Osigurana većina za rezoluciju o Srebrenici u crnogorskom parlamentu

Osigurana većina za rezoluciju o Srebrenici u crnogorskom parlamentu

Rezolucija kojom se priznaje i osuđuje genocid u Srebrenici, koju je crnogorska opozicija na čelu s Bošnjačkom strankom uputila crnogorskom parlamentu na usvajanje, imat će većinu, nakon što su zastupnici vladajuće koalicije „Crno na bijelo“, Dritana Abazovića, u ponedjeljak saopćili da će je podržati.

Istu rezoluciju Bonjačka stranka pokušala je na dnevni red crnogorskog parlamenta uvrstiti krajem prošle godine, ali tada nije dobila većinu da se o njoj raspravlja.

Rezulucija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da je u genocidu stradalo preko osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Četvero zastupnika Abazovićeve koalicije “Crno na bijelo” potvrdili su na konferenciji za novinare da će podržati rezoluciju o Srebrenici, čime će, s 40 zastupnika opozicije, imati dovoljnu većinu za njeno usvajanje.

„To je obaveza za nas same. Naravno da ćemo glasati ‘za’ “, psaopćila je Božena Jelušić, zastupnica koalicije „Crno na bijelo“.

Skupština Crne Gore 2009. godine također je usvojila Deklaraciju o Srebrenici, ali se u njoj ne spominje da se tamo dogodio genocid. Rezolucija o Srebrenici je pretposljednja tačka proljetnog zasjedanja i očekuje se da poslanici o njoj počnu raspravu u srijedu.

Prethodno će vladajuća koalicija biti na svojevrsnom testu, jer će odlučivati o prijedlogu premijera Zdravka Krivokapića za smjenu ministra pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici i osporavanja legitimiteta Suda za ratne zločine u Haagu.

Krivokapićev prijedlog za smjenu Leposavića odbija podržati velika većina zastupnika vlasti. Tako je prosrpski Demokratski front ustvrdio da Leposavić „nije rekao ništa što nije stajalište svakog Srbina u Crnoj Gori“, te su kazali da bi zbog njegove eventualne smjene, moglo doći do pada crnogorske vlade. „Demokrati“ predsjednika Skupštine Alekse Bečića najavili su da će ostati sudržani, jer, kako su saopćili, neće smjenjivati ministra uz podršku opozicije.

Smjenu ministra Leposavića, od zastupnika vlasti, izvjesno je, podržat će jedino oni iz Abazovićeve koalicije „Crno na bijelo“.

S druge strane, opoziciona Demokratska partija socijalista, Mila Đukanovića, odlučila je bojkotirati jedan dio proljetnog zasjedanja parlamenta, čime su, ocjena je analitičara, ostavili „vruć krompir“ u rukama vladajuće koalicije, ne želeći da oni kao opozicija učestvuju u smjeni ministra, čija je stajališta osudila kompletna međunarodna javnost i veći dio crnogorske.

Izvor: Agencije

Previous Kapidžić o dokidanju Odluke o zaštiti ventilacionih koridora u KS: Bjesomučna gradnja brana za protok zraka
Next Asim Hadžiselimović je teško ranjen na tuzlanskoj Kapiji: Monstrum je slobodan, a moje raje više nema

You might also like

NAŠI DANI

Kožljak: Bosna i Hercegovina će vrlo brzo biti pozvana u NATO članstvo

Na NATO samit u Madridu Rusija je proglašena najznačajnijom direktnom prijetnjom miru i sigurnosti, a Finska i Švedska dobile poziv za članstvo. U toku je NATO samit u Madridu, na

NAŠI DANI

Zaštita državne imovine: Pravobranilaštvo BiH pokrenulo upravni spor protiv Vlade FBiH

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu upravni spor protiv Vlade FBiH, osporavajući odluke koje se odnose na šumsko zemljište u Varešu koje je dato na

RIJEČ

ISTINOM U GLAVU: Kako je Nedžad Avdić ušutio negatore genocida u Srebrenici

  Piše: Dragan Bursać za Interview.ba U petak je u Srebrenici održana promocija revizionističkog smeća od knjige «Bitka za Srebrenicu – rat za civilizaciju». Među publikom su bili načelnik Srebrenice