“Pčelica Medina” – imaju 500 košnica, svoje radnje, a izvoze i u SAD

“Pčelica Medina” – imaju 500 košnica, svoje radnje, a izvoze i u SAD

 

Kompanija “Pčelica Medina” iz Žepča izvozi med u svijet i svakodnevno ulaže u širenje proizvodnje

Muharem Šeper, veteran i RVI, koji se nakon rata odlučio okušati u pčelarstvu, te njegov sin Ammar, vode ovu kompaniju čiji počeci nisu bili jednostavni.

– Počeo sam sa dvadeset košnica te sam nakon prve godine izgubio većinu pčela zbog neiskustva. A onda sam učio, istraživao i polako je sve došlo na svoje. Nakon svih ovih godina, i danas mogu saznati nešto novo, a posao raste iz mjeseca u mjesec. I tako, 22 godine od prvih početaka, imamo oko 500 košnica u okviru firme. To je bio dug proces, ali je vrijedilo – kaže Muharem.

Njegov sin Ammar također naglašava da nijedan početak nije jednostavan i dodaje da je nabavci savremene punionice meda u njihovoj kompaniji prethodilo ručno pakovanje u tegle i ručno tovarenje košnica.

– Danas sam ponosan što mogu reći da zadovoljavamo sve uslove modernog pčelarstva, radimo s mobilnim pčelinjacima. Imamo radnje u Sarajevu i Zenici, sarađujemo s apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Uspjeli smo se probiti i na međunarodna tržišta, poput UAE i SAD-a. Jednostavno, važno je biti uporan i napraviti iskorak – reako je Ammar.

Njegov otac naglašava da u ovom poslu nema kraja inovacijama, unapređenju i proširenju kapaciteta i prodaje.

Kompanija planira puštanje u pogon kompletne mehanizacije osigurane podrškom USAID/Sweden FARMA II Projekta, čime će biti proširena proizvodnja u vidu lijekova za pčele koji su od prirodnih sastojaka (organski) i proizvodnjom pogača za pčele.

USAID/Sweden FARMA II projekat donirao je ogromna sredstva “na koja nismo mogli pomisliti da bi neko mogao bezuslovno da dodijeli takvu podršku”, ističe Ammar i dodaje kako je to osiguralo ubrzanje procesa prerade i pakovanja te povećalo kapacitet.

– Kažu da bogati ljudi štede u vidu zlata zato što ne može devalvirati, ne može se ni pokvariti, a nikada neće prestati potreba za njim. Isto tako neće ni izgubiti vrijednost stajanjem jer nema roka trajanja. Vjerujte, sve ovo isto važi i za med. Organski med je budućnost i pčelarstvo u Bosni i Hercegovini ima perspektivu – zaključuje Ammar Šeper

Previous “Progetti Bosnia” osvaja svjetsko tržište, šiju i za “Gucci”
Next Bosna i Hercegovina: Povećanje proizvodnje smokava, maslina, limuna i mandarina

You might also like

NAŠI LJUDI

Kako je Mostarac postao poznati svjetski biznismen

Tridesetsedmogodišnji Mostarac Kenan Husković rodni grad je sa roditeljima napustio 1991. godine. Put ih je odveo u Sloveniju, gdje je završio osnovno obrazovanje i započeo srednje, koje je potom nastavio

Ekonomija/Biznis

Feferoni iz Bosne i Hercegovine idu za Burger King i IKEA restorane – Zašto se isplati ulagati u uzgoj ove kulture

  Povoljna klima i pogodno zemljište, zagarantovan otkup, kao i dobra otkupna cijena, te zarada po dulumu od oko 3.600 KM trebalo bi da budu dovoljni razlozi da poljoprivrednici iz

Ekonomija/Biznis

Ramić potpisao ugovore sa 47 povratnika za razvoj početnog biznisa (VIDEO)

  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Sarajevu potpisao ugovore sa 47 povratnika iz 15 općina za podršku razvoju početnog biznisa.