Osnovan pokret „Ilirska zora“: Ilirizam – svijest o pripadnosti ilirskog stanovništva Balkana zajedničkoj višekulturnoj realnosti

Osnovan pokret „Ilirska zora“: Ilirizam – svijest o pripadnosti ilirskog stanovništva Balkana zajedničkoj višekulturnoj realnosti

Predsjednik Inicijativnog odbora regionalnog pokreta „Ilirska zora“ Mahir Žiško kazao je danas da je riječ o  pokretu koji je nastao kao plod rada i razmišljanja grupe intelektualaca i to kao pokret koji će se baviti historijom, a kasnije postati i politički pokret.

-Tražili smo šta je to kohezioni faktor u regionu između svih nas. Mi smo svi pripadnici jednog plemena koje je na ovom prostoru autohtono 30.000 godina. “Ilirska zora” se zalaže da sačuva dobre odnose, tolerantnost i harmoniju življenja među svim etničkim grupama koje nastanjuju ilirski historijski prostor, kako bi ubuduće građani ovog prostora bili pošteđeni nemilih etničkih potresa – istakao je Žiško na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kazao je da je Ilirizam svijest o pripadnosti ilirskog stanovništva Balkana zajedničkoj višekulturnoj realnosti. Ilirizam predstavlja specifičnu svijest pripadnosti koja se odnosi na procese identifikacije balkanskog čovjeka sa zajedničkim teritorijem i historijskom sudbinom.

-Iliri se identificiraju manifestirajući bošnjačku, srpsku, hrvatsku, albansku, bugarsku, makedonsku, rumunsku, slovensku, talijansku nacionalnu pripadnost i ilirsku etničku pripadnost. Svojstvenost etno-kulturnih obilježja ilirske historijske teritorije čini kulturni habitat našeg zavičaja i predstavlja nezamjenjiv resurs i bogatstvo za projekt ekonomskog i kulturnog razvitka Ilirika – istakao je Žiško.

Naglasio je da su regionalni pokret “Ilirska zora” i Bošnjački pokret pronašli zajednički interes.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić potcrtao je da pokret insistira na stvaranju otvorenog, demokratskog političkog sistema bez prethodnih uvjetovanja bilo koje, a pogotovo nacionalne, poltičke, ideološke i vjerske prirode.

– Bošnjački pokret će se pritom bazirati na povijesnoj tradiciji tri najveća pokreta Bošnjaka u proteklih 200 godina koja su predvodili Husein kapetan Gradaščević, Mehmed Spaho i Alija Izetbegović. Strateške odrednice političkog programa Bošnjačkog pokreta predstavlja prijedlog nove bošnjačke politike koji su definirali svojim autorskim tekstom rahmetli akademik Muhamed Filipović sa grupom akademika i intelektualaca – kazao je Tokić.

Tokić je kazao da se “naš narod, naša država” možda nalazi u najvećim iskušenjima u proteklih stotinu godina i da pored otvorenih ataka iz manjeg bh. entiteta se negira i genocid.

Previous Sa protesta u N. Pazaru: Da se otklone prepreke za dolazak ljekarskih ekipa iz Bosne, Turske, Njemačke
Next Poruka za Sandžak iz Sarajeva: Jedno srce, jedan narod!

You might also like

NAŠI DANI

„Tunel D-B“ godišnje posjeti 130.000 posjetilaca

  U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Fonda memorijala KS, danas je ozvaničen početak Dana otvorenih vrata Spomeničkog kompleksa „Tunel D-B“, u okviru manifestacije „Dani Kantona Sarajevo“.

NAŠI DANI

Tuka donirao zaštitnu opremu Kantonalnoj bolnici Zenica

Proslavljeni zenički atletičar Amel Tuka donirao je danas Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) zaštitna odjela i maske za borbu protiv koronavirusa – potvrdio je Feni pomoćnik direktora KBZ-a Kasim Spahić. -Tuka

NAŠI DANI

Goražde: Sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zima Imamovića i saboraca, danas je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije Republike Bosne