Osniva se helikopterska jedinica MUP-a  Kantona Sarajevo

Osniva se helikopterska jedinica MUP-a Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo dala je na današnjoj sjednici saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova KS na Elaborat o provođenju aktivnosti uspostave helikopterske jedinice, kao i za popunu upražnjenih radnih mjesta za potrebe te jedinice.

Elaborat koji je sačinila stručna radna grupa na čelu s iskusnim vazduhoplovnim inžinjerom, pilotom i instruktorom letenja Omerom Kulićem sadrži kompletnu analizu procedura za nabavku i izbor helikoptera, potrebne opreme, servisa, dozvola, registracije, smještaja, kadrovskih rješenja, edukacije i plana finansiranja.“Ispravljamo istorijsku nepravdu. Ucrtavamo Kanton Sarajevo na listu uređenih zajednica koje se razvijaju. Ne želimo više biti u civilizacijskom zapećku. U svijetu je praksa da se sve letjelice kupuju putem kredita, te smatramo također da bi bilo najbolje i u ovom slučaju primijeniti isti način.

Procjena je da će projekt koštati oko 25 miliona KM, gdje smo u budžetskom zahtjevu MUP-a KS planirali i sredstva za zapošljavanje vođe pilotskog tima, tri pilota, aviomehaničara i dva operatora”, obrazložio je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica. Svojom današnjom podrškom Vlada KS je još jednom potvrdila svoje opredijeljene za projekte koji će dugoročno biti na usluzi građanima.

Ovim je također potvrdila stajalište i argumentaciju iz Elaborata prema kojima će nedvojbeno helikopter imati višestruku korist i značaj u najtežim životnim situacijama, poput prevoza bolesnika i povrijeđenih, požara, poplava, zemljotresa, spašavanja povrijeđenih iz minskih polja, iz planinskih područja, kod dostave pomoći, prevoza pripadnika policije u izvršenju policijskih zadataka, posebno specijalnih na teško pristupačne terene, kao i tokom kontrola saobraćaja, izviđanja, i sl. Ovim projektom Vlada i MUP KS izvršavaju obećanje dato još u mandatu 2019. godine o osnivanju helikopterske jedinice MUP-a KS, kao obaveze prema građanima, posebno u smislu spasilačkog i interventnog karaktera.

Kolika je potreba za nabavkom i stavljanjem u funkciju helikoptera vidjelo se i iz nedavnih alarmantnih situacija kada su tokom ljeta na područjima zahvaćenim katastrofalnim požarima bili dovedeni u opasnost i životi i imovina stanovništva, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije dao odobrenje za pomoć vojnim helikopterom Oružanih snaga BiH.

“Ne želimo zavisiti od drugih, a pogotovo ne od onih kojima dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine nije važna. Osnivanje helikopterske jedinice MUP-a KS, znak je naše kolektivne društvene zrelosti i odgovornosti za zajednicu, te je važno za naš integritet, samostalnost i samopoštovanje.

Ako spasimo samo jedan život, učinili smo dovoljno. Moći ćemo biti bolji i brži, pomagati na način kao što se od nas i očekuje da smo u stanju odgovoriti u 21. vijeku. Raspisat ćemo poziv za višenamjenski helikopter koji može ponijeti minimalno deset ljudi i biti u službi sljedećih trideset godina. Imamo najave zainteresiranih proizvođača od Rusije do Amerike i iz cijele Evrope. Tender će biti međunarodni, javan i transparentno vođen”, istakao je ministar Katica.

Previous Bidenov izaslanik očitao lekciju Dodiku: Secesionističke prijetnje ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja
Next Nakon godina života u Švedskoj, vratio u svoj kraj koji danas krase njegovi voćnjaci i vinogradi

You might also like

NAŠI DANI

Mostar: Održana Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti – “Mostar je puno dao za Bosnu i Hercegovinu”

  U Amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka (FHN) Univerziteta “Džemal Bijedić” u utorak je održana Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. “Željeli smo da obilježimo Dan nezavisnosti BiH u

NAŠI DANI

DF: Odluka suda u Strazburu vjetar u leđa u pravnoj i političkoj borbi za građansku državu

–Odluka Evropskog suda za ljudska prava da odbije pokušaj Vlade Republike Hrvatske da se umiješa u sudski spor koji je pred Evropskim sudom za ljudska prava pokrenuo Zlatan Begić, zastupnik

NAŠI DANI

Obilne padavine izazvale brojne probleme; voda se povlači u TK

Intenzitet kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona je manji nego jučer, voda od poplava se je povukla, ali nove nedaće stanovništvu zadaju klizišta, javlja AA. Magistralni put Tuzla – Kladanj