Otkriven spomenik herojima Zaimu Imamoviću i Kenanu Mehaniću

Otkriven spomenik herojima Zaimu Imamoviću i Kenanu Mehaniću

Uz prigodno obraćanje i odavanje počasti danas je otkriven spomenik na Dujmovskom brdu posvećen herojima brigadiru Zaimu Imamoviću, posthumno odlikovanom najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan” i Kemi Mehaniću, također posthumno je odlikovanom “Zlatnim ljiljanom” i “Policijskom medaljom za hrabrost”

Povodom obilježavanja 25 godina od pogibije ovog legendarnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine, okupili su se saborci i svi koji poštuju djelo najhrabrijih sinova naše domovine.

Spomenik su otkrili sinovi heroja, Ernest Imamović i Kenan Mehanić.

Prisutnim su se obratili predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka” Ismet Godinjak, komandant Prve slavne višegradske brigade i heroj odbrane Goražda Ahmed Sejdić, ratni načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo Edhem Godinjak i ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo, general Hajrudin Grabovica. 

img4936.jpg

Delegacije su se potom uputile prema mezaru Zaima Imamovića kod Alipašine džamije, gdje je upriličen prigodan vjerski program i položeno cvijeće.

Zaim Imamović rođen je u selu Poratak kod Ilovače. JNA je napustio u činu kapetana prve klase.

U maju 1992. u mjestu Posestra osnovao je Prvu drinsku brigadu, čiji je bio komandant. U borbama je četiri puta ranjavan, a posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan”.

Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine u 34-oj godini života na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede – lokalitet Treskavice. Samo dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu BiH.

Veliki čovjek, patriota, istinski gazija i heroj oslobodilačkog rata poginuo je od gelera.

Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarivanju životnog cilja, spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.

Previous VE Podveležje - montiran prvi vjetroagregat
Next Princu od Monaka uručen Ključ Grada Sarajeva i enciklopedijski zbornik srednjovjekovne Bosne

You might also like

ŽIVOT

ZDK: Od 1. septembra porodiljske naknade 1.000 KM

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Vladin Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći

NAŠI DANI

Lavrov otkrio ko stoji iza tzv. ekonomskog projekta? Nisu željeli da podržimo ‘Otvoreni Balkan’

Projekt, navodno ekonomski, pod imenom ‘Otvoreni Balkan’ izaziva brojne kontroverze. Nosioci istog su lideri Srbije i Albanije, Vučić i Rama, dok je i S. Makedonija dio te priče. Po strani

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Klanjana dženaza i obavljen ukop vlaseničkim žrtvama: Traga se za još 1.000 ubijenih

Šaban, Muhamed, Abdulah, Sadik, Mesib, Sejmo, Ismet… To su samo neke od žrtava koje su danas smiraj našle u mezarju “Rakita” u Vlasenici. Na mezarju “Rakita” u Vlasenici klanjana je