Pitanje zabrane hidžaba u fokusu predsjedničke kampanje u Francuskoj

Pitanje zabrane hidžaba u fokusu predsjedničke kampanje u Francuskoj

Pitanje hidžaba, marame koju nose muslimanke, našlo se u fokusu izborne kampanje u Francuskoj zbog namjere kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen da zabrani njihovo nošenje.

Uoči drugog krugog kruga predsjedničkih izbora 24. aprila, i Le Pen i njen rival Emmanuel Macron, aktuelni šef države, suočili su se u kampanji s muslimankama koje smatraju da njihov izbor odjeće ne treba da ima veze s politikom, navodi Asociated Press.

Macron ne bi zabranio nošenje hidžaba, ali je zaslužan za zatvaranje nekoliko džamija i zabranu pojedinih islamskih grupa, dok Le Pen hidžab naziva “uniformom koju su vremenom nametnuli ljudi koji imaju radikalnu viziju islama”.

Zbog toga mnogi francuski muslimani smatraju da je njihova vjera nepravedno stigmatizovana u predsjedničkoj kampanji u zemlji s najvećom muslimanskom populacijom u Zapadnoj Evropi, u kojoj je od 2010. zabranjeno nošenje burki i nikaba.

Macron nastoji da se distancira od Le Pen, tvrdeći da neće mijenjati propise u toj oblasti, ali brani postojeću zabranu nošenja hidžaba u školama, koja je u skladu sa sekularnim principima francuske države.

Kritičari, međutim, navode da je Macronova vlada podstakla predrasude prema muslimanima, jer je u borbi protiv radikalnog tumačenja islama zatvorila neke škole, džamije i islamska udruženja.

Protivnici Marine Le Pen kažu da je njen odnos prema hidžabu čini opasnom po francusko jedinstvo, zbog stigmatizacije miliona francuskih muslimana.

Le Pen želi da zabrani i klanje životinja po vjerskim pravilima (ritualno klanje), čime bi francuskim muslimanima i Jevrejima ograničila pristup halal i košer mesu, navodi AP.

Neki strahuju da bi zabrana ritualnog klanja mogla biti samo prvi korak ka tome da se francuski Jevreji i muslimani osjećaju nepoželjno, a možda i ka njihovom odlasku iz Francuske.

Le Pen se zalaže da sve životinje budu omamljene prije klanja, što je neprihvatljivo za Jevreje i muslimane, koji vjeruju da omamljivanje izaziva nepotrebnu patnju životinja i da su njihova ritualna klanja za košer i halal meso humanija.

Odnos prema zabrani hidžaba i ritualnog klanja jedna je od mnogih razlika između Le Pen i Macrona, koji nude suprotne vizije Francuske pred drugi krug izbora. Za razliku od 2017. godine, kada je Macron ubjedljivo pobijedio Le Pen, sada se očekuje znatno neizvjesnija trka.

Francuska Marine Le Pen bila bi više fokusirana na unutrašnja pitanja, u zemlji bi bilo znatno manje imigranata i manje tolerancije prema nekršćanskim tradicijama, a veze s EU i drugim zemljama bile bi slabije.

Macron u borbi za drugi petogodišnji mandat uglavnom obećava suprotno. Za razliku od Le Pen, Macron kaže da nije za obavezno omamljivanje životinja prije klanja jer ne želi “Francusku koja sprečava muslimane ili Jevreje da jedu onako kako to njihova religija propisuje”.

Slovenija, Danska, Švedska, Švicarska, Island i Norveška, kao i Flandrija i Valonija u Belgiji zabranile su ritualna klanja, što znači da se košer i halal meso mora uvoziti. Potpredsjednik Evropskog jevrejskog kongresa Johan Benizri pokušava osporiti te zabrane pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Izvor: federalna.ba/Beta

Previous "Putem istine i sjećanja" počelo obilježavanje 29. godišnjice od masakra u Ahmićima
Next Kenan ef. Musić: Bog nas upućuje jedne na druge, da budemo milostivi jedni prema drugima, da budemo obzirni i dajemo sadaku

You might also like

NAŠI DANI

Europarlamentarci traže da se kazni Varhelyi zbog ponašanja u Bosni

Poslanici optužuju komesara da provodi svoju i politiku Viktora Orbana, a ne Evropske unije i Evropske komisije Grupa od 30 poslanika Evropskog parlamenta zatražila je da se komesar za proširenje

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

SRĐAN ŠUŠNICA: REPUBLIKA SRPSKA – PRIMJER USPJEŠNOG GENOCIDA

Piše: Srđan Šušnica   20 godina od Dejtona Dvadeset godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma lagano blijede sjećanja na sve monstruoznosti rata, beogradske agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Po

NAŠI DANI

Stigao Sinovac: Dopremljeno 30.000 vakcina iz Turske

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u nedjelju su bolničkim avionom dopremljene vakcine protiv COVID-19 koje je Bosni i Hercegovini donirala Republika Turska, javlja AA. Avion, koji je trebao poletjeti iz Turske