‘Osmorka’ – vidno promijenjenog raspoloženja, poručuju da ostaju na okupu

‘Osmorka’ – vidno promijenjenog raspoloženja, poručuju da ostaju na okupu

 “Osmorka” ostaje na okupu i nastavlja sa procesom formiranja vlasti na svim nivoima, zajedno sa partnerima – poručuju iz skupa od osam stranaka, u danu nove realnosti na bosanskoj političkoj sceni.

Prozivaju SDA, pozivaju DF… ističu vjernost partnerima.

Jučer su isticali lične kandidature za premijerska i ministarska mjesta, danas već vidno drugačijeg raspoloženja.

Agencijsko saopćenje u nastavku…

-“Osmorka” ostaje na okupu i nastavlja sa procesom formiranja vlasti na svim nivoima, zajedno sa partnerima.

Mi smo uvjerljivo najbrojnija politička grupacija u Parlamentu FBiH i Parlamentu BiH, a zajedno sa partnerima imamo jednako uvjerljivu većinu u parlamentima. Ta većina, kao i iskreno i čvrsto savezništvo među partnerima, garant je stabilnosti i efikasnosti buduće izvršne vlasti na državnom i entitetskom nivou – navodi se u zajedničkom saopćenju.

Kako se nadalje navodi, ova grupacija stranaka je izbornim rezultatom osigurala većinu, između ostalog, i u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

Nažalost, zbog postizbornih mahinacija pojedini zastupnici su iznevjerili povjerenje glasača, te su se, suprotno obećanjima koja su davali u predizbornom periodu, priklonili još aktuelnoj vladajućoj strukturi predvođenoj SDA-om – navodi se.

Stranke “Osmorke” nastavljaju raditi na kreiranju programskih načela buduće većine, a od političkih subjekata koji će biti u opoziciji očekuju “odgovorno i državničko ponašanje, odnosno odustajanje od svakog oblika blokada”.

Te blokade ih možda mogu očuvati na vlasti još koji mjesec, ali će takvi postupci nanijeti nemjerljivu štetu interesima građana Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Stranke Osmorke, istovremeno, napominju da je ubrzano formiranje vlasti na svim nivoima jedan od prioriteta koje je pred političke strukture u Bosni i Hercegovini postavila EU.

Samo ispunjenjem tog uslova, Bosna i Hercegovina bi imala pristup nužnim sredstvima EU za osiguranje socijalne stabilnosti i značajne pomoći građanima u vrijeme ozbiljne krize – navodi se.

Stranke Osmorke pozivaju Demokratsku frontu, koja ima jednog delegata u Domu naroda FBiH, da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDPBiH kada su SDA i DF imali većinu.

Naime, tada je SDPBiH, kako se navodi, sadašnja članica nove većine, imala mogućnost blokiranja uspostave vlasti u FBiH kroz klub Srba u Domu naroda FBiH, te iako je SDPBiH imao tzv. “kontrolni paket” u ovom klubu, nisu blokirali uspostavu većine.

Naprotiv, uvažavajući činjenicu da je uspostavljena nova parlamentarna većina bez SDP-a, ova stranka je podržala kandidiranje predstavnika DF-a za potpredsjednika entiteta Milana Dunovića, koji još uvijek obnaša ovu dužnost – podsjećaju iz ove stranke.

Od DF-a očekuju da odgovori recipročno i glasa za prijedlog Osmorke za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom da je Osmorka dio nove entitetske većine.

Svako učestvovanje u blokadama značilo bi iznevjerenje temeljnog principa za koji se zalaže DF, a to je građanski princip vladavine, odnosno omogućenje uspostave vlasti onim subjektima koji imaju većinu u Zastupničkom domu. Načela parlamentarne demakratije predviđaju da vlast formira parlamentarna većina na svim nivoima. SDP je poštujući to načelo podržao DF. Vjerujemo da bi taj princip trebao poštivati i DF, te tako omogućiti parlamentarnoj većini uspostavu vlasti, onako kako je to njima 2015. godine omogućio SDP – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, stranke Osmorke, javni poziv SDA za razgovore o formiranju vlasti odbijaju i još jednom podsjećaju rukovodstvo i članstvo te stranke da su “parlamentarne većine dogovorene i uspostavljene, te da je po prvi put u našoj domovini na sceni programska koalicija, dogovorena i potpisana u institucijama Bosne i Hercegovine”.

Previous SDA dobila većinu u Klubu Bošnjaka Parlamenta FBiH - nezaobilazni za formiranje izvršne vlasti!
Next Priznao udruženi zločinački poduhvat! Bruno Stojić drugi put zatražio prijevremeno puštanje

You might also like

NAŠI DANI

Forto i Mandić se hvale da su sagradili školu – gradi se od 2016.

-Ne mogu da se ne sjetim vremena od prije 33 godine kad smo načelnik Mandić i ja dijelili školske klupe. Nismo mogli ni sanjati da bi nedaleko od naše Druge

NAŠI DANI

Grebo – Otišao je veliki čovjek koji je govorio kad su drugi šutili (VIDEO)

  Komemoracija profesoru Zdravku Grebi koji je preminuo u utorak, 29. januara u 72. godini održana je danas na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, u prisustvu brojnih prijatelja, članova porodice i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

SPOMENIK ZA 507 UBIJENIH BOŠNJAKA NEVESINJA

U selu Kljune kod Nevesinja u nedjelju je velikim skupom obilježeno otvaranje centralnog Spomen-obilježja u znak sjećanja na ubijene Bošnjake nevesinjske opštine. Spomen-obilježju se sastoji od 24 natpisne ploče na