Peach: Vlada UK-a neće dozvoliti urušavanje jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Peach: Vlada UK-a neće dozvoliti urušavanje jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović razgovarali su 15. decembra 2021. godine sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Sir Stuartom Paechom. Sastanku su prisustvovali i britanski ambasador u BiH Nj.E. Matthew Field i vojni ataše u BiH pukovnik Scott Tait.

S obzirom na to da je general Peach na ranijoj dužnosti predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a kroz susrete sa ministrom odbrane BiH i načelnikom ZŠ OS BiH upoznat sa stanjem u MO i OS BiH, na sastanku se težišno razgovaralo o trenutnoj političkoj krizi u BiH i njenom uticaju na odbrambeni sistem naše zemlje.

Ministar odbrane Sifet Podžić i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović izrazili su zadovoljstvo imenovanjem generala Peacha na funkciju specijalnog izaslanika Vlade UK za Zapadni Balkan kao i na ukazanoj prilici za današnji razgovor.

Također, ministar Podžić se zahvalio Vladi UK i  ambasadoru Fieldu na sveukupnoj pomoći koju pružaju Bosni i Hercegovini i njenim oružanim snagama.

General Peach je tokom razgovora naglasio da Vlada UK čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i jedinstvene Oružane snage.

„Jedinstvene Oružane snage su se nebrojeno puta do sada dokazale kako u međunarodnim misijama tako i u drugim aktivnostima u zemlji i regiji. Vlada UK će i dalje pružati punu podršku i pomoć MO i OS BiH i neće dozvoliti njihovo urušavanje“, naglasio je general Peach.

Također, on je istakao da se kroz izgradnju jedinstvenog odbrambenog sistema u Bosni i Hercegovini stvaraju i bolji uslovi za ostanak i život mladih ljudi u njoj.

Previous Umrla je Hasma Fejzić, starica sa čela kolone Marša mira
Next Robotičarima uručena priznanja za prvo mjesto na Međunarodnoj olimpijadi

You might also like

NAŠI DANI

25. novembar na mjestu gdje su stolovali bosanski kraljevi (Video)

  Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je danas i na Bobovcu, gdje su došli građani iz svih krajeva BiH. Svečanosti su prisustvovali i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

NAŠI DANI

‘Economist’: Nastavljaju se progon, glad, bijeda Rohinja muslimana

Prošlo je pet godina od progona muslimanske manjine Rohinja i njihovog prisilnog raseljavanja iz njihovih domova u Mijanmaru. Trenutno oko 140.000 njih živi u kampovima u koje su odvedeni na

NAŠI DANI

Husein Kapetan Gradaščević – vođa pokreta Bošnjaka za autonomiju i samostalnost 1831. godine

Povod izlaganja podrazumijevalo bi obavezu da se više pažnje posveti samoj ličnosti Husein kapetana nego Pokretu na čijem je čelu je on bio. Ali kako je Husein kapetan oličenje toga