Papin sastanak sa Dodikom je diplomatska katastrofa Vatikana

Papin sastanak sa Dodikom je diplomatska katastrofa Vatikana

Ocjena je to italijanskog portala La Nuova Bussola Quotidiana, na kojem se, kako se navodi u opisu stranice, objavljuju tekstovi katoličkih novinara ujedinjenih u vjeri.

Sastanak pape Franje sa Dodikom bi, pojašnjavaju, mogao imati ozbiljne posljedice, naročito na geopolitičkoj šahovskoj ploči ogromne važnosti, kakav je Balkan.

– S obzirom na posebnu situaciju trajne međuetničke napetosti u Bosni i Hercegovini, mnogi analitičari smatraju kao ozbiljnu političku i diplomatsku grešku činjenicu da je Sveta Stolica pozvala samo jednog člana Predsjedništva BiH umjesto sva tri, kao što se obično događa na najvažnijim međunarodnim sastancima, a povrh svega izabran je Srbin Dodik – navodi se u tekstu.

Podsjeća se da je Dodik bio premijer i predsjednik entiteta RS te da je u oktobru prošle godine izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a da su se katolici nerijetko nalazili na njegovom udaru.

– Često je napadao banjalučkog biskupa Franju Komaricu, za kojeg je rekao da “laje na RS”. On negira genocid u Srebrenici i podržava ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića – piše autor, dodajući da je Dodik separatista koji ugrožava državu Bosnu i Hercegovinu te da kao takav nije omiljen među zapadnim zvaničnicima.

Ističu da Dodik u Rim nije doputovao iz Sarajeva već iz Beograda, gdje se konsultirao sa čelnicima Republike Srbije i srpske pravoslavne crkve o temama razgovora sa papom.

– U stvarnosti, Dodik nije došao u Vatikan kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine već kao zaštitnik RS-a i separatističkih težnji, ali i kao predstavnik četničko-nacionalističke vlasti u Srbiji i njenog vjerskog krila, Srpske pravoslavne crkve – navodi se u tekstu.

U tom kontekstu podsjećaju da je Dodik najavljivao kako će sa papom razgovarati o ustaškim zločinima u Drugom svjetskom ratu i o Alojziju Stepincu. Također podsjećaju da je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović upozorio kako Dodik u Vatikanu neće zastupati stavove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Kao da se to nije desilo, Dodika i njegovu delegaciju je u Vatikanu dočekala počasna garda, u skladu sa protokolom pri posjetama čelnika država, što su srpski gosti sigurno shvatili kao blagoslov Vatikana secesionističkim namjerama RS-a – piše autor teksta.

Podsjećaju na izjavu biskupa Komarice, kojeg opisuju kao hrabrog vođu koji nije napustio svoj narod u najtežim trenucima, u kojoj se sarkastično pita da li će Dodik papi Franji govoriti o sudbini katolika koji su prije rata živjeli u banjalučkoj regiji.

image

(Oslobođenje/MiruhBosne)

Previous Vjernici i u Aladža džamiji dočekali odabrani mjesec
Next Duvanjsko polje i čarobna rijeka Šujica (VIDEO)

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica bitke za oslobađanje Mijatovića kose: Sjećanje na ratnog heroja Safeta Isovića i njegove saborce

Na Mijatovića kosi danas je obilježena 24. godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja Safeta Isovića, zamjenika komandanta Druge viteške motorizovane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja

NAŠI DANI

Parlament Bosne i Hercegovine sprema Rezoluciju: Bošnjake i Srbe proglasiti konstitutivnim u RH

  U Parlamentu Bosne i Hercegovine sprema se Rezoluciju Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH o sudi uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, javlja Patria. Ova Rezolucija koju

NAŠI DANI

Rusi sve najgore o Britancima nakon posjete ministrice Truss Sarajevu

Britanska ministrica vanjskih poslova  Elizabeth Truss protekle sedmice posjetila je glavni grad Bosne i Hercegovine. Pored Bosne i Hercegovine, jedine koju je posjetila u našem regionu, UK ministrica dan poslije