Otvoren novi objekat Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu

Otvoren novi objekat Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu

Ovo je veliki dan za Bošnjake u Turskoj, poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na otvorenju Kulturnog centra Bosna Sandžak u Istanbulu.

Riječ je o reprezentativnom objektu na više od 2.500 kvadratnih metara u općini Bayrampasha, gdje inače živi više od 60.000 Bošnjaka.

Fotografija korisnika/ce Türkiye Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği.

-Danas smo ovdje da otvaranjem kulturnog centra Bosna Sandžak učvrstimo naše bratske veze. Želimo vam čestitati na ovom velikom i važnom projektu koji čuva bošnjački identitet, ime, jezik i baštinu. Želim zahvaliti i našim domaćinima, posebno Republici Turskoj, njenom lideru, potpredsjedniku Parlamenta Republike Turske koji je danas ovdje, te institucijama koji i na ovaj način pokazuju naše bratstvo. Grad Sarajevo kao institucija i kao glavni grad BiH vam stoji na raspolaganju. Čut ćete često da Sarajevo nije kao prije. I to je tačno. Sarajevo je snažnije, bolje, slobodnije i otvorenije nego ikada. Vi ste dio nas i naša su vam vrata uvijek otvorena – rekao je gradonačelnik Skaka.

Otvorenju objekta istanbulskog Udruženja za kulturu i solidarnost “Bosna Sandžak”, koje okuplja Bošnjake porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, prisustvovao je i zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, ministri u vladi Crne Gore, zatim ambasadori Bosne i Hercegovine i Srbije, predstavnici brojnih udruženja iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i drugih država regije, među kojima i predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić.

Fotografija korisnika/ce Türkiye Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği.
Udruženja Bosna-Sandžak iz Istanbula jučer je, uz prisustvo velikog broja gostiju iz Sandžaka, Bosne i bošnjačke dijaspore, kao i visokih zvaničnika Republike Turske i zemalja regiona obilježilo 30. godišnjicu rada

Tokom svečanosti predstavljene su aktivnosti Udruženja, prije svega na polju humanitarnih akcija za pomoć Bosni i Hercegovini tokom rata 1992-1995. godine i poplava 2014. godine. Zanimljivo je da arhitektonsko rješenje centra simbolizira Stari most u Mostaru.

Među brojninm aktivnostima ovog Udruženja je i pomoć porodicama sa djecom koja dolaze na liječenje u Tursku. U sklopu kulturnog centra osiguran je i smještaj za takve porodice.

Previous 'Cvijet Srebrenice' u Saint Louisu
Next Priča o espadrilama iz Bosne koje su obišle svijet

You might also like

NAŠI DANI

U Sarajevu počela nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona

Lideri političkih stranaka okupili su se danas u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu gdje je uz prisustvo direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst i ambasadora Sjedinjenih

NAŠI DANI

Dušanu Bajeviću dodijeljena državna nagrada za sport

  Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uručio je danas Državnu nagradu za sport za 2018. godinu proslavljenom fudbaleru i treneru Dušanu Bajeviću. Ministarstvo civilnih poslova BiH svake

NAŠI DANI

“Mi kičmu ne savijamo i spremni smo obračunati se sa onima koji su spremni da izdaju državu”

Komšić: Mi ne poginjemo glavu, ima nas milion za građansku državu Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i kandidat Demokratske frone na idućim izborima poručio je na predizbornom skupu u Donjem