Ova dva udružena, mislili da će u Americi dobiti podršku za svoju rušilačku politiku, i svakako da se to nije dogodilo

Ova dva udružena, mislili da će u Americi dobiti podršku za svoju rušilačku politiku, i svakako da se to nije dogodilo

O nastupu Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem sigurnosti UN-a. Ko su razarači Bosne i Hercegovine? Zašto je politika Hrvatske prema našoj zemlji neprincipijelna i kome protekli izbori u Bosni i Hercegovini mogu služiti kao pouka? U Dnevniku D odgovara Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik.

-Ova dva udružena, Dodik i Čović – to su razgraditelji Bosne i Hercegovine, to su razarači Bosne i Hercegovine. I oni su mislili da će u Americi dobiti podršku za svoju rušilačku politiku, i svakako da se to nije dogodilo.

Oni su doživjeli fijasko.

-Meni nije jasno kako to da je pozivan Dodik na najviše institucije u Hrvatskoj… Ako se želi komunicirati sa Bosnom i Hercegovinom, sa vrhom Bosne i Hercegovine, onda se mora komunicirati sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

-Ne može niko u Hrvatskoj pozivati jednog člana Predsjedništva, koga se oni sjete, i da on onda pretstavlja Predsjedništvo. To nije ustavno. Bilo bi dobro da i međunarodna zajednica da takve sugestije da se ne može zaobilaziti međunarodno pravo i da se ne mogu zaobilaziti institucije Bosne i Hercegovine.

-Treba naći strategiju izlaska iz ove situacije. Niti Hrvatska može promijeniti propise, Ustav, regulativu Bosne i Hercegovine, niti to može Srbija. Ali ono što je najvanije – shvatiti da nema podjele Bosne i Hercegovine. Kad se Bosna i Hercegovina nije mogla podijeliti u vrijeme onih užasa proteklog rata, odakle sada nekom pada na pamet da može podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Ali, to govori Dodik.. dakle, ne govori on samo u svoje ime. Jer, ako on prijeti, da će on izdvojiti Rep. srpsku i pripojiti Srbiji, onda, vjerovatno, i na drugoj strani on ima one koji to priželjkuju.

Pa bi zato bilo dobro da se legitimiraju, i Zagreb i Beograd i Sarajevo i da malo krenemo u jednu normalniju atmosferu.

-Ja rado dolazim u Sarajevo, ja rado dolazim u Bosnu i Hercegovinu kazao je Mesić.

Previous Za pomoć poljoprivrednom razvoju ruralnih područja osigurano oko 12 miliona eura
Next Kanadske čestitke Bosni i Hercegovini za Dan državnosti

You might also like

BAŠTINA

NUBBiH obilježava 75. godišnjicu osnivanja i rada

Nacionalna i unverzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) ove godine obilježava 75. godišnjicu od svog osnivanja i rada, prenosi Fena. Kako je kazao direktor NUBBiH Ismet Ovčina, ova institucija jedan od prepoznatljivih

NAŠI DANI

Predstavljena Studija o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza

Studija o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza, koja je danas predstavljena u Kantonu Sarajevo, donosi stručnu analizu stanja, obima i vrijednosti ekonomskih procesa u Kantonu Sarajevo te analizu prikupljanja i

NAŠI DANI

Ahmetović poručio Schmidtu: Nemojte da rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata

Njemački parlamentarac ističe kako se ovakva situacija nikada ne bi dozvolila u Njemačkoj, te poziva visokog predstavnika da ne koristi Bonske ovlasti uoči izbora u Bosni i Hercegovini. Zastupnik njemačkog