Otvoren Sajam šljive u Gradačcu – 49. po redu

Otvoren Sajam šljive u Gradačcu – 49. po redu

Na ovogodišnjem Sajmu šljive predstavit će se više od 300 izlagača

 Ovogodišnji Sajam šljive u Gradačcu okupit će mnoštvo izlagača iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i poljoprivredne mehanizacije, izjavio je direktor sajma Ensar Mešanović.

– Ove godine će se predstaviti više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Turske – precizirao je Mešanović na prijemu uoči ceremonije otvaranja sajma.

Dodao je da će u sklopu sajma biti održana i stručno-naučna savjetovanja te ocjena kvaliteta i dodjela sajamskih medalja.

Mešanović je rekao da je sajam i turistička manifestacija koju prati interesantan kulturno-zabavni program tokom sva četiri dana trajanja sajma.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić naveo je da je sajam bitan za razvoj grada i da je zahvaljujući prezentacijama savremenih poljoprivrednih metoda doprinio razvoju poljoprivrede.

– Potrudit ćemo se da i na ovom sajmu budemo dobri domaćini kao što smo bili i u proteklom periodu – kazao je Dervišagić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Emir Begić poručio je da Sajam šljive zasigurno brend tog kraja, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

– Radi se o značajnom sajmu i najvećoj prezentaciji poljoprivrednih proizvoda i prehrambene industrije – rekao je Begić.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić otvorio je danas 49. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu.

U svom obraćanju na otvaranju sajam premijer Novalić je istakao je da smo prihvatili da treba imati modernu poljoprivredu koja je tržišno orijentisana i konkurentna, ali da su se desile dvije krize s pandemijom i agresijom na Ukrajinu, koje su značajno uticale na globalne procese.

– U tim okolnostima ne snalaze se ni proizvođači hrane, ni stručnjaci, ali ni političari zbog velikih poskupljenja i zabrana izvoza pojedinih država – naveo je Novalić, dodajući kako je hrana postala strateška roba. 

Naglasio je da je ovo vrijeme dramatičnih promjena u poljoprivrednoj proizvodnji korištenjem plastenika, novih sjemena i tehnologija.

– Uspjeli smo da uz velike poticaje osiguramo da imamo dovoljnu proizvodnju mlijeka za svoje potrebe, a to isto treba učiniti i sa žitaricama i uljaricama – rekao je Novalić.

Najavio je da će Vlada FBiH i dalje značajno povećavati budžet za poljoprivredu i usmjeravati ga prema tržišnim proizvodima, ali i za slučaj kriza koje se realno mogu očekivati. 

Na otvaranju sajma obratili su se i direktor sajma Ensar Mešanović, premijer KS Edin Forto, premijer TK Irfan Halilagić i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. Ove godine će se n aSajmu šljive u Gradačcu predstaviti više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Turske.

-Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić izjavio je danas na otvaranju Sajma šljive u Gradačcu da ta manifestacija ima veliki značaj za sve poljoprivrednike u Bosni i Hercegovini.

Biti poljoprivrednik danas, kako je istakao ovom prilikom ministar Dedić, znači imati tvornicu na otvorenom, biti izložen vremenskim nepogodama, boriti se s konkurencijom iz uvoza, imati probleme pri izvozu, te imati i niz drugih problema.

– Zato svi nivoi vlasti moraju davati podršku našim poljoprivrednicima kako bismo u BiH imali što veću prehrambenu sigurnost – naveo je Dedić.

Istakao je da je Vlada FBiH posljednjih godina povećala budžet za poljoprivredu sa 65 na 106 miliona KM, čime su uspjeli ublažiti posljedice poskupljenja, održati dio proizvodnje i stvoriti pretpostavke za njen daljnji razvoj.

– Vjerujem da će predstojeća četiri sajamska dana doprinijeti povećanju znanja i uspostavljanju novih poslovnih veza a da će podsajam donijeti novu vrijednost pčelarstvu u BiH – rekao je Dedić.

Svim izlagačina je poželio uspješan nastup uz nadu da će sajam rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i novih tržišta za naše proizvode.

Previous Jedinstvena lokacija: 27. augusta će Stari most sedmi put ugostiti svjetsku cliff diving elitu
Next U Živinicama se gradi fabrika vrijedna preko 20 miliona KM

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Sarajevu se održava konferencija “Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje“

U Sarajevu se danas održava konferencija “Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje“, a riječ je o događaju koji okuplja privrednike i finansijske institucije radi diskusije o tome šta zelena tranzicija znači

Ekonomija/Biznis

Uspješan, ali mukotrpan put zeničke firme: “Pet servis” među najvećim izvoznicima otpada

  Zeničani Edina Dilberović i Hakija Porča prije četiri godine pokrenuli su firmu “Pet servis” koja se bavi reciklažom ambalažnog otpada. A danas se nalazi među pet najvećih izvoznika ove

Ekonomija/Biznis

Hifa-Oil i Hifa Petrol, dvije najveće domaće naftne kompanije

Dvije najveće domaće naftne kompanije Hifa-Oil i Hifa Petrol, u vlasništvu su dvojice braće Ahmetlić iz Tešnja. Ipak, djeluju kao potpuno odvojene firme koje su često jedna drugoj i konkurencija.