Plenković naložio ambasadorima RH da se stave na raspolaganje HDZ-u BiH!

Plenković naložio ambasadorima RH da se stave na raspolaganje HDZ-u BiH!

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković prije nekoliko dana pozvao je sve ambasadore Republike Hrvatske i naložio im da se stave na raspolaganje HDZ-u BiH. Naročito oko izbornog zakona!

Republika Hrvatska ne prestaje podrivati državu Bosnu i Hercegovinu. Od ranije je poznato da je nametanje antidemokratskog i anticivilizacijskog rješenja za izmjene Izbornog zakona u BiH zapravo i jedini vanjskopolitički prioritet zvaničnog Zagreba.  

Generalno, zvanični Zagreb, do sada je kroz dvije taktike pokušavao pritiskati političke aktere u Bosni i Hercegovini, kako bi se usvojile onakve izmjene Izbornog zakona, temeljem lažne interpretacije presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, koje bi dovele do formiranja zasebnih etničkih izbornih jedinica, a u kojima bi pripadnici jednog naroda mogli isključivo birati kandidate iz tog naroda.  

Zvanični Zagreb, kao svoju prvu taktiku koristio je položaj Republike Hrvatske u EU i Evropskom parlamentu, kako bi se progurala takva rješenja. Međutim, ona su neslavno propala i to naročito nakon što je Bosna i Hercegovina dobila Mišljenje Evropske komisije, koje je u potpunoj suprotnosti sa intencijama aktuelne vlasti u Zagrebu i intencijama HDZ-a BiH.  

Druga taktika jeste kontinuirano dezinformiranje evropske i svjetske političke i svake druge javnosti o navodnom rastu islamizma i jačanju ekstremističkih grupa u BiH.  

Obje taktike, do sada nisu dale željeni rezultat, premda takvom narativu ide na ruku porast islamofobije te potpuna opredijeljenost političkih elita iz entiteta RS i Republike Srbije, da ga u svemu, na osobit način podržavaju i da kroz njega također pokušavaju ostvariti svoje interese.  

Ono što ipak zapadnim susjedima predstavlja otežavajuću okolnost u podrivanju države Bosne i Hercegovine jeste gubitak dijela diplomatsko – konzularne mreže, koja odlaskom Dragana Čovića iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, više ne radi za interes Republike Hrvatske nego interes Bosne i Hercegovine, te da u tome smislu probosanske opcije kontroliraju najmanje dvotrećinski dio diplomatsko – konzularne mreže što ranijih godina nije bio slučaj.  

Stoga je, prema informacijama do kojih smo došli upravo iz hrvatskih diplomatskih krugova, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković prije nekoliko dana pozvao sve ambasadore Republike Hrvatske i naložio im da se stave na raspolaganje HDZ-u BiH. Naročito oko izbornog zakona!  

Šta građani Republike Hrvatske misle o tome, odnosno da li im je prihvatljivo da se ambasadori koje oni plaćaju, stavljaju u službu jedne stranke u BiH, ili šta o tome misle druge političke opcije u Hrvatskoj, to u ovom trenutku nije bitno ni za građane BiH niti za ambasadore BiH u svijetu, koji će u svakom slučaju budnim okom motriti šta rade njihove kolege iz Republike Hrvatske.

Izvor: S.B.

Previous Kolašinac i Bičakčić složni: Na prvom mjestu je dres Bosne i Hercegovine
Next Bihaćke razglednice: Raj na ranču Samira Memagića

You might also like

NAŠI DANI

Za Marš mira do danas prijavljeno 2.500 osoba iz cijelog svijeta: Očekuje se učešće više od 5.000

Od Nezuka kod Kalesije pa do Potočara i ove godine će u Maršu mira učestvovati hiljade muškaraca, žena i djece iz svih dijelova svijeta, javlja Anadolu Agency (AA). Hodat će

NAŠI DANI

/VIDEO/ Stari most u boji mira u znak solidarnosti sa civilima Halepa

U znak solidarnosti i podrške stanovnicima Halepa, Stari Most u Mostaru večeras je bio osvijetljen zelenom bojom koja simbolizira mir. Mostarci se sjećaju tragične sudbine stanovnika svoga grada, pa su

NAŠI DANI

Muzej posvećen Armiji RBiH u Dubravama otvorio vrata za grupne posjete (Video)

  Dvadeset sedmu godišnjicu od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine, Drugi pješadijski rendžerski puk Oružanih snaga BiH, dočekuje uz otvaranje stalne muzejske postavke u kasarni Dubrave, na području općine