OS BiH na poklon dobija dva helekoptera, država kupuje još dva?

OS BiH na poklon dobija dva helekoptera, država kupuje još dva?

Sjedinjene Američke Države ponudile su Bosni i Hercegovini donaciju dva helikoptera za potrebe Oružanih snaga, ali pod dva uslova, saznaje ATV.

Izvor iz Ministarstva odbrane tvrdi da će Amerika helikoptere poslati samo ako Bosna i Hercegovina kupi još dvije letjelice, i ako se odrekne nabavke ruskih helikoptera. U hangarima Oružanih snaga ne bi se tako ubuduće našli ruski MI 8 i MI 17.

Iz Ministarstva odbrane na pitanje o uslovima donacije nisu odgovorili, ali potvrđuju da BiH ima namjeru da nabavi helikoptere.

“Sredstva u iznosu od 7.500.000 KM osigurana su u proračunu MO i OS BiH za 2017. i 2018. godinu, a 5.000.000 američkih dolara je osigurano donacijom iz programa vojne pomoći vlade SAD-a. Preostala sredstva za realizaciju nabave helikoptera bi se osigurala iz proračuna MO BiH uz mogućnost dodatne donatorske pomoći vlade SAD-a za nabavu helikoptera, u cilju podrške realizaciji Plana modernizacije OS BiH”, kažu iz MO BiH.

Projekat bi trebalo da bude realizovan do 2021. godine, a helikopteri bi koštali oko 65 miliona maraka. Iako je prvobitni plan bio da se nabavi 12 helikoptera, i da se za to izdvoji 300 miliona maraka, Savjet ministara se odlucio za drugu varijantu, zbog nedostatka para. Ipak i u drugoj varijanti, BiH bi se oslonila na pomoć Amerike. 

Ništa tu ne bi bilo sporno da se ne radi o još jednom pokušaju nametanja američke volje, smatraju srpski predstavnici u Sarajevu – izvještava banjalučka ATV.

Oružane snage trenutno raspolažu sa 35 helikoptera, od kojih je desetak ispravno.

Previous BPK Goražde ima prvu žena na čelu Vlade, kao i 23-godišnju ministricu
Next Lavić: Stvorena je komunikativna zajednica bosanskih mislilaca; to nikad ranije nije postojalo

You might also like

NAŠI DANI

Dan kada je posljednji Jugosloven napustio Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

  Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izgubilo i posljednjeg Jugoslovena… Stolica sada već bivšeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića više nije u zgradi u ulici Maršala Tita 16. Svoje radno mjesto,

NAŠI DANI

Svečana zakletva XXII klase vojnika OS BiH

U Centru za osnovnu obuku u Pazariću, nakon uspješno završene osnovne vojničke obuke koja je trajala 12 sedmica, 204 kandidata su položila zakletvu i pristupili u profesionalnu vojnu službu Oružanih

NAŠI DANI

Bošnjačkog je roda! Fudbaler Rome, rođen u Švedskoj, zaigraće za Bosnu

Benjamin Tahirović (19), prvotimac italijanske Rome, odlučio se za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, prenose mediji ovih dana. Mladi fudbaler rođen je u Švedskoj 2003., od roditelja bosanskih izbjeglica. Tahirović se