Ovaj bosanski političar se odriče cijelog iznosa ‘bijelog hljeba’ od 36.000 KM u humanitarne i društveno-korisne svrhe

Ovaj bosanski političar se odriče cijelog iznosa ‘bijelog hljeba’ od 36.000 KM u humanitarne i društveno-korisne svrhe

 Doskorašnji šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak (SDA) odriče se cjelokupnog iznosa naknade koja se ostvaruje nakon završetka mandata , tzv. “bijelog hljeba”. 

Međutim, naveo je u izjavi za Fenu, ovaj put, za razliku od 2014.godine ova sredstva neće ostati u budžetu Federacije BiH, nego će cijeli iznos od skoro 36 hiljada KM ili 12 mjesečnih plata usmjeriti direktno u različite humanitarno-socijalne svrhe i društveno-korisne programe.

Podsjeća da je kao ovlašteni predlagač prije dvije godine uputio u proceduru izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na ukidanje naknada plaća nakon prestanka funkcije tj. ukidanje “bijelog hljeba”.

– Nažalost ovaj Zakon nikada nije ni došao na dnevni red parlamenta. Lično sam se ovog prava odrekao prije osam godina, a podsjećanja radi, mi smo u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, dok sam bio predsjedavajući,  2018. godine zakonom zabranili “bijeli hljeb” što je i najpravičnije rješenje. Striktno gledajući odredbe Zakona ispunjavam sve osnove i kriterije za ovu naknadu, nemam ranije stalno radno mjesto i ne ispunjavam uslove za penziju, ali sa moralnog aspekta zaista smatram neprihvatljivm da ova sredstva iskoristim u lične svrhe – kazao je Duvnjak.

Zato kaže da je kao izraz solidarnosti sa građanima koji teško žive i izraz političke odgovornosti odlučio, u dogovoru sa porodicom, da cjelokupan iznos bijelog hljeba donira u humanitarne i društveno-korisne svrhe.

– Da bi javnost bila sigurna u vjerodostojnost ove odluke, svaka tri mjeseca (kvartalno) transparentno ću iznositi dokaze o konkretnim uplatama za organizacije poput Memorijalnog centra Srebrenica, udruženja za podršku oboljeloj djeci Srce za djecu oboljelu od raka i djeci sa posebnim potrebama Servis centar Dlan i drugi, humanitarnim organizacijama, podršku razvoju i vrhunskim studentima, te pojedinim sportskim kolektivima i pojedincima. Dakle, ovo ću uručiti konkretnim organizacijama i pojedincima za koje smatram da ih je društvo zanemarilo ili zaboravilo, svjestan da će neko ovaj potez ismijati, neko pozdraviti, a neko nazvati političkim marketingom – rekao je Duvnjak.

Dalje navodi da ga zabrinjava da nema političke mudrosti i razboritosti, u situaciji kada državu trese politička kriza i kada je poskupjela hrana, lijekovi, energenti, jer bi najpoštenije bilo da se ova naknada “bijelog hljeba” ukine, ili barem značajno reducira iznos i vrijeme primanja naknade na tri do šest mjeseci.

– Uštedama nećemo sačuvati budžete, ali hoćemo barem malo obraza i zdravog razuma – poručio je Duvnjak, prenose agencije.

Previous Nikšić - da ili ne izabrati i podržati potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, koji dolazi iz SDA
Next Univerzitet u Sarajevu najbolji u državi, skok na Webometricsovoj listi za 120 mjesta

You might also like

NAŠI DANI

Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a: Neće biti precrtavanja mape Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik Valentin Inzko obraća se danas Vijeću sigurnosti UN-a i predstavlja 59. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini za period od 16. oktobra

NAŠI DANI

Svečana promocija 25. klase vojnika u Centru za osnovnu obuku

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović”, 30. 04. 2021. godine upriličena je svečana ceremonija povodom prijema 25. klase kandidata u profesionalnu vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u početnom činu

NAŠI DANI

Helsinški odbor: Ako se SAD, EU i NATO ne vrate na Balkan, Srbija će ga trajno destabilizovati

Ukoliko SAD, EU i NATO pravovremeno ne obnove obećani angažman na Balkanu, Srbija i drugi regionalni lideri će nastaviti svoje politike koje će trajno destabilizovati Balkan a svi napori da