Petrov je slika i prilika (neiskrenog) odnosa hrvatske politike prema našoj zemlji

Petrov je slika i prilika (neiskrenog) odnosa hrvatske politike prema našoj zemlji

Nakon vrlo uspješnog prvog dana posjete Bosni i Hercegovini predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, zbog priloga objavljenog u Dnevniku HRT iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara je saopćeno, bez namjere da se o ovoj temi dalje polemizira, da je saopštenje utemeljeno na autentičnim izjavama sudionika sastanka.

Susret predsjedavajućeg Zvizdića sa predsjednikom i izaslanstvom Sabora Republike Hrvatske je prošao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi i razgovor je bio vrlo otvoren i baziran na međusobnom uvažavanju i produktivnoj razmjeni informacija, stavova i mišljenja, što je na kraju sastanka konstatovano od strane svih učesnika.

Pored brojnih tema o kojima se razgovaralo, dio razgovora se odnosio i na amandmane koje su na Izvještaj o BiH podnijeli hrvatski europarlamentarci sa fokusom na značenje i ciljeve pojma federalizma. Predsjedavajući Zvizdić je jasno rekao da je pojam federalizma prihvatljiv samo ako predstavlja sinonim za principe i standarde evropskog regionalizma koji su bazirani na ekonomskim, saobraćajnim i socijalnim kriterijima, te pojasnio da se princip federalizma u BiH doživljava kao etno-nacionalni princip novih teritorijalnih podjela, što bi u praksi potkopalo postojeću ustavnu strukturu BiH a time i njen reformski i evropski put – navodi se u saopćenju.

Dalje je navedeno da je predsjedavajući u ovom dijelu razgovora posebno istaknuo da je prijedlog stvaranja novog entiteta, odnosno nove federalne jedinice koja bi nastala „federalizacijom Federacije BiH“, dok bi entitet RS ostao nedirnut, potpuno neprihvatljiv kao model buduće unutrašnje administrativne reorganizacije BiH, kada, i ako do nje dođe, pri čemu niko od prisutnih učesnika sastanka nije osporio izrečeni stav i obrazloženje, poslije čega je i uslijedila izjava predsjednika Petrova koja se sada različito intrepetira.

– Zbog toga smo neprijatno iznenađeni neargumentovanim demantovanjem jednog dijela razgovora, ili preciznije izjave uvaženog gospodina Petrova da ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH, koja je izrečena kao nastavak njegove prethodne izjave kojom je gospodin Petrov podržao suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Takvu izjavu smo svi prisutni, a sastanak nije bio „u četiri oka“ nego je istom prisustvovao veliki broj osoba, posebno zapazili i akcentirali i istu smo vrlo blagonaklono doživjeli jer nas je u tome trenutku dodatno uvjerila u prijateljski stav i odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini – stoji u saopćenju.

Rezultat slika za petrov i kovač u stocu

Petrov i Kovač u Stocu

-Situacija oko Petrova možda najbolje oslikava odnose između dvije zemlje. Hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini još jednom se prikazala u svom uobičajenom obliku – jedno se govori u Sarajevu, za nešto drugo se zalaže u institucijama EU. Božo Petrov je član vladajuće kolalicije u RH, vlast predvodi HDZ, tako da ne možemo očekivati nešto novo iz Zagreba.

Podsjetimo da je prva posjeta Bože Petrova našoj zemlji bio onaj upad u Stolac. Pored pomenutog Petrova, u hrvatskoj ekspediciji nalazio se i tada aktuelni ministar vanjskih poslova te zemlje Miro Kovač. Oni su neposredno nakon prekinutih izbora u Stocu, mimo svih uobičajenih međudržavnih procedura, došli u Stolac da daju podršku Čovićevom HDZ-u.

(MiruhBosne)

 

Previous Edin Džeko - najbolji napadač Evrope!
Next Prije 33 godine u Sarajevu otvorene Zimske olimpijske igre - prve u istočnoj Evropi (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Nezadovoljstvo poljoprivrednika: Prekomjerni uvoz nas je uništio, blokirat ćemo granične prijelaze

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine najavili su za sutra blokade graničnih prijelaza Bosanska Gradiška i Rača kod Bijeljine, kako bi time ukazali na svu štetnost prekomjernog uvoza, čime trpe

NAŠI DANI

Klanjana kolektivna dženaza za 86 žrtava iz Prijedora i Kotor Varoši

Na stadionu Vedro polje u Hambarinama, kod Prijedora, klanjana je kolektivna dženaza za 86 žrtava iz Prijedora i Kotor Varoši, koji su ubijeni 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA). Radi

NAŠI DANI

Dan ARBiH u Zenici: Ne smijemo dozvoliti da domovinu dajemo nekome na čuvanje; Nikom je ne damo jer mi smo sposobni da je čuvamo i branimo (FOTO)

U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona danas je u centru grada Zenice svečano obilježen Dan Armije Bosne i Hercegovine. Prisutnima se obratio Nazim Bečirević, predsjednik Saveza dobitnika