Pettigrew: Visoki predstavnik u BiH treba se pozabavi obilježavanjem neustavnog dana RS-a

Pettigrew: Visoki predstavnik u BiH treba se pozabavi obilježavanjem neustavnog dana RS-a

Profesor filozofije, studija holokausta i genocida na Southern Connecticut Univerzitetu David Pettigrew ocijenio je da je krajnje vrijeme da se visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozabavi obilježavanjem neustavnog dana Republike srpske 9. januara.

Kako je naglasio nije u pitanju samo činjenica da se radi o neustavnom danu jer u mjeri u kojoj je Republika srpska nastala počinjenjem genocida i drugih ratnih zločina, obilježavanje dana RS-a, na bilo koji datum, predstavlja slavljenje genocida i veličanje osuđenih zločinaca i njihovih zločina, što predstavlja kršenje Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

– Organizatore tog nezakonitog skupa treba procesuirati, a takvu praksu, koja uključuje provokativnu militarističku paradu i retoriku podjela i mržnje, zabraniti. Relevantnom strategijom tranzicijske pravde u Bosni i Hercegovini moraju se zaštititi preživjeli, podržati njihovo ljudsko pravo na memorijalizaciju i promovirati vladavina prava – istaknuo je Pettigrew.

Mišljenja je da ulaskom u novu godinu u Bosni i Hercegovini i dalje najveća sramota međunarodne zajednice ostaje to što udruženjima žrtava nisu omogućili postavljanje spomen obilježja i muzeja na lokalitetima kao što su koncentracioni logor “Barutni magacin” (Kalinovik), skladište Kravica, koncentracioni logor “Omarska”, Sportska sala “Partizan” (Foča), Centar za kulturu “Pilica”, koncentracioni logor “Trnopolje”, hotel “Vilina Vlas” (Višegrad) i drugim mjestima na kojima su zločini počinjeni.

Pettigrew podsjeća i na činjenicu da je u nedavnom zaključku Vijeća Evropske unije kojim se Bosni i Hercegovini odobrava kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji eksplicitno pozvano na zaustavljanje veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

– Takvim veličanjem se krši ljudsko pravo na istinu i ponovno traumatiziraju preživjeli genocida i drugih ratnih zločina. Spomen obilježja osuđenim počiniocima u Republici srpskoj predstavljaju kršenje zakona Bosne i Hercegovine o zabrani veličanja ratnih zločinaca. Neka 2023. bude godina u kojoj će se konačno ukloniti spomenici koji veličaju osuđene ratne zločince – pozvao je američki profesor.

Smatra da je došlo vrijeme da Ured visokog predstavnika provede sveobuhvatnu strategiju tranzicijske pravde za uspostavljanje spomen obilježja žrtvama na brojnim mjestima na kojima su počinjena zvjerstva koja su presudama domaćih i međunarodnih sudova proglašena genocidom i drugim ratnim zločinima.

Takva strategija mora podržavati vladavinu prava uklanjanjem spomenika koji veličaju ratne zločince, te ojačati pravosuđe tako što će se procesuirati negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, zaključio je profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Southern Connecticut Univerzitetu David Pettigrew.

Izvor: Agencije

Previous Radnici 'Zraka' samoinicijativno pokrenuli proizvodnju, od firme ne odustaju
Next Bosanski roboti za EU i domaće tržište

You might also like

NAŠI DANI

Duraković: U općini koju vodim Bosna i Hercegovina i njeni zakoni bit će poštovani

Načelnik Općine Srebrenice Ćamil Duraković ponovio je danas da neće formirati općinsku komisiju za provođenje referenduma u Republici Srpskoj koji, ističe, krši Ustav Bosne i Hercegovine. Naglasio je da se

NAŠI DANI

Lendo o novoj vladi i sastanku sa Šmitom: Ponovio sam činjenicu da je neophodno taj proces voditi isključivo u okviru Ustava

Rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine sastalo se danas sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Na sastanku je razgovarano o okončanju procesa provedbe izbornih rezultata i formiranju novog saziva Vlade FBiH. -Tokom

NAŠI DANI

Bh. zvaničnici izrazili saučešće zbog masakra u školi u Beogradu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću povodom strašne tragedije u kojoj su danas stradali učenici i djelatnik beogradske Osnovne škole