Otvoren kompleks Muška voda u Kladnju

Otvoren kompleks Muška voda u Kladnju

Svečanim presijecanjem vrpce premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, danas je u društvu načelnika Općine Kladanj Jusufa Čavkunovića i direktora i vlasnika kompleksa „Muška voda” Kasima Selimovića otvorio ovaj rekonstruisani sportsko – rekreaciono – turistički kompleks.

Hotel i kompleks „Muška voda” je od centra Kladnja udaljen oko 10 kilometara, a u ranijem periodu imao je funkciju zračne banje. Njegovom rekonstrukcijom i ponovnim otvaranjem danas počinje novo doba revitalizacije turizma u Kladnju, ali i značajno proširenje turističkih kapaciteta Tuzlanskog kantona. Raniji kapaciteti Muške vode bili su prepoznati mnogo dalje od Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine. Mnoge sportske ekipe sa područja cijele bivše Jugoslavije dolazile su u Kladanj na visinske pripreme. Također, prema nekadašnjem nastavnom planu i programu obrazovnog sistema, za učenike osnovnih škola u ovom kompleksu organizirane su i višednevne „škole u prirodi”.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je kazao da prijašnje korištenje ovog kompleksa može i treba biti osnova za njegovu revitalizaciju, ali postoji i značajan prostor da se sve to i unaprijedi. Bungalovi, lovačka kuća, skijaška staza, igrališta za fudbal, košarku, odbojku i rukomet, više nego solidna su osnova za dalji razvoj.

U tom smislu, u svom obraćanju premijer Halilagić se zahvalio gospodinu Selimoviću na iskazanom interesu i želji da se očuva vrijednost i prošire postojeći kapaciteti „Muške vode”.

„Naša želja je da se kompleks „Muška voda” na Konjuhu što prije, u svom punom kapacitetu i sjaju ponovo stavi u funkciju. Drago nam je da je investitor, gospodin Selimović prepoznao ovaj potencijal i odlučio se zadržati djelatnost, otvoriti nova radna mjesta i zaposliti radnike, a građanima prvenstveno Tuzlanskog kantona, ali i drugima, omogući da tokom cijele godine mogu uživati u prirodnom bogatstvu i sadržajima koje nudi ovaj kompleks. U to ime, hvala mu što je „Muškoj vodi” podario novi život i radi na obnovi ovog značajnog brenda Tuzlanskog kantona, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Pristupni put koji vodi do Kompleksa Vlada TK je proglasila od značaja za ovaj kanton te se sa značajnim sredstvima krenulo u njegovu rekonstrukciju.

„Obnova putne infrastrukture je jedan od prioriteta ove Vlade. Osim razbijanja putne blokade našeg kantona, prepoznali smo i naše strateške potencijale, bisere, kojima da bi zasjali punim sjajem trebamo stvoriti kvalitetne preduslove za razvoj. Jedan od takvih slučajeva je i kompleks „Muška voda”, gdje je jedan od značajnih preduslova njegovog daljeg razvoja, upravo kvalitetna pristupna cesta. S tim u vezi, u završnoj fazi je naša inicijativa da se ova cesta prekategoriše u regionalnu cestu, što će stvoriti pretpostavke za buduća značajnija ulaganja Tuzlanskog kantona u ovaj putni pravac”, kazao je premijer Halilagić.

Osim sportsko – rekreacionog kompleksa premijer Halilagić je pozvao i na revitalizaciju izvorišta „Muška voda” koje je upotpunjivalo turističku ponudu, nudilo proizvod i stvaralo novu vrijednost. „Također, ulaganje u Djevojačku pećinu, uz ovaj hotelski kompleks sada ima mnogo više smisla, jer ne sumnjamo da će se ovi turistički potencijali međusobno nadopunjivati i međusobno pomagati ukupni razvoj”, kazao je premijer Halilagić, jer „Muška voda je motor razvoja u oblasti turizma i ugostiteljstva kako kladanjske regije, tako i cijelog Kantona, te u njegovom daljem prosperitetu investitor će imati našu puno podršku i razumijevanje, zaključio je premijer Halilagić.

Previous Vlada FBiH: Potpisani ugovori o finansiranju razvoja poduzetničkih zona u vrijednosti od 1,8 miliona KM
Next Bosanska kuća na vodi - probno testiranje stabilnosti na Plivskom jezeru

You might also like

Ekonomija/Biznis

Intenziviranje ekonomske saradnje – Bosanske firme gradit će energetsku mrežu i hidroelektranu u Indoneziji

Indonezija planira realizaciju značajnih razvojnih projekata, kao što su osiguranje električne energije za našu regiju Sumatra, a na realizaciji ovog i drugih projekata bit će angažovane bh. kompanije, najavila je

Ekonomija/Biznis

Općina Tešanj već deset godina uspješno pomaže mladima u otvaranju vlastitih biznisa

Općina Tešanj je prije deset godina pokrenula projekat podrške mladim ljudima koji žele otvoriti vlastitu firmu. U to je vrijeme to bio prvi projekat takve vrste. Jedna od prvih učesnica

MADE IN BOSNIA-387

Proizvodnja mlijeka u prošloj godini porasla za 10,6 posto

Proizvodnja mlijeka za piće u Bosni i Hercegovini je u pandemijskoj 2020. godini porasla za 10,6 posto u odnosu na godinu ranije, prenosi AA. U 2020. godini ukupna količina prikupljenog