Osigurana većina za rezoluciju o Srebrenici u crnogorskom parlamentu

Osigurana većina za rezoluciju o Srebrenici u crnogorskom parlamentu

Rezolucija kojom se priznaje i osuđuje genocid u Srebrenici, koju je crnogorska opozicija na čelu s Bošnjačkom strankom uputila crnogorskom parlamentu na usvajanje, imat će većinu, nakon što su zastupnici vladajuće koalicije „Crno na bijelo“, Dritana Abazovića, u ponedjeljak saopćili da će je podržati.

Istu rezoluciju Bonjačka stranka pokušala je na dnevni red crnogorskog parlamenta uvrstiti krajem prošle godine, ali tada nije dobila većinu da se o njoj raspravlja.

Rezulucija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da je u genocidu stradalo preko osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Četvero zastupnika Abazovićeve koalicije “Crno na bijelo” potvrdili su na konferenciji za novinare da će podržati rezoluciju o Srebrenici, čime će, s 40 zastupnika opozicije, imati dovoljnu većinu za njeno usvajanje.

„To je obaveza za nas same. Naravno da ćemo glasati ‘za’ “, psaopćila je Božena Jelušić, zastupnica koalicije „Crno na bijelo“.

Skupština Crne Gore 2009. godine također je usvojila Deklaraciju o Srebrenici, ali se u njoj ne spominje da se tamo dogodio genocid. Rezolucija o Srebrenici je pretposljednja tačka proljetnog zasjedanja i očekuje se da poslanici o njoj počnu raspravu u srijedu.

Prethodno će vladajuća koalicija biti na svojevrsnom testu, jer će odlučivati o prijedlogu premijera Zdravka Krivokapića za smjenu ministra pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici i osporavanja legitimiteta Suda za ratne zločine u Haagu.

Krivokapićev prijedlog za smjenu Leposavića odbija podržati velika većina zastupnika vlasti. Tako je prosrpski Demokratski front ustvrdio da Leposavić „nije rekao ništa što nije stajalište svakog Srbina u Crnoj Gori“, te su kazali da bi zbog njegove eventualne smjene, moglo doći do pada crnogorske vlade. „Demokrati“ predsjednika Skupštine Alekse Bečića najavili su da će ostati sudržani, jer, kako su saopćili, neće smjenjivati ministra uz podršku opozicije.

Smjenu ministra Leposavića, od zastupnika vlasti, izvjesno je, podržat će jedino oni iz Abazovićeve koalicije „Crno na bijelo“.

S druge strane, opoziciona Demokratska partija socijalista, Mila Đukanovića, odlučila je bojkotirati jedan dio proljetnog zasjedanja parlamenta, čime su, ocjena je analitičara, ostavili „vruć krompir“ u rukama vladajuće koalicije, ne želeći da oni kao opozicija učestvuju u smjeni ministra, čija je stajališta osudila kompletna međunarodna javnost i veći dio crnogorske.

Izvor: Agencije

Previous Kapidžić o dokidanju Odluke o zaštiti ventilacionih koridora u KS: Bjesomučna gradnja brana za protok zraka
Next Asim Hadžiselimović je teško ranjen na tuzlanskoj Kapiji: Monstrum je slobodan, a moje raje više nema

You might also like

NAŠI DANI

Manifestacija “Večer Bosne i Hercegovine” organizovana u Dubaiju

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerif Mujkanović otvorio je manifestaciju „Večer Bosne i Hercegovine“ koja je u okviru ramazanskog programa održana 23. maja 2019. godine u Dubai

NAŠI DANI

Na Manjači prezentovani novi kapaciteti za obuku pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

U prisutnosti visokih zvanica Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Britanske ambasade u BiH, EUFOR-a i NATO Štaba Sarajevo, u utorak, 16. novembra 2021. godine, javnosti je predstavljen

NAŠI DANI

ISTOČNA BOSNA: Klanjana kolektivna dženaza za ubijene Vlaseničane

U Vlasenici je danas obavljena dženaza i ukop četiri žrtve ubijene u Vlasenici tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ukopani su  Bešir Čamdžić koji je ubijen 1995. godine. U trenutku