Peach: Vlada UK-a neće dozvoliti urušavanje jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Peach: Vlada UK-a neće dozvoliti urušavanje jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović razgovarali su 15. decembra 2021. godine sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Sir Stuartom Paechom. Sastanku su prisustvovali i britanski ambasador u BiH Nj.E. Matthew Field i vojni ataše u BiH pukovnik Scott Tait.

S obzirom na to da je general Peach na ranijoj dužnosti predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a kroz susrete sa ministrom odbrane BiH i načelnikom ZŠ OS BiH upoznat sa stanjem u MO i OS BiH, na sastanku se težišno razgovaralo o trenutnoj političkoj krizi u BiH i njenom uticaju na odbrambeni sistem naše zemlje.

Ministar odbrane Sifet Podžić i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović izrazili su zadovoljstvo imenovanjem generala Peacha na funkciju specijalnog izaslanika Vlade UK za Zapadni Balkan kao i na ukazanoj prilici za današnji razgovor.

Također, ministar Podžić se zahvalio Vladi UK i  ambasadoru Fieldu na sveukupnoj pomoći koju pružaju Bosni i Hercegovini i njenim oružanim snagama.

General Peach je tokom razgovora naglasio da Vlada UK čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i jedinstvene Oružane snage.

„Jedinstvene Oružane snage su se nebrojeno puta do sada dokazale kako u međunarodnim misijama tako i u drugim aktivnostima u zemlji i regiji. Vlada UK će i dalje pružati punu podršku i pomoć MO i OS BiH i neće dozvoliti njihovo urušavanje“, naglasio je general Peach.

Također, on je istakao da se kroz izgradnju jedinstvenog odbrambenog sistema u Bosni i Hercegovini stvaraju i bolji uslovi za ostanak i život mladih ljudi u njoj.

Previous Umrla je Hasma Fejzić, starica sa čela kolone Marša mira
Next Robotičarima uručena priznanja za prvo mjesto na Međunarodnoj olimpijadi

You might also like

NAŠI DANI

Bosanski jezik može u Malom Zvorniku, ali ne i u Zvorniku!

  I ovaj dan je 19 mališana iz zvorničkog sela Liplje provelo izvan učionica, nastavljajući protest protiv zabrane korištenja bosanskog jezika u školi. Muharem Sinanović, član Savjeta roditelja kaže da

NAŠI DANI

Zvizdić poručio Plenkoviću: ‘Poštuj da bi bio poštovan’

  Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pozvao je premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića da se prestane miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. “Prateći posljednje istupe premijera

NAŠI DANI

SDA: Dodikovi konkretni potezi protiv Dejtona značit će vraćanje Republike Bosne i Hercegovine

–Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, direktan