Palestinska novinarka Maha Hussaini dobitnica nagrade za hrabrost u novinarstvu

Palestinska novinarka Maha Hussaini dobitnica nagrade za hrabrost u novinarstvu

Priznanje Međunarodne ženske medijske fondacije odaje počast palestinskoj novinarki “izuzetnoj hrabrosti u potrazi za izvještavanjem”

Palestinska slobodna novinarka Maha Hussaini je za Middle East Eye izvještavala o tekućem izraelskom ratu u Gazi  koju je priznala  Međunarodna ženska medijska fondacija (IWMF).

Hussaini je bila jedna od tri dobitnice  Nagrade za Hrabrost u Novinarstvu (Courage in Journalism Awards), koju je u ponedjeljak objavila fondacija sa sjedištem u Washingtonu, za koju kaže da odaje počast izuzetnoj hrabrosti u potrazi za izvještavanjem.

Otkako je napad počeo u oktobru, Hussaini je objavio desetine priča, uključujući izvještaj u kojem se otkrivaju izraelska pogubljenja Palestinaca na terenu , koji je Južna Afrika koristila kao dokaz na Međunarodnom sudu pravde u slučaju optuživanja Izraela za genocid.

Reagujući na nagradu, Hussaini je rekla za MEE da je i sreTna i tužna zbog priznanja za njen rad. 

“Sretna sam jer je to još jedan napor da se prepozna rad palestinskih novinara i učini da se oni čuju i vide”, rekla je ona. “Ali tužna sam jer znam cijenu takvog priznanja na mjestu gdje je ubijeno preko 150 novinara tokom osam mjeseci.”

IWMF je nagradio Hussaini, koja je prije rata bila stanovnik grada Gaze, za rad u teškim okolnostima tokom sukoba. 

Izraelski napadi predstavljali su svakodnevnu prijetnju njenom životu, prisilili su je da više puta pomjera lokaciju i da živi u očajnim uvjetima, zajedno sa gotovo svim palestinskim stanovništvom Gaze od 2,3 miliona. 

Ponekad je Hussaini bila primorana da radi bez pristupa struji i internetu tokom nestanka struje koje je nametnuo Izrael. Njena sloboda kretanja unutar Gaze, uključujući pristup njenoj kući, također je ograničena izraelskom opsadom i kontrolnim punktovima.

“Od početka izraelskog rata, postalo mi je sve jasnije da su novinari mete izraelske vojske. Mnogi novinari koji su ubijeni tokom izvještavanja bili su kolege s kojima sam blisko sarađivala”, rekla je Hussaini za MEE.

Rekla je da se svako jutro suočavala s mogućnošću da bi sljedeća mogla biti ubijena, i tiho je recitovala šehadet, muslimansko očitovanje vjere koje se često izgovara prije smrti, svaki put kada bi izašla da izvještava. 

“Razumijem da moj rad nosi ogromne rizike, ali ne mogu reći da se bojim biti novinar”, dodala je Hussaini. “Nikada nisam bila neodlučna da idem na teren ili da izvještavam o bilo kojoj priči. Ali brinem se da će, ako poginem, još jedan glas ućutati, drugo pero biti slomljeno.”

Hussaini je rekla da se nada da će se osvajanjem nagrade baciti svjetlo na posao palestinskih novinara, posebno kada “mnogi međunarodni mediji odluče da previde njihove priče i izvještavanje”.

Dodala je da je to posebno važno sada jer Izrael zabranjuje međunarodnim novinarima ulazak u Gazu.

‘Potrebni su nam ženski glasovi u medijima’

Hussaini je osvojila nagradu zajedno sa Lauren Chooljian , višim reporterom i producentom na američkom radiju NHPR , i Monikom Velásquez Villacís, istraživačkom novinarkom i voditeljkom u ekvadorskom digitalnom medijskom izdanju La Posta, kao Shin Daewe iz Burme.

„Potrebni su nam ženski glasovi u medijima kako bismo očuvali slobodu štampe i moramo žestoko zaštititi žene poput Lauren, Maha, Mónica i Shin kako bismo osigurali da se vlast drži odgovornom i da pravedne vrijednosti opstanu“, rekla je izvršna direktorica IWMF-a Elisa Lees Muñoz . 

David Hearst, glavni urednik MEE-a, rekao je: „Živjeti u uslovima u kojima nema sigurnog utočišta od dronova i projektila osam mjeseci je nepodnošljivo.

“Ali izvještavati pod uslovima u kojima ste vi kao novinar namjerno ciljani i gdje svjedočite ubijanju vaših kolega, to je podvig koji malo drugi novinari mogu zamisliti. Maha zaslužuje najvišu nagradu za svoj rad.”

Maha Hussaini (R) intervjuira palestinske djevojke u kampu za raseljene u središnjem pojasu Gaze 3. juna 2024. (MEE/Mohammed al-Hajjar)
Maha Hussaini (R) intervjuira palestinske djevojčice u kampu za raseljene u središnjem pojasu Gaze 3. juna 2024. (MEE/Mohammed al-Hajjar)

Lubna Masarwa, šef biroa MEE za Palestinu i Izrael, rekao je da nema riječi koje mogu opisati koliko Hussaini zaslužuje priznanje. 

“Uprkos svemu što je pretrpjela – bombama, raseljavanje i viđenje svojih kolega ubijenih – Maha je ostala otporna, profesionalna i vjerna svojoj misiji davanja glasa palestinskom narodu”, rekao je Masarwa.

Izraelska vojska ubila je najmanje 150 novinara od oko 37.000 Palestinaca u Gazi od 7. oktobra, prema lokalnim zvaničnicima. Komitet za zaštitu novinara (CPJ) izvijestio je da je to bio  najsmrtonosniji period za novinare otkako je nevladina organizacija počela prikupljati podatke 1992. godine.

“Divno je vidjeti kako svijet prepoznaje Mahin rad, a time i palestinskih novinara u Gazi,” dodao je Masarwa. 

“Ali zaista nikakve nagrade i riječi ne mogu pokazati koliko ona zaslužuje priznanje.” 

Među Hussainijevim pričama koje je prepoznao IWMF je izvještaj o stvarnosti žena  koje se porađaju kod kuće u Gazi , a drugi prikazuje djevojčicu koja je morala miljama nositi paraliziranog šestogodišnjeg brata dok je bježala od bombardovanja.

Hussainijeva decenija kao reporter

Hussaini je počeo raditi kao slobodni novinar u julu 2014. tokom izraelske ofanzive na Gazu, proizvodeći, pripremajući i prezentujući izvještaje o sukobu koji je rezultirao smrću više od 2.200 Palestinaca i oko 60 Izraelaca. 

Piše za MEE od 2018. godine i pokrila je stotine priča fokusiranih na ljudska prava i oružane sukobe.

Godine 2020. osvojila je nagradu Martin Adler , koju dodjeljuje prestižni Rory Peck Trust, za svoje izvještavanje za MEE iz Gaze.

Ušla je u uži izbor za nagradu Lokalnog reportera 2023. koju dodjeljuje Memorijalni fond Kurta Schorka.  
 
Hussaini također radi kao direktor strategije Euro-mediteranskog monitora ljudskih prava sa sjedištem u Ženevi .

IWMF’a Nagrade za hrabrost u novinarstvu dodjeljuju se svake godine novinarkama koje „neće odstupiti, ne mogu biti ušutkane i zaslužuju da im se oda priznanje za svoju snagu u suočavanju sa nedaćama“. 

Shireen Abu Akleh , poznata palestinsko-američka novinarka, posthumno je osvojila nagradu 2023. godine nakon što su je godinu dana ranije ubili izraelske snage.

Previous Šta je uzrok novom pokušaju poskupljenja struje u FBiH?
Next Forsiranje Neretve i oslobađanje Mostara - 12. i 13. juni 1992.

You might also like

NAŠI DANI

Prijem 25 mladih ljekara na UKC Tuzla (Video)

Univerzitetsko klinički centar Tuzla nastavlja sa projektom obnavljanja kadra te direktor ove zdravstvene ustanove Nešad Hotić najavljuje da će sredinom tekuće sedmice biti završeni konkursi za prijem novih 25 mladih

NAŠI DANI

Prva zvanična posjeta novog gradonačelnika Istanbula: Imamoglu u Sarajevu

U zvaničnoj posjeti Kantonu Sarajevo boravi gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu. Brojna delegaciju najvećeg turskog grada susrela se danas sa članovima Vlade Kantona. “Mi smo ponosni domaćini gradonačelniku Istanbula Ekremu Imamoglu

NAŠI DANI

Ustavni sud BiH: Privremeno stavljen van prave snage Zakon o nepokretnoj imovini u Rs-u

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je na današnjoj sjednici odluku kojom se privremeno stavlja van prave snage Zakon o nepokretnoj imovini u Republici srpskoj. Time je Ustavni sud BiH