Osman-kapetanova medresa u Gračanici: Nekad obrazovna ustanova danas objekt za društvene namjene

Osman-kapetanova medresa u Gračanici: Nekad obrazovna ustanova danas objekt za društvene namjene

Osman-kapetanova medresa u Gračanici osnovana je 1800. godine, vakufnamom Osman-kapetana Gradaščevića, zapovjednika Gradačačke kapetanije i oca čuvenog Husein-kapetana Gradaščevića, Zmaja od Bosne.

Osman-kapetan bio je veliki vakif, iza kojeg su ostale dvije medrese, u Gradačcu i Gračanici, džamija u Modriči, sirotište u Gradačcu, te čitav niz različitih objekata i nekretnina od čijih su se prihoda pomenute zadužbine izdržavale.

– Osman-kapetanova medresa, inače, nije prva medresa koja je sagrađena u Gračanici. Narodna predaja veli da je Osman-kapetan svoju medresu dao sagraditi na temeljima neke još starije, nagrižene zubom vremena – kazao je za Faktor historičar Edin Šaković.

Današnja zgrada medrese potječe iz 1889. godine i primjer je poznatog pseudomaurskog stila, jednog dosta dopadljivog pravca kojim su građeni mnogi javni objekti u našoj zemlji u vrijeme austrougarske uprave. Stoga je i Osman-kapetanova medresa danas jedan od najljepših kulturno-historijskih i ambijentalnih spomenika u Gračanici.

Nakon što je u jednom periodu došlo do zabrane rada svih vjerskih škola, izuzev Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, došlo je do toga da je Osman-kapetanova medresa u Gračanici ugašena. Potkraj 1949. godine vakufska je uprava izdala objekt medrese tadašnjem odsjeku za kulturu Sreskog narodnog odbora Gračanica na desetogodišnje korištenje, kao Doma kulture. No, medresa je ostala u društvenom posjedu i kasnije, čak i nakon izgradnje nove, savremene zgrade Doma kulture u Gračanici, sve do 1990. godine, kada je vraćena u vlasništvo Islamske zajednice – pojašnjava Šaković.

Osman-kapetanova medresa danas je objekt za privredne i društvene namjene, sa poslovnim prostorima, salom za predavanja i bosanskom kafanom, koja u ljetnim mjesecima postaje jedno od najljepših mjesta za izlazak. Tu su smještene i prostorije Udruženja „Gračaničko keranje“, koje baštini tradiciju ženskog ručnog rada, te BZK „Preporod“, a terasa Osman-kapetanove medrese je i glavno mjesto održavanja tradicionalne kulturno-zabavne manifestacije „Ljetnje večeri pod lipama Gračanice“.

Dershana i šadrvan

– Osman-kapetanova medresa je bila škola internatskog tipa. Manje prostorije u oba njezina krila služile su za smještaj i spavanje učenika. U središnjem dijelu stajala je dershana, glavna predavaonica, zatim kabinet muderisa, sa bibliotekom, te školska kuhinja i druge prateće prostorije. U dvorištu medrese nekada je stajao i natkriveni šadrvan – govori Šaković.

Previous U Novom Pazaru održana manifestacija "Dani sjećanja na genocid u Srebrenici"
Next Bajramska hutba reisa Kavazovića: Ko ne zna izgraditi most iznad provalije, neka ne ruši ono što je prije njega izgrađeno

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Bihacit – bihaćki kamen od kojeg je sagrađen Parlament u Budimpešti i Bečka opera

  Japodske urne i žrtvenici, gradine, ranokršćanske i srednjovjekovne crkve, stari gradovi, bedemi Bihaća, nadgrobne ploče velikana, otomanske građevine, čuveni krajiški nišani, enterijeri i fasade raznih građevina, skulpture – i

HISTORIJA

Prije 200 godina Sarajlije se digle protiv Ruždi-paše koji je bio zatočio ugledne Jevreje

Sredstvima Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) uspješno je obavljena restauracija nadgrobnog spomenika Moše Rafaela Attiasa, poznatog i kao Zeki Efendi Rafaelović, koji je vro značajna ličnost

BAŠTINA

Mudželiti

Odmah uz Gazi Husrev-begovu džamiju na Baščaršiji nalaze se ulice Mudželiti i Mali mudželiti. U ovim ulicama su kroz osmanski period radili majstori mudželiti. Mudželiti su knjigovesci i bili su