Ovogodišnja sjetva uljarica u našoj zemlji povećana za 20 posto

Ovogodišnja sjetva uljarica u našoj zemlji povećana za 20 posto

Na njivama širom Bosne i Hercegovine u toku je sjetva soje i suncokreta, dok uljana repica uveliko krasi pejzaže i prispijeva za žetvu.

Zahvaljujući angažmanu BIMAL Grupe, Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP i poljoprivrednih proizvođača, ovogodišnja sjetva, iako se realizira u okolnostima koronavirusa, značajno će obogatiti domaću sirovinsku bazu.

Mi smo na temelju dobre organizacije, svih preduvjeta koji su ispunjeni i prije ove situacije, te stalnom komunikacijom s poljoprivrednicima utjecali na značajno povećanje u proizvodnji uljarica u Bosni i Hercegovini, koja će ove godine biti za čak 20 posto viša u odnosu na sjetvu prošlog proljeća. Iskorišćavanje domaćeg poljoprivrednog potencijala u direktnoj je vezi s jačanjem sirovinske baze čiji je značaj došao do izražaja upravo u situaciji izazvanoj pandemijom covid-19 – izjavila je Azelea Suljkanović, direktorica Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko.

Sjetva se ove godine odvija u potpuno drugačijem kontekstu jer pored vremenskih uvjeta i stanja zemljišta poljoprivrednici vode računa o ličnoj zaštiti, policijskom satu i nizu drugih mjera koje treba ispoštovati u vanrednoj situaciji. Međutim, složni su da uprkos trenutnoj situaciji koja je usporila gotovo sve sektore, uspijevaju da odole izazovima u kojim se nalaze zbog koronavirusa.

 Adnan Hodžić, direktor kompanije Plant iz Tuzle kaže da su zbog dobre jesenje pripreme uspjeli da na vrijeme počnu sa sjetvom, javlja Fena.

Možemo reći da koronavirus jeste donekle usporio nabavku sjetvenog materijala i đubriva, međutim nije utjecao na to da sjetva počne na vrijeme. Zbog vremenskih uvjeta i vlage zemljišta sjetva kukuruza i soje počela je nekih sedam dana ranije nego inače. Mi od ponedjeljka izlazimo na njive i počinjemo sa sjetvom soje – rekao je Hodžić koji se pored proizvodnje uljarica bavi i proizvodnjom rasada povrća, voća i cvijeća.

Mira Miličević, vlasnica kompanije Erik-Mir iz Brčkog, također navodi da je dobra organiziranost osnova svakog posla i da su dobro obavljene pripreme za sjetvu pomogle da ne dođe do odstupanja u planu proljetnje sjetve.

Nabavka đubriva jeste djelimično otežana, međutim sjetva je počela na vrijeme. Zbog koronavirusa i ograničenog kretanja dosta vremena odlazi na redove u bankama, poljoprivrednim radnjama gdje kupujemo herbicide, ali smo ovu situaciju prihvatili i potpuno se prilagodili. Ono što poljoprivrednike brine jeste bojazan za razdoblje žetve budući da pored uljarica proizvodimo i kukuruz i pšenicu, a ekonomski osmatrano svi smo na neki način pogođeni ovim vanrednim stanjem – kazala je Miličević.

 BIMAL Grupa od 2016. godine uspješno sarađuje sa Institutom za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP, a kao siguran otkupljivač uljarica proizvedenih u Bosni i Hercegovini bitno podržava domaće proizvođače koji su se odlučili da zajedno sa IRUP-om rade na povećanju domaće sirovine, priopćeno je iz IRUP-a Brčko.

Previous Ramazanski topovi stigli u Brezu, Kakanj i Bugojno
Next Kavazović: Ramazan i u ovakvim okolnostima donosi obilje Božije milosti (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nova pobjeda bosanske pameti: “Metalno” iz Zenice – iz stečaja u Boing

Preduzeće “Metalno” iz Zenice – prije samo nekoliko mjeseci u stečaju, a od danas proizvodi mašinu koja će se koristiti u najvećem svjetskom proizvođaču aviona. Projekat izgradnje industrijske peći za

Ekonomija/Biznis

Firma iz Zenice proizvodi odjevne komplete za policiju i sigurnosne snage Danske

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić posjetio je danas kompaniju “ECOCOMFORT” d.o.o. ZENICA, gdje je sa vlasnikom Fikretom Ramovićem razgovarao o poziciji na međunarodnom tržištu ove kompanije koja je 100% izvozno

Ekonomija/Biznis

Brodogradilište u vlasništvu bosanske grupacije predstavilo prvu jahtu s dva električna motora

 Brodogradilište „Salona Yachts“, koje je u vlasništvu bosanskohercegovačke Prevent Grupe, premijerno je predstavilo novu jedrilicu, „Salona 46“, jedinstvenu luksuznu jedrilicu na domaćem i inozemnom tržištu. -Salona 46, nova jedrilica sa