Otvorena magistralna cesta Neum – Stolac

Otvorena magistralna cesta Neum – Stolac

 Načelnik Općine Neum Dragan Jurković, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković i direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić danas su svečano otvorili magistralnu cestu M17.3 Stolac – Neum.

Pravdić je zahvalio Vladi FBiH koja je prepoznala važnost tog projekta, kao i lokalnim zajednicama Neumu i Stocu koje su provodile postupke eksproprijacije.

– Ova dionica koštala je 2,65 miliona KM po kilometru, što je vrlo povoljno s obzirom na njen značaj – rekao je Pravdić.

Jurković je izjavio je da otvorena cesta koju su u Neumu čekali 40 godina i zahvaljujući kojoj su povezani sa unutrašnjosti zemlje i mogu razmišljati o revitalizaciji zaleđa i privrednom razvoju.

Dodao je da u narednom periodu namjeravaju izgradnju dvije industrijske zone, kako bi smanjili oslanjanje na turizam koji čini 90 posto privrede Neuma.

Bošković je podsjetio da je izgradnja te ceste započeta još 1987. za vrijeme Jugoslavije, te da je do početka rata završena dionica Buna – Masline.

– Za stanovnike Stoca ova cesta znači život jer ih spaja s morem i pruža šansu za razvoj – naglasio je Bošković.

Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

Vrijednost projekta iznosi 96,5 miliona KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to 20,1 milion KM iz vlastitih sredstava, a ostatak kreditnim aranžmanima s međunarodnim finansijskim institucijama.

Otvaranju ceste prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača i ostali članovi Federalne vlade, te drugi federalni i državni zvaničnici.

Fena

Novalić: Federacija Bosne i Hercegovine je veliko gradilište što pozitivno utiče na ekonomiju države

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas nakon svečanog otvaranja i puštanja u promet magistralne ceste M17.3 Neum-Stolac, da je Federacija BiH veliko gradilište što pozitivno utiče na ekonomiju države.

– Nakon više od 100 godina, Neum je konačno integriran u ostatak države, jer se do tog grada putovalo kroz Republiku Hrvatsku. Cesta je posljednji put rađena u austro-ugarskom periodu – izjavio je Novalić.

Podsjetio je da Vlada FBiH na različite načine podstiče ljetovanje u Bosni i Hercegovini, između ostalog, podjelom vaučera građanima, te da su sada omogućili i da bez pasoša građani stignu u Neum.

– Mi intenzivno gradimo. Ova cesta je bilo gotovo 100 miliona KM i gradili smo je četiri godine. Postigli smo nešto što su sanjale generacije – rekao je federalni premijer.

Ističe da je cijela Federacija BiH veliko gradilište, i to ne samo koridor Vc, već i područje na sjeveru Bosne ili Unsko-sanskom kantonu.

– To je rezultat dva projekta, modernizacija magistralnih cesta te koridor Vc. Imamo i treći program iz budžeta Vlade FBiH u okviru kojeg se od 200 do 300 miliona KM stavlja na raspolaganje Cestama FBiH i Autocestama FBiH – naglasio je.

Podvlači da se gradi kako bi se razvijao turizam te kako bi se robe i ljudi slobodnije kretali.

– Sve to pozitivno utiče na našu ekonomiju i mi ćemo tako nastaviti – poručio je Novalić.

Otvaranju magistralne ceste prisustvovali su, pored premijera Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH te drugi federalni i državni dužnosnici.

Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH i to 20.180.376 KM iz vlastitih sredstava (budžeta FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim finansijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Evropske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 KM, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 KM). Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 km.

Izvor: Agencije

Previous Dževad Karahasan: Sarajevo je kasaba koliko i New York
Next V. Britanija šalje vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu kako bi ojačali misiju NATO-a

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nova proizvodna firma u Bihaću

U krugu nekadašnjeg bihaćkog Kombiteksa, danas poslovne zone, s radom je počela još jedna proizvodna firma Riječ je o subjektu čija je djelatnost proizvodnja vanjskih želuzina, roletni i tendi. Nosi

Ekonomija/Biznis

Probijene obje cijevi tunela Zenica, put između Zenice i Žepča kraći za pet kilometara

Na poddionici Ponirak – Vraca danas je završen iskop i lijeve tunelske cijevi, čime je tunel Zenica kompletno probijen. Proboj tunela odvijao se 24 sata dnevno, u tri smjene. Prosječno

Ekonomija/Biznis

Ministar Dedić posjetio Bimal: Povećati domaću proizvodnju uljarica

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je posjetio proizvodne pogone kompanije Bimal u Brčkom, te prisustvovao panel diskusiji organiziranoj u okviru Dana uljarica.  Predstavnici ove kompanije su,