Otkud vojna oprema u Domu kulture u Srebrenici

Otkud vojna oprema u Domu kulture u Srebrenici

Banjalučka policija je prije pet godina u sportskoj dvorani Borik pronašla razarajući eksploziv. Tog dana se obilježavala krsna slava bh. entiteta RS (???) i mediji su se, prenoseći riječi zapjenjenih političara i njihovih bolesno radikalnih savjetnika – analitičara, utrkivali ko će prije objaviti da iza svega stoje muslimani, teroristi, evropska – bijela Al-Qaida itd.

Ispostavit će se da je eksploziv vlasništvo Srbina, uposlenika sportske dvorane, koji je sačuvao, možda čak i od rata. Zlu ne trebalo. Možda je preostalo čak i od rušenja Ferhadije. Ko zna? Vlasti nikada ekplicitno nisu kazale ko je za to odgovoran i šta će poduzeti da smanje prisustvo nelegalnog naoružanja i ubojitih sredstava kod građana. Zanimljivo, tada su mediji objavili da je dvoranu prije početka svečanosti pregledala i ekipa agenata izraelskog Mosada?! Otkuda oni tu, šta su radili i ko im daje nalog, niko nije saopćio. Kao i to, kako je moguće da nisu pronašli tako opasan eksploziv.

U srijedu 1. marta 2017. policija je u Domu kulture u Srebrenici pronašla optičke nišane koji se koriste za vojne i lovačke snajpere. Njih je uposlenik Doma, svjestan da njihovo pronalaženje u zgradi Doma kulture može biti problem, pokušao iznijeti u kartonskoj kutiji, prije sigurnosne kontrole. Toga dana je potpredsjednik ovoga entiteta mr. Ramiz Salkić, trebao biti gost Svečane akademije u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Do ovoga trenutka još niko nije odgovorio otkud vojna oprema u Domu kulture. Da li je ostala od jula 1995. godine, kada su kroz te nišane u Srebrenici i oko nje, pripadnici MUP-a i Vojske RS pucali u goloruke i nezaštićene civile? Ili je optika novije proizvodnje, korištena u lovu. U svakom slučaju, njeno prisustvo je poslalo jake poruke, upravo na 1. mart.

Novi je to pritisak na Bošnjake Srebrenice i sve one koji su se odlučili da žive u drugim mjestima u RS, unatoč vrlo često neprijateljskom ambijentu. Pritisak je to i na potpredsjednika Salkića, koji je posljednje dvije godine izložen otvorenim opstrukcijama aktualnih vlasti u Banja Luci. Ni nakon dvije godine kao potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda Salkić nije dobio vozača, nema svoj budžet, nije formirao kabinet, tako da je njegov život svakodnevno u opasnosti, a mogućnost političkog djelovanja umanjena. Prije nekoliko dana Salkić je, vozeći službeni auto, doživio saobraćajnu nesreću. Da li se očekuje reakcija iz Sarajeva i Banja Luke tek kada bude kasno???

Bošnjačka politika mora hitno i nedvosmisleno poslati poruke Banja Luci da neće dopustiti ovakav pristup tretiranju predstavnika bošnjačkog naroda, a samim tim i svih Bošnjaka u manjem bh. entitetu. To je trebalo učiniti i mnogo ranije, kada su iz Banja Luke poslane vrlo jasne poruke, da Bošnjacima nema mjesta u institucijama vlasti, u javnim preduzećima, u Predsjedničkoj palati…

Na dobru volju za saradnju se treba ovijek odgovoriti saradnjom i pruženom rukom, a na omalovažavanje bošnjačkih predstavnika u institucijama RS adekvatnim odgovorom, ali iz Sarajeva. U protivnom, već uskoro možemo očekivati novi stepen radikalizacije, zastrašivanja, prijetnji, iseljavanja… Ko će sve biti odgovoran za takav rasplet događaja? Optički nišani u Srebrenici nisu slučajno bili tu! Oni nam trebaju poslužiti da bolje vidimo stvari oko sebe!

Piše: Mehmed Pargan, Podrinje Online

Previous Rami Begoviću iz Jablanice najveće priznanje FUCZ (Video)
Next Britanski The Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

NES uz patriotski blok – potpisan sporazum o formiranju vlasti u USK

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA  Unsko-sanskog kantona (USK) Jasmin Musić i premijer USK-a  i predsjednik Regionalnog odbora Narodnog evropskog  saveza  (NES) Bosne i Hercegovine Krajina Mustafa Ružnić potvrdili su večeras nakon

NAŠI DANI

Nije se dugo zadržao na poziciji: Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti

Fahrudin Radončić potvrdio je danas u Sarajevu da podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. Kako je kazao, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška

NAŠI DANI

Komšić zahvalio kanadskom parlamentarcu na podsjećanju na Dan državnosti Bosne i Hercegovine

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio danas pismo članu Parlamenta Kanade Bobu Bratini u kojem ga je obavijestio da ga je dojmio njegov istup u kanadskom parlamentu