Otvorena džamija u bratunačkom džematu Jagodnja – Joševa

Otvorena džamija u bratunačkom džematu Jagodnja – Joševa

Obnovljena džamija u bratunačkom džematu Jagodnja – Joševa jučer je svečano otvorena, a svečanom otvorenju prisustvovali su izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bratunac Elvir-ef. Hodžić i Admir-ef. Velić, imami i brojni džematlije iz Bratunca i Podrinja.

Muftija Ahmed-ef. Adilović je ovom prilikom kazao kako su se oni koji su protjerali stanovništvo Jagodnje i Joševe nadali da se Bošnjaci ovdje nikada neće vratiti, obnoviti svoje kuće i džamiju.

– Vi ste dokazali da agresor nije uspio u svojoj namjeri.

Zato je ovaj događaj velik za sve nas, cijelu Islamsku zajednicu i našu domovinu.

Svjedoci smo da su mnogi pokušali da nas nestane. Hvala Bogu, uz vjeru u Allaha, dž.š., uz svijest o tome ko smo i šta smo, ne samo da smo opstali nego smo školovaniji, uspješniji i imamo državu koju trebamo graditi kako bi nam u njoj svima bilo bolje – kazao je muftija Adilović.

Muftija je džamiju proglasio otvorenom i vakufom Islamske zajednice te je ključeve uručio Zumri Mehić i Jakubu Bećiroviću (ocu rahmetli Ibre Bećirovića) koji su otvorili džamiju.

Muftija Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju istakao da je prošlost Bošnjaka ovdje natopljena iskušenjima ali će budućnost, Allahovom voljom i uz njegovu pomoć, biti bolja. Kada od Allaha, dž.š. dođe pomoć onda je ona dovoljna, poručio je muftija Fazlović.

– Naša nada je velika. Dokazujemo to sa mnogobrojnim poduhvatima u ovom vremenu.

Posebno smo zagledani u vas u Podrinju. Uz vašu odvažnost i dostojanstvo smo svi i naša budućnost će biti bolja. Nama treba mir i sloboda, da u slobodi čuvamo svoje vrijednosti, rađamo i odgajamo svoju djecu.

Džamija je simbol mira i slobode. Džematlijama ove džamije u Jagodnji i Joševi upućujemo čestitku i odajemo veliko priznanje – kazao je muftija Fazlović.

Istakao je zalaganje glavnog imama i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, imama i svih džematlija koji su zajdničkim radom i trudom u džematima ovog medžlisa postigli velike rezultate.

Prisutnima su se obratili glavni imam MIZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić i predsjednik građevinskog odbora Junuz Smajilović.

Svečani program je svojim nastupom upotpunio hor Medžlis Islamske zajednice Bratunac.

Džemat Jagodnja i Joševa jedan je od starijih džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Bratunac. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu je imao džamiju koja je izgrađena u prvoj polovini 18. stoljeća. Džamija je tokom agresije prvo granatirana a nakon toga i zapaljena. Stanovništvo je protjerano a u ovom džematu čuva se sjećanje na 159 šehida.

Obnovom se ovoj džamiji nastojao vratiti njen autentičan izgleda. Džamija je sagrađena od kamena a alem koji je postavljen sačuvan je sa porušene džamije.

U blizini Jagodinje nalazi se i arheološko nalazište iz rimskog perioda, kao i turbe, koji nisu u potpunosti istraženi i o kojima se još uvijek malo zna.

(Preporod.info/MiruhBosne)

Previous Klasov Bosanski lokum i Zlatni puder na tržištu Srbije
Next EPBiH ne može udovoljiti zahtjevima EPHZHB

You might also like

BAŠTINA

Prodaje se srednjovjekovna Kula Staro Slano kod Trebinja

U Starom Slanom, desetak kilometara od Trebinja, prodaje se dio zamka koji je nakada pripadao Resulbegovićima, poznatoj begovskoj porodici, za koji se pretpostavlja da datira iz sedamanestog vijeka.  Osman-paša je

HISTORIJA

Zlatnik kralja Tvrtka

Bosna pripada skupini rijetkih zemalja u svijetu koje imaju višehiljadugodišnju tradiciju kovanja vlastitog novca. Od Ilira preko srednjeg vijeka do današnjeg dana. – Većina kovova predstavlja izuzetno umjetničko ostvarenje. U tome se

KULTURA I UMJETNOST

Bošnjački institut iduće godine obilježava tri značajne godišnjice (VIDEO)

Predstavnici Bošnjačkog instituta u Sarajevu prezentirali su danas aktivnosti i rezultate rada u ovoj godini te planove za 2021. godinu, povodom višegodišnjeg uspješnog rada u afirmaciji i promociji bosanskohercegovačke kulture,