Otvorena izložba “Pišem ti bosančicom”

Otvorena izložba “Pišem ti bosančicom”

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – Izložba “Pišem ti bosančicom”, jedan od finalnih proizvoda istoimenog koncepta koji je osmislila profesorica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Amra Zulfikarpašić, otvorena je večeras u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu.

Izložba na kojoj će biti predstavljeno 109 printova, tapiserija istkana od kablova, jedan video-rad, dvije haljine i pet crteža i grafika, bit će otvorena do 1. decembra.

S obzirom na to da je Zulfikarpašić dugogodišnja članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH), izložba je realizirana u organizaciji ULUPUBiH-a, a u okviru projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom BiH.

Izložba je nastala nakon raspisanog javnog konkursa ULUPUBIH-a za grafičke dizajnere čija je osnova bila napraviti rad uz korištenje bosančice te serije predavanja i radionica koje su profesori s likovnih akademija iz Sarajeva, Trebinja, Cetinja i Širokog Brijega održali sa studentima grafičkog dizajna i grafike.

Zulfikarpašić je pojasnila da je zamisao bila da se okupe mladi oko plemenite ideje oživljavanja pisma bosančice, kako bi na zajedničkoj kulturnoj baštini pokušali da izgrade dijalog za budućnost, i da se, bez obzira na razne kontraverze koje bosančica sa sobom nosi, izbore za bolji svijet i plemenitije društvo koje nam je jako potrebno.

Dodala je da je raduje što je veliki broj mladih ljudi toliko zainteresiran za kulturnu baštinu BiH, i što kulturna baština može da bude, kako je rekla, inspiracija bez presedana.

Ovom prilikom dodijeljene su i nagrade za najbolje radove s konkursa.

Prvu nagradu osvojila je Aleksandra Nina Knežević za funkcionalan font Bosančica i knjigu za djecu – bukvar s fontom i ilustracijama, drugu nagradu žiri je dodijelio Adiju Kuburi koji je napravio grafički prikaz i razradu, font Bosančica, a treće mjesto je osvojila Teodora Šukalo iz Cetinja za haljinu s motivima bosančice.

Previous Dan državnosti Bosne i Hercegovine: 25. novembar neradni dan
Next Novi Pazar: Balašević se izvinio zbog pjesme u kojoj psuje

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Ekipa ‘Quo Vadis, Aida?’ ponosna bez obzira što film nije dobio Oscara

Ni traga razočarenju nema, ovaj film će nadmašiti svoja očekivanja, poručila je bosanskohercegovačka glumica Emina Muftić koja je igrala u filmu Jasmile Žbanić ”Quo Vadis, Aida?”. – Ovo je film

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevo u sebi sabire, čuva i potvrđuje jedinstvo u različitosti

Grad Sarajevo danas slavi svoj rođendan, 555 godina od osnivanja grada, 72 godine od oslobađanja grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu te 25 godina od početka opsade. Ovaj grad

KULTURA I UMJETNOST

Manifestacija ‘830 godina Povelje Kulina bana’ uz niz sadržaja

Forum građana Zenice organizirat će 29. augusta manifestaciju “830 godina Povelje Kulina bana” povodom godišnjice njenog potpisivanja, a ovogodišnji su joj pokrovitelji predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko