Osamnest godina “Dana Zaima Muzaferije” uz bogat umjetnički program

Osamnest godina “Dana Zaima Muzaferije” uz bogat umjetnički program

Manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” počet će 24. novembra sjećanjem na bh. slikara Ibrahima Ljubovića u Zavičajnom muzeju u Visokom, te će o Ljubovićevom djelu govoriti Abdulah Sidran, povjesničari umjetnosti Ibrahim Krzović i Ivana Udovčić, te slikar i kustos izložbe Memed Klepo. Ovo će biti svojevrstan uvod u manifestaciju koja će zvanično biti otvorena izložbom slika Ibrahima Ljubovića 25. novembra u Zavičajnom muzeju Visoko.

Predsjednik Uduženja Ars Tragovi Visoko koje već 18. godina organizje ovu manifestaciju Rasim Kadić na najavnoj pres-konfrenciji istakao je da je nakon niza godina ova manifestacija postala reprezentativna i prepoznatljiva.

– Nekako smo sazreli i već etablirali njen teatrski, filmski i likovni program. Ove godine s ponosom mogu da kažem da će centralni dio manifestacije biti jedna sveobuhvatna izložba slika Ibrahima Ljubovića. Riječ je o izložbi za koju su Ljubovićeva djela ustupili Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, koja godinama podržava manifestaciju posvećenu Zaimu Muzaferiju, te iz fundusa Muzeja Sarajeva, Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, te nekoliko privatnih galerija.

U okviru manifestacije posvećene Zaimu Muzaferiji bit će izvedena predstava  “Profesionalac” Teatra TOTAL Visoko koji vodi Zaimov sin Jasenko Muzaferija, koji je po tekstu Dušana Kovačevića režirao predstavu. Također je na programu i monodrama “Sve je od nas” Emira Hadžihafizbegovića, te predstava Pozorišta mladih “Abeceda” po tekstu Feride Duraković i u režiji Drage Buke.

Od tearskog programa izdvaja se i gostovanje pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja s predstavom “Kepler 452-B”

Kad je riječ o likovnoj umjetnosti na manifestaciji “Dani Zaima Muzaferije” biće otvorena i izložba Savremana bosanskohercegovačka fotografija Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, te izložba slika Mehmeda Bajramovića.
Na programu je i nagrađeni dokumentarni film sa AJB DOC festivala “Čekaj me” Damira Markovine.

Programi manifestacije “Dani Zaima MUzaferije” održavat će se u Zavičajnom muzeju Visoko, Galeriji LIKUM 76 Visoko, Kulturnom centru “Altindag” Visoko.

Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović istakao je da će i dalje nastaviti podržavati ovu manifestaciju jer to kakao je naveo smatraju dugom prema Zaimu Muzeferiji a i kao Umjetnička galerije BiH žele i na ovaj način biti prisutni na svakom pedlju BiH. On je istakao da će izložba Ibrahima Ljubovića u skopu manifetsacije ujedno biti i jedan od najznačaknijih likovnih programa u Bosni i Hercegovini ove godine.

Foto: Fena

Rasim Kadić je rekao da je na početku pokretanja ove manifestacije cilj bio da se njeguje uspomena na umjetničko djelo Zaima Muzaferije, ali da se nakon godina kad je to bio osnovni fokus manifestacije ona vremenom otvarala prema mladim ljudima, stvaraocima, kreativcima…


Zaim Muzaferija je bio bosanskohercegovački filmski, televizijski i pozorišni glumac. Radio je i kao profesor njemačkog i francuskog jezika.

Kao epizodista i tumač karakternih uloga, igrao je u preko 100 filmskih i televizijskih projekata. Na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1968. godine nagrađen je za uloge u filmovima “Praznik” (1967) Đorđa Kadijevića i “Mali vojnici” (1967) Bahrudina Bate Čengića. Sa Batom Čengićem je sarađivao i u TV drami “Jagoš i Uglješa”, te u filmovima “Slike iz života udarnika” (1972), “Pismo-glava” (1983) i “Gluvi barut” (1990).

Posebno zanimljive glumačke kreacije ostvario je u pozorišnim predstavama na profesionalnim scenama širom Bosne i Hercegovine, kao što su one u tri “Hasanaginice” Alije Isakovića, Mustafe Nadarevića i Nijaza Alispahića, zatim u “Dervišu i smrti” Meše Selimovića – u režiji Nijaza Alispahića, te u “Hamdibegu” Harisa Silajdžića i “Šehidu” Zilhada Ključanina.
Šesdeset godina umjetničkog rada obilježio je nastupajući u pozorišnoj predstavi svog sina Jesenka Muzaferije “1001 bošnjački dan”. A preminuo je četiri mjeseca kasnije, 5.novembra 2003. godine. Zaim Muzaferija je umro u krugu svoje porodice u Visokom.

U Visokom se od 2003. godine redovno održava manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” gdje se održavaju promocije kataloga, razne izložbe, pozorišne predstave, kao i okrugli stolovi te premijere najvnovijih filmskih uradaka u Visokom.

Previous Izložba 'Pazi snajper!' još jedna svjedodžba agresije na Bosnu i Hercegovinu
Next Premijer Novalić s predstavnicima Adriatic Metalsa o nastavku investicija

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Mostarske škole obilježile Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dramskim muzičko-plesnim performansom “Jedna si jedina, Bosna i Hercegovina” osnovne i srednje škole Grada Mostara obilježile su u srijedu navečer Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Svečanost je održana u Narodnom

KULTURA I UMJETNOST

Udruženje sazlija iz Živinica: Saz i sevdalinku kao lijek za dušu pronose širom Bosne i Evrope

  Muzika je univerzalni jezik koji povezuje milijarde ljudi širom svijeta. Bez obzira na jezičku barijeru, osjećanja uz muziku su jednaka za sve. Za muziku su potrebni srce i duša,

KULTURA I UMJETNOST

Lična karta Bosne i Hercegovine – Sevdalinka uskoro na UNESCO-voj listi kulturnih dobara

  Kao priprema za tradicionaln 10. Festival sevdalinke koji će se održati u Tuzli početkom aprila danas je u Bosanskom kulturnom centru u ovom gradu održana konferencija pod nazivom Nominacija