Pehar ugovore za nabavku vakcina trebao potpisati danas – zašto nije?

Pehar ugovore za nabavku vakcina trebao potpisati danas – zašto nije?

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ne želi potpisati nabavku vakcina za potrebe Federacije. Tačni razlozi nisu poznati, ali se spekulira kako se Pehar navodno plaši krivične odgovornosti?!

Zavod za javno zdravstvo FBiH je trebao obaviti cijelu proceduru u vezi s nabavkom vakcina, odnosno odabrati kompanije koje će nabaviti vakcine. Međutim, s tim se odugovlačilo sve vrijeme, Vladi su se plasirali razni izgovori, pa i oni da Zavod nema dovoljno ljudi, a ima više od 120 uposlenih.

Na kraju je formirana ad hoc grupa koja je uključivala predstavnike Zavoda, kantona, parlamentarce i druge, a na čijem je čelu zapravo bio Pehar. Ovo tijelo se bavilo prikupljanjem i razmatranjem ponuda u cilju što veće transparentnosti i adekvatnog odabira dobavljača.

Konačnu odluku ipak je donijela Vlada, a na osnovu onoga što su o potencijalnim dobavljačima pred Vladom iznijeli iz ad hoc grupe, tačnije na osnovu onoga što je Vladi prezentirao sam Pehar, koji je na sjednici u četvrtak učestvovao video linkom jer je neposredno prije odluke o dobavljaču otišao u samizolaciju zbog navodnog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom.

U konačnici, za nabavku vakcina su odabrani MGM Farm iz Kakanja i Krajinagroup iz Banje Luka zbog najpovoljnije ponude. MGM Farm je garantovala da može prve vakcine isporučiti u roku od 72 sata.

Premijer Fadil Novalić je jutros za ove dvije firme poslao pisma namjere Zavodu. Pehar je ugovore s dobavljačima trebao potpisati već danas, ali do kraja radnog vremena to nije želio učiniti.

Premijer je na kraju radnog dana poslao e-mail Zavodu i Peharu, te naložio im da rade i za vikend, kao i da do 10 sati u ponedjeljak “želi da vidi potpisane ugovore”, potvrđeno je Faktoru iz ureda premijera Novalića.

Vlada FBiH je na današnjoj hitnoj, telefonskoj sjednici, donijela odluku o preraspodjeli 12 miliona KM s budžetske pozicije Federalnog ministarstva zdravstva na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Novac je predviđen za nabavku vakcina protiv COVID-19.

Previous Umjetnica Smirna Kulenović: „Želim pokušati vratiti život na mjesto gdje su mnogi naši voljeni izgubili živote"
Next Izvršeno pranje i dezinfekcija Baščaršijskog trga

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica pogibije ‘Zlatnog ljiljana’, Ramiza Salčina

Danas se navršila 28. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina, ratnog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i ordena oslobodilačkog rata “Zlatni grb s

NAŠI DANI

Dan državnosti Bosne i Hercegovine – Ponedjeljak 25. novembar neradni dan

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine propisano da je 25. novembar Dan državnosti BiH državni

NAŠI DANI

U Sarajevu se sastali ministri odbrane Bosne i Hercegovine i Austrije

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas u Sarajevu u službenu posjetu ministricu odbrane Republike Austrije Klaudiju Tanner s kojom je razgovarao o radu na zajedničkim projektima