OS BiH bit će bogatije za 4 nova helikoptera (Video)

OS BiH bit će bogatije za 4 nova helikoptera (Video)

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u petak, 13. decembra 2019. godine u Sarajevu je potpisala ugovor o nabavci četiri helikoptera Huey II (Hjui dva), američkog proizvođača Bell, za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake UH-1H-II ukupne je vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka. Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).  

Helikopter UH-1H-II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“) koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH. Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga. 

Ceremonija svečanog potpisivanja održana je u Domu OS BiH u Sarajevu u prisutnosti najviših zvaničnika MO i OS BiH, američke ambasade u BiH i Štaba NATO-a u Sarajevu. Istaknuto je kako je ovaj projekаt još jedan vrijedan iskaz konkretne i opsežne saradnje Bosne i Hercegovine sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Nabavka ovih helikoptera predstavlja najveći investicijski projekat od osnivanja Oružanih snaga BiH, kako po iznosu finansijskih sredstava tako i po učinku koji će imati na operativne kapacitete i sposobnosti OS BiH“, kazala je tim povodom ministrica odbrane Marina Pendeš. „Ovo će nam dati više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima Bosne i Hercegovine, da damo svoj doprinos u projektima regionalne saradnje te u konačnici učvrstimo našu poziciju pouzdanog partnera u međunarodnim odnosima.“

„Realizacijom ovog projekta letačkim jedinicama Oružanih snaga BiH će biti omogućen adekvatan broj sati letenja. Time će svoju obučenost podići na viši nivo i stvoriti predispozicije da u skladu sa Zakonom o odbrani BiH još bolje i spremnije izvršavaju svoje zadatke“, rekao je tim povodom načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Kako je istakao „u procesu podmlađivanja pilotskog i zrakoplovno-tehničkog kadra bit će olakšan prijem i prilagodba novih pripadnika Zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH, odnosno osigurana smjena generacija koja nas očekuje u narednom periodu.“

„Ova inicijativa je zajednički projekat Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Oružane snage Bosne i Hercegovine su uspješna priča, u koju vrijedi ulagati. One su primjer šta narodi Bosne i Hercegovine mogu postići kada su zajedno s pogledom u budućnost. One su dokaz da se svaki fening uložen u Oružane snage višestruko isplati i vraća radi budućnosti naroda Bosne i Hercegovine“, kazao je američki ambasador u BiH Eric Nelson.

Nabavka novih letjelica ugovorena je uz veliku podršku Vlade SAD-a po principu „pristupa sveukupnim paketom“ (Total Package Approach), koji za pomenutu sumu podrazumijeva potpuni prijenos sposobnosti i osigurava: isporuku četiri helikoptera Bell Huey II; preobuku pilota i tehničara u centrima za obuku firme Bell Helicopter Textron Inc, isporuku rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje; isporuku alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera u I i II stepenu održavanja; isporuku zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuku tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje u I i II stepenu.

Vijeće ministara BiH je na 37. sjednici održanoj 30. decembra 2015. godine usvojilo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unapređenja operativnosti helikoptera OS BiH sa periodom realizacije od 2016. do 2025. godine. Na 125. sjednici održanoj 22. decembra 2017. godine, Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH te na osnovu ove odluke osigurano je 6,200.000 KM. Dodatnih 1,300.000 KM osigurano je prestrukturiranjem odobrenih budžetskih sredstava u 2018. godini na osnovu odluke Vijeća ministara BiH, koja je donesena na 163. sjednici održanoj 27. decembra 2018. godine pod nazivom „Odluka o izmjeni odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH“.

Video prezentaciju helikoptera Bell Huey II možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=C48oB1bdkPk

Previous Bosanske zimske papuče od ovčijeg krzna došle do kupaca u SAD-u
Next Malo koja zemlja može se pohvaliti ovim: Rast turizma 12 posto

You might also like

NAŠI DANI

Fantazije o pomicanju granica spadaju definitivno u sanduk sa moljcima jedne propale prošlosti

Pomjeranje granica na Balkanu je zapaljivo i opasno. EU tamo ima protivnike, koji popunjavaju praznine. U našem je interesu da Balkan jače vežemo za sebe, izjavio je njemački ministar za

NAŠI DANI

Sarajlić podnio ostavku na funkcije u stranci!

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjednik Kadrovske komisije te stranke Asim Sarajlić podnio je još jučer (nedjelja) ostavku na obje funkcije. O ostavci bi se trebalo raspravljati na sjednici

NAŠI DANI

Dok se u gradu gnušaju na ‘seljakluk’ i guše u smeću – Čevljansko polje besprijekorno čisto

Čevljansko polje samo 24 sata nakon što je održana tradicionalna manifestacija ponovo je čisto i na livadama nema smeća, limenki, flaša, kesa… Organizatori Čevljanske koride zajedno sa mještanima napravili su