes Bajtarević: Novac planiran za doček Nove godine na otvorenom preusmjeriti na stambeno zbrinjavanje heroja Zejnila Kadrića Zenge

Jedna od prvih odluka koje je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević donio odnosi se na stambeno zbrinjavanje Zejnila Kadrića Zenge.

Načelnik je angažovao općinske službenike sa zadatkom da odu do neuslovne građevine u kojoj Zenga živi u selu Lučići, da snime stanje, i da naprave predračun i predmjer radova.

Sredstva koja bi se utrošila za doček Nove godine će se preusmjeriti u ovu svrhu i to bi bila inicijalna sredstva.

Tražit će se i dodatna sredstva i modaliteti da se Zengi osiguraju adekvatni uslovi za život. Prije toga je kontaktirana porodica kako bi se definisalo koje rješenje je za heroja Zengu najbolje. Tako se došlo do saznanja da Zenga jako puno voli svoje Lučiće i svoj rodni kraj i da je to mjesto u koje se stalno vraća nakon što se satima kreće uz saobraćajnice svirajući frulu. Svaka druga opcija, uključujući i smještaj u neku ustanovu, prema saznanjima do kojih se došlo, ne bi bila u skladu s onim što Zenga voli i što praktikuje.

Njegovi rodni Lučići Zengu podsjećaju na dane mladosti i o tome Zenga često priča prisjećajući se davnih vremena, obrađivanja njiva i volova koji su vukli plug.

„Moramo ustrajati u ovome i pomoći našem heroju Zengi. Ovo je stvar našeg odnosa prema Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. i našeg odnosa prema herojima. Ja u tome dileme nemam, rješenje za Zengu mora postojati i mi ćemo uspjeti u našoj zamisli, a znam da će nam se u tome pridružiti i druge institucije, ministarstva i dobri ljudi. Neka nam dugo živi naš heroj Zenga i neka našu svakodnevnicu uljepšava zvukom svoje frule“, rekao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Previous Potres u RH prouzrokovao oštećenja i u Cazinu, Bos. Kostajnici
Next Bosna ponudila pomoć Hrvatskoj nakon snažnog zemljotresa

You might also like

RIJEČ

Mediji u RH o procesu Prliću i društvu: ‘Hrvatska bi mogla snositi velike posljedice’

U ponedjeljak pred žalbenim vijećem Haškog suda (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju) počinje rasprava o žalbama u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića

NAŠI DANI

Protest ispred češke ambasade: Romski aktivisti osudili rasizam i policijsku brutalnost prema Romima

Asocijacija mladih Roma “AKSIOM” danas je u Sarajevu organizovala mirni protest povodom smrti Stanislava Tomaša, Roma iz Češke Republike, sredinom juna u češkom gradu Teplice, za koju romski aktivisti smatraju

NAŠI DANI

Komšić: Niko neće svoje gubitke kompenzirati na Bosni i Hercegovini

Politika etničkih razgraničenja i etničkog čišćenja putem razmjene teritorija, odnosno zagovaranje te vrste politike, jeste izvor destabilizacije zapadnog Balkana, ali i povratak na retrogradne politike i ideologije “životnog prostora nacija”