Otvorena izložba u znak sjećanja na bosanske vojnike Austrougarske monarhije

Otvorena izložba u znak sjećanja na bosanske vojnike Austrougarske monarhije

Izložba „Memorija – sjene zaboravljenih predaka“ autorice Merime Ivković otvorena je u Muzeju Sarajeva 1878.-1918.

To je osvrt na vrijeme Prvog svjetskog rata, na hrabrost elitnih bosanskohercegovačkih vojnih jedinica u Austrougarskoj monarhiji, ali i podsjećanje na poklič: „Bošnjaci dolaze!“ u čiju čast je komponovan vojni marš čiji zvuci nisu utihnuli ni danas.

Eksponati na izložbi su osvijetljene instalacije u obličju kuća iz čije nutrine kao da ‘oživljavaju’ autentični prizori Velikog rata, sačuvani fotografijom zauvijek.

Na otvorenju je prof. dr. Zijad Šehović, stručnjak za austrougarski period, podsjetio da će uskoro biti 140 godina od proglašenja Vojnog zakona koji je Austrougarska monarhija uvela po okupaciji i unijela promjene, vojnu obavezu u tadašnji život Bosne i Hercegovine. O zakonu je mnogo pisano, ali najviše izvan Bosne, pa se prof. Šehović nada, rekao je, da će se pisati više nego dosad.

Autorica Merima Ivković kaže da je inspirisana hrabrošću, borbenošću i tragedijama djedova i pradjedova Bosne i Hercegovine, boraca u elitnim jedinicama Austrougarske, ne u smislu povlašćenog statusa nego, naprotiv, zbog toga što su zauzimali prve redove.

– U formama kuća, sjene tih zaboravljenih identiteta iz perioda Austrougarske, svjetlosnim instalacijama postaju vidljive – rekla je Ivković o izložbi.

Po njenim riječima, cilj je vratiti iz zaborava sjećanje na teška vremena i po ko zna koji put patnje predaka i bosanskohercegovačkih naroda.

Naziv izložbe „Sjene zaboravljenih predaka“ nadahnut je istoimenim kultnim filmom Sergeja Paradžanova, javlja Fena.

Previous Premijer Kurti: Ponosan sam što je Kosovo domovina Bošnjaka
Next Rast industrijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini 12,3 posto

You might also like

NAŠI DANI

Bakir Izetbegović glasao u OŠ “Nafija Sarajlić” u Sarajevu: Pozvao građane da iskoriste pravo glasa

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u pratnji supruge Sebije na lokalnim izborima 2020. glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Nafija Sarajlić” u Sarajevu,

NAŠI DANI

Žele put ka Sarajevu: Hiljade ljudi u Srbiji čekaju postavljanje kamena temeljca (Video)

Povezivanje Beograda i Sarajeva autoputem počinje se realizovati i simbolično današnjom ceremonijom u Sremskoj Rači.

NAŠI DANI

Vlada Slovenije se ogradila od suludog ‘non-papera’

Iz Ureda Vlade za komuniciranje Republike Slovenije saopćeno je da trenutna Vlada te zemlje niti je primila k znanju niti razgovarala o takozvanom non-paperu koji je spominjan u izvještajima proteklih