PDP-u mandat u Domu naroda PSBiH! Očekuje li nas smjena aktuelne vlade na državnom nivou?

PDP-u mandat u Domu naroda PSBiH! Očekuje li nas smjena aktuelne vlade na državnom nivou?

 U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) žrijebom je izvučena kandidatska lista Partije demokratskog progresa (PDP) koja osvaja mandat za delegata u Domu naroda PSBiH iz Republike srpske, o čemu će posebnu odluku donijeti CIK.

U bubnju su bile dvije liste – PDP-ova i SNSD-ova, a peti delegat će, kako su prenijeli mediji, biti Nenad Vuković iz PDP-a.  

Žrijebanje u prostorijama Centralne izborne komisije BiH održano je s obzirom da su liste PDP i SNSD-a bile izjednačene sa po 12 glasova, a žrijebom se odlučivalo o izboru jednog od pet delegata, koji se biraju iz NSRS-a u Dom naroda PSBiH.

Sud BiH ranije je odbio žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije, koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz CIK-a su ranije saopćili kako su dobili rješenje Suda BiH kojim se odbija žalba SNSD-a, odnosno potvrđuje odluka CIK-a o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS.

“Znamo da je riječ o najlošijem sastavu Vijeće ministara od osnivanja institucija na nivou Bosne i Hercegovine. S druge strane, priželjkujemo sreću i željeli bismo kao PDP da bude izvučena naša politička partija i da Dom naroda dobije takav sastav da SNSD nema ta četiri famozna delegata kako bi se promijenile političke prilike na nivou Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Puno se špekuluše o tome da li bi došlo do rekonstrukcije Vijeća ministara. Za nas je prioritetno – ukoliko taj mandat dođe PDP-u – da pokrenemo proceduru, prije svega, razrješenja postojećeg Vijeća ministara. Znači, nama je prioritet da se pokuša smijeniti ili razriješiti aktuelni saziv Vijeće ministara, ne razmišljajući u prvom koraku o tome kako bi izgledao neki novi, ko bi u njemu bio… Moram to da podvučem. Ima ih u opoziciji u RS-u koji postavljaju pitanje je li pametno mijenjati Vijeće ministara na pola mandata i imaju određenu argumentaciju da to, možda, politički ne bi bilo ispravno raditi ili da to po nas iz opozicije ne bi bilo pametno. Međutim, imam dodatno pitanje za te koji tako misle: da li je dobro ostaviti ovo Vijeće ministara koje je, ponavljam, po nama najlošije u prethodnim 15-20 godina do kraja mandata s našim kalkulisanjem šta je za nas dobro, a šta nije. Možda je politički najispravnije pokušati riješiti se ovog problema koji se zove aktivni saziv Vijeća ministara”, rekao je ranije za medije Nenad Vuković, generalni sekretar Partije demokratskog progresa.

Previous Nove medalje za naše matematičare!
Next Mahathir Mohamad: Civilizacija koja je pravedna više ne postoji

You might also like

HISTORIJA

Stefan Nemanja: Spaljivao je bogumile, SPC ga proglasila svecem. Sada dobija gigantski spomenik u Beogradu

Ovih dana u Beogradu počelo je postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, velikom županu Raške (na prlično čudnom postamentu ovog spomenika piše da je bio ‘veliki župan srpski’). Spomenik je izazvao negodovanje

NAŠI DANI

BiH u blokadi: Kakva je uloga Dodika, Čovića, Radončića, Kebe…

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES povodom odugovlačenja procesa uspostavljanja vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH), 

NAŠI DANI

Građani ne žele preuređenje sarajevskog parka ‘Hastahana’ kako je vlast zamislila, predstavili svoje rješenje

Na FB stranici Hastahana Park, građani koji se protive zamišljenom preuređenju sarajevskog parka koji nosi ime po dr. Nijazu Durakoviću (Hastahana) predstavili su svoju zamisao i način uređenja istog. -Građani