Osmanković: ‘Sarajevo Unlimited’ je prilika za predstavljanje ETF-a i LARAS-a

Osmanković: ‘Sarajevo Unlimited’ je prilika za predstavljanje ETF-a i LARAS-a

Vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu Dinko Osmanković izjavio je u razgovoru za Fenu da su Bosna i Hercegovina, i konkretno Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, odavno prisutni na polju robotike i umjetne inteligencije publiciranjem kvalitetnih radova iz tih oblasti. 

– Nažalost, saradnja industrije i akademske zajednice je relativno slaba. Nisam siguran koliko je industrija zainteresovana za ulaganja u modernizaciju poslovanja kroz primjenu robotskih sistema i umjetne inteligencije. Kontakti između aktera, barem iz mog iskustva, su uglavnom neformalnog karaktera i u tom smislu zaostajemo za zemljama EU, gdje je ta saradnja odlična – naveo je Osmanković.

Pojasnio je da Laboratorija za Robotiku i Autonomne Sisteme (LARAS) ne predstavlja laboratoriju u pravom smislu riječi.

– Radi se o grupi nastavnika i saradnika s Elektrotehničkog Fakulteta u Sarajevu koji dijele zajedničke interese u naučnom smislu. Zajedno se bavimo istraživanjima, prijavljujemo se na pozive na projekte i slično. Do sada smo učestvovali u više manjih i većih naučnih projekata, te smo u procesu prijave na još nekoliko novih – istakao je Osmanković.

Dodao je da je veoma teško dati odgovor na pitanje da li umjetna inteligencija može predstavljati prijetnju ljudima.

– Etika u umjetnoj inteligenciji je naučna oblast koja se razvija i sve je više zainteresovanosti za tu oblast, tako da je to pitanje još uvijek otvoreno, ali je cilj da takvo nešto ne bude u budućnosti – rekao je Osmanković.

Poručio je da predstojeću konferenciju “Sarajevo Unlimited” vidi kao priliku za prezentaciju naučnih sposobnosti ETF-a i LARAS-a, prije svega privredi, ali i drugima.

– Mislim da ovo može poslužiti za uspostavljanje mnogo bolje saradnje između industrije i akademske zajednice, što je u Bosni i Hercegovini nužno ako želimo bolji razvoj industrije i unaprjeđenje životnoga standarda – izjavio je Osmanković.

Previous Godišnjica pogibije heroja Adila Bešića
Next Sabina Ćudić u Briselu dobila nagradu “Žene u politici – prvakinja godine”

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

CNN o Rimcu – inženjersko čudo rođeno u Bosni

Bugatti je dragulj u Volkswagenovoj kruni. Ovaj 33-godišnjak ga preuzima – piše CNN Business. Bugatti, francuski proizvođač superautomobila vrijednih 3 miliona dolara, star je više od jednog vijeka. Ali sada

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Iman Hodžić iz Cazina osvojila zlatnu medalju na Genius olimpijadi u New Yorku

Iman Hodžić iz Cazina, učenica Richmond Park koledža u Bihaću, kako saznaje portal Cazin.NET, osvojila je zlatnu medalju na Genius olimpijadi u Njujorku. Radi se o renomiranom međunarodnom takmičenju za

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Matematička Olimpijada u Rio de Janeiru: Četiri bronze za bosanskohercegovačke matematičare

Četiri olimpijca iz Bosne i Hercegovine dobili su bronzane medalje na 58. matematičkoj Olimpijadi u Rio de Janeiru – Zlatko Salko Lagumdžija, Adisa Bolić, Amar Kurić i Emir Mrkonja. Još