OS BiH na poklon dobija dva helekoptera, država kupuje još dva?

OS BiH na poklon dobija dva helekoptera, država kupuje još dva?

Sjedinjene Američke Države ponudile su Bosni i Hercegovini donaciju dva helikoptera za potrebe Oružanih snaga, ali pod dva uslova, saznaje ATV.

Izvor iz Ministarstva odbrane tvrdi da će Amerika helikoptere poslati samo ako Bosna i Hercegovina kupi još dvije letjelice, i ako se odrekne nabavke ruskih helikoptera. U hangarima Oružanih snaga ne bi se tako ubuduće našli ruski MI 8 i MI 17.

Iz Ministarstva odbrane na pitanje o uslovima donacije nisu odgovorili, ali potvrđuju da BiH ima namjeru da nabavi helikoptere.

“Sredstva u iznosu od 7.500.000 KM osigurana su u proračunu MO i OS BiH za 2017. i 2018. godinu, a 5.000.000 američkih dolara je osigurano donacijom iz programa vojne pomoći vlade SAD-a. Preostala sredstva za realizaciju nabave helikoptera bi se osigurala iz proračuna MO BiH uz mogućnost dodatne donatorske pomoći vlade SAD-a za nabavu helikoptera, u cilju podrške realizaciji Plana modernizacije OS BiH”, kažu iz MO BiH.

Projekat bi trebalo da bude realizovan do 2021. godine, a helikopteri bi koštali oko 65 miliona maraka. Iako je prvobitni plan bio da se nabavi 12 helikoptera, i da se za to izdvoji 300 miliona maraka, Savjet ministara se odlucio za drugu varijantu, zbog nedostatka para. Ipak i u drugoj varijanti, BiH bi se oslonila na pomoć Amerike. 

Ništa tu ne bi bilo sporno da se ne radi o još jednom pokušaju nametanja američke volje, smatraju srpski predstavnici u Sarajevu – izvještava banjalučka ATV.

Oružane snage trenutno raspolažu sa 35 helikoptera, od kojih je desetak ispravno.

Previous BPK Goražde ima prvu žena na čelu Vlade, kao i 23-godišnju ministricu
Next Lavić: Stvorena je komunikativna zajednica bosanskih mislilaca; to nikad ranije nije postojalo

You might also like

NAŠI DANI

Reis Kavazović Bošnjacima: Ako treba, raspolovite koru kruha, ali školujte vašu djecu

  Tokom nedavne posjete Muftiluku zeničkom – Medžlis Islamske zajednice Teslić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović uputio je važne poruke, od kojih neke treba posebno naglasiti.

NAŠI DANI

Čović sam sebe demantuje: preko noći zaboravio priče o ‘trećem entitetu’

Dragan Čović danas je u Mostaru nakon sjednice HNS-a kazao da ne postoji dokument u kojem postoji treći entitet. No, s druge strane Čović je u samo tri TV gostovanja

NAŠI DANI

Komandant EUFOR-a: Nisam upoznao posvećenije i profesionalnije vojnike od onih u OSBiH

Još nisam upoznao posvećenije i profesionalnije vojnike i časnike od onih u OSBiH – rekao je komandant EUFOR-a general-bojnik Reinhard Trischak, govoreći nedavno o odnosu koji EUFOR ima prema Oružanim snaga