Osumnjičen za genocid: Uhapšen savjetnik Radovana Karadžića

Granična policija Bosne i Hercegovine uhapsila je u Bijeljini Jovana Tintora (1951), državljanina Srbije i nekadašnjeg savjetnika ratnog zločinca Radovana Karadžića, saznaje Faktor.

Tintor je uhapšen nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da ga potražuje Kantonalni sud Sarajevo zbog krivičnih djela genocid i uništavanje kulturnih i historijskih spomenika. Tintor je kontroliran prilikom ulaska u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača.

Jovan Tintor, poznatiji kao Joja, bio je blizak rukovodstvu tzv. Srpske republike BiH za vrijeme rata u našoj zemlji. Bio je savjetnik Radovana Karadžića i finansijer Srpske demokratske stranke, kao i predsjednik kriznog štaba tadašnje Srpske općine Vogošća.

Po njegovoj naredbi nastao je jedan od najzloglasnijih logora na ovom području, poznatiji kao “Kod Sonje” i bunker u neposrednoj blizini.

Previous Utjecaj Bošnjaka na razvoj osmanske umjetnosti: Minijaturisti, kaligrafi, inženjeri, zlatari, ćilimari, arhitekte…
Next Majke enklava Srebrenica i Žepa nominovane za Nobelovu nagradu za mir

You might also like

NAŠI DANI

Ambasador RH na raportu u bosanskom Predsjedništvu

Na poziv Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića danas je u Predsjedništvu BiH održan sastanak savjetnika Branimira Jukića i  Slavena Kovačevića sa ambasadorom Republike Hrvatske u Bosni i

NAŠI DANI

Sarajevo: Manje ljudi na ulicama

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je i dalje zadovoljavajuća i nema potvrđenih slučajeva oboljelih od korona virusa, ali su na snazi mjere predostrožnosti kojih se većina građana pridržava, prenosi AA.

NAŠI DANI

Istaknuta jedinica bosanske Armije – obilježena godišnjica formiranja ‘Živiničkih osa’

Vojna jedinica ”Živiničke Ose” formirana je 1992. godine, a mještani Litava u čast poginulim borcima taj dan obilježavaju kao Dan Mjesne zajednice Litve. Borci ove jedinice, građani MZ Litve, te