Oštra reakcija Jevrejske  zajednice u našoj zemlji: Sarajevo nije zaslužilo komemoriranje fašizma

Oštra reakcija Jevrejske zajednice u našoj zemlji: Sarajevo nije zaslužilo komemoriranje fašizma

Predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci i predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin u otvorenom su pismu istaknuli duboku povrijeđenost te “da su s nevjericom primili vijest kako će u Sarajevu 16. maja biti održana komemorativna misa za stradale ustaše i druge fašističke zlikovce u Blajburgu”.

“Jevreji naše zemlje, Bosne i Hercegovine i Jevreji grada Sarajeva posebno, kao potomci stradalih preko deset hiljada Jevreja, od kojih je više od sedam hiljada iz Sarajeva, ne možemo prihvatiti činjenicu da grad Sarajevo, čiju slobodu smo obilježili prije mjesec dana i slavimo je kao Dan grada Sarajeva, osuđujemo najavljenu komemoraciju i misu davno pobjeđenom ustašstvu.

Ovom misom za zločince nad građanima Sarajeva, među kojima su Maks Luburić, Jure Francetić i da ne nabrajamo dalje,  komemoriraju se krvnici naših majki, očeva, djedova, naših sunarodnjaka i svih drugih nevino stradalih od ruke fašista paradržavne tvorevine NDH.

Sarajevo kao multireligijski i multinacionalni grad ne zaslužuje da kao slobodarski grad, grad koji je u prošlosti prolio dosta nevine krvi u borbama protiv totalitarizma i represije, fašizma posebno, bude mjesto pokušaja prekrajanja istorije i izjednačavanja žrtava s krvnicima. 

Ne želeći da komentarišemo i osporavamo pravo Katoličke crkve, koja je slobodna u odlučivanju i svom djelovanju, bili bismo zadovoljniji da nije prihvaćena odluka organa iste o održavanju mise za žrtve Blajburga u Sarajevu. Kao Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine i Jevrejska opština u Sarajevu možemo samo uputiti svoj najoštriji protest i osudu ovog čina, čiju pozadinu u Bosni i Hercegovini ničim ne možemo opravdati.
Ne negirajući da je u Blajburgu stradao i dio nevinih ljudi, uglavnom političkih istomišljenika ili članova porodica fašista, kolaboracionista i direktnih krivaca za sva zla fašizma, ustašstva posebno, nedužnim žrtvama odajemo dužnu poštu i pijetet, ali njihovi muževi, očevi i drugi članovi porodice, koji učiniše sva zvjerstva nad nevinim ljudima u zloglasnim logorima i pokoljima širom naše zemlje, ne zaslužuju da im se u Sarajevu ni ime pomene.

Sutra obilježavamo 9.maj, dan pobjede nad fašizmom, zar ne bismo bili licemjeri sedam dana kasnije komemorirati fašizam. Recimo odlučno NE.

Izvor: Agencije 

Previous Trebevićka žičara od sutra ponovo u funkciji
Next Najmanje polovina stanovništva Općine Čelić uzgaja jagode

You might also like

NAŠI DANI

Miletić: Izbor Ademovića nije dobar za bošnjački narod. SDA – Trojka se predala Dodiku i Čoviću

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, kritikovao je potez Kemala Ademovića koji se po zahtjevu lidera “Trojke” sam kandidovao za Kolegij Doma naroda i onda je

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Reakcije na presudu rukovodiocima DB-a Srbije: Presuda velikodržavnim projektima

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić komentarisao je jučerašnju presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te naglasio kako presuda znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u Bosni

NAŠI DANI

Ispraviti nepravdu Nikšića i Dodika i vratiti pravo na glasanje u mjestu prebivališta iz 1991.

Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH. Izmjenama se insistira na pravu glasa u sredinama iz 1991. godine. To