Osnovana nova ergela bosanskog brdskog konja

Osnovana nova ergela bosanskog brdskog konja

U okviru Sportsko-rekreacionog centra Ajdinovići nedavno je osnovana ergela, druga u Federaciji BiH, za uzgoj bosanskog brdskog konja.

Kako je Feni izjavio vlasnik ergele “Žiga“, hipolog Enver Žiga, koji je pružao stručnu pomoć pri osnivanju nove ergele, njenim osnivanjem u velikoj mjeri će biti olakšan posao na ergeli “Žiga“ u kojoj se već duže vremena vodi borba za očuvanje ove pasmine.

-Nova ergela pod nazivom “Bosat” je smještena u mjestu Ajdinovići koje je na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara. Za konje je napravljena moderna štala, padok, i obezbijeđeno dovoljno pašnjaka za ljetnu ispašu i to pašnjaka s vrlo kvalitetnom planinskom travom – naveo je Žiga.

Ističe da su sve to idealni uvjeti za uzgoj konja, pa je realno očekivati uspješan rad ergele i veoma brzo povećanje rasplodnog stada. Za ergelu je već nabavljeno devet grla s ergele ‘Borike’, ergele ‘Žiga’ i iz narodnog uzgoja.

Ergelu “Bosat“ su krajem marta posjetili prof. dr. Matjaž Mesarić i prof. dr. Marko Cotman s Veterinarskog fakulteta iz Ljubljane i predsjednik Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja Anton Dolinšek.

Cilj posjete bio je čipiranje konja, uzimanje uzoraka dlake za DNK analizu i uzimanje mjera za svakog konja pojedinačno. U narednih mjesec dana na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani bit će obrađeni podaci za svakog konja pojedinačno, a za grla koja budu ispunjavala uvjete bit će izdate identifikacijske knjižice i konji će ući u registar pasmine.

-Ovo je događaj koji bi mogao imati izuzetno značajnu ulogu u povećanju brojnosti ove dragocjene pasmine, za lakšu realizaciju usvojenog uzgojnog programa, te saradnju sa sadašnjim i budućim malim uzgajivačima i zajedničkoj primjeni selekcionih mjera u uzgoju – smatra Žiga.

Previous Bono Vox Počasni građanin Kantona Sarajevo
Next Prve ovogodišnje posjete Nacionalnom parku Una (FOTO)

You might also like

TURIZAM

Uskoro do Štrbačkog buka asfaltiranim putem

  Prema najavama, put prema najatraktivnijem dijelu Nacionalnog parka Una – Štrbačkom buku, koji je trenutno u rangu s makadamskim, početkom iduće građevinske sezone mogao bi napokon dobiti asfaltne obrise,

BAŠTINA

Fočanska ljepotica ponovo u punom sjaju: Džamija Aladža spremna za otvorenje

Fočanska ljepotica, Aladža džamija, u subotu, će ponovno zablistati punim sjajem. Radovi na džamiji privedeni su kraju i pred otvorenje 4. maja radi se na finaliziranju detalja u što se

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo: Obavljena testna vožnja novim trolejbusom

Obavljena je testna vožnja jednog od pet novih trojelbusa koji su stigli iz Minska u Sarajevo. Do kraja septembra stići će ih još 30. Radi se o najvećoj nabavci nakon