Otvorena izložba “Pišem ti bosančicom”

Otvorena izložba “Pišem ti bosančicom”

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – Izložba “Pišem ti bosančicom”, jedan od finalnih proizvoda istoimenog koncepta koji je osmislila profesorica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Amra Zulfikarpašić, otvorena je večeras u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu.

Izložba na kojoj će biti predstavljeno 109 printova, tapiserija istkana od kablova, jedan video-rad, dvije haljine i pet crteža i grafika, bit će otvorena do 1. decembra.

S obzirom na to da je Zulfikarpašić dugogodišnja članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH), izložba je realizirana u organizaciji ULUPUBiH-a, a u okviru projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom BiH.

Izložba je nastala nakon raspisanog javnog konkursa ULUPUBIH-a za grafičke dizajnere čija je osnova bila napraviti rad uz korištenje bosančice te serije predavanja i radionica koje su profesori s likovnih akademija iz Sarajeva, Trebinja, Cetinja i Širokog Brijega održali sa studentima grafičkog dizajna i grafike.

Zulfikarpašić je pojasnila da je zamisao bila da se okupe mladi oko plemenite ideje oživljavanja pisma bosančice, kako bi na zajedničkoj kulturnoj baštini pokušali da izgrade dijalog za budućnost, i da se, bez obzira na razne kontraverze koje bosančica sa sobom nosi, izbore za bolji svijet i plemenitije društvo koje nam je jako potrebno.

Dodala je da je raduje što je veliki broj mladih ljudi toliko zainteresiran za kulturnu baštinu BiH, i što kulturna baština može da bude, kako je rekla, inspiracija bez presedana.

Ovom prilikom dodijeljene su i nagrade za najbolje radove s konkursa.

Prvu nagradu osvojila je Aleksandra Nina Knežević za funkcionalan font Bosančica i knjigu za djecu – bukvar s fontom i ilustracijama, drugu nagradu žiri je dodijelio Adiju Kuburi koji je napravio grafički prikaz i razradu, font Bosančica, a treće mjesto je osvojila Teodora Šukalo iz Cetinja za haljinu s motivima bosančice.

Previous Dan državnosti Bosne i Hercegovine: 25. novembar neradni dan
Next Novi Pazar: Balašević se izvinio zbog pjesme u kojoj psuje

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Decenija Art kuće sevdaha: Nominacija sevdalinke za listu UNESCO-a najvažniji zadatak

   Bosanskohercegovačka narodna pjesma – sevdalinka u posljednjih deset godina dobila je mjesto koje zaslužuje zahvaljujući Art kući sevdaha, a kao vrhunac toga bilo bi i njeno uvrštavanje na listu

KULTURA I UMJETNOST

Otvoren XI Međunarodni festival umjetnosti minijature, Grand prix za djelo Nedžada Ibrišimovića

Večeras je u Bosanskom kulturnom centaru TK u Tuzli otvorena izložba radova XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, u okviru koje je predstavljeno blizu 400 radova koji su djelo 120

KULTURA I UMJETNOST

Moja TV će biti ekskluzivna platforma odličnih bosanskih filmova i serija

Na inicijativu v.d. generalnog direktora BH Telecoma Sedina Kahrimana i v.d. izvršnog direktora za razvoj poslovanja Elvedina Kanafije, jučer je održan sastanak sa najnagrađivanijim bh. filmskim autorima i filmskim radnicima.