Plenković naložio ambasadorima RH da se stave na raspolaganje HDZ-u BiH!

Plenković naložio ambasadorima RH da se stave na raspolaganje HDZ-u BiH!

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković prije nekoliko dana pozvao je sve ambasadore Republike Hrvatske i naložio im da se stave na raspolaganje HDZ-u BiH. Naročito oko izbornog zakona!

Republika Hrvatska ne prestaje podrivati državu Bosnu i Hercegovinu. Od ranije je poznato da je nametanje antidemokratskog i anticivilizacijskog rješenja za izmjene Izbornog zakona u BiH zapravo i jedini vanjskopolitički prioritet zvaničnog Zagreba.  

Generalno, zvanični Zagreb, do sada je kroz dvije taktike pokušavao pritiskati političke aktere u Bosni i Hercegovini, kako bi se usvojile onakve izmjene Izbornog zakona, temeljem lažne interpretacije presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, koje bi dovele do formiranja zasebnih etničkih izbornih jedinica, a u kojima bi pripadnici jednog naroda mogli isključivo birati kandidate iz tog naroda.  

Zvanični Zagreb, kao svoju prvu taktiku koristio je položaj Republike Hrvatske u EU i Evropskom parlamentu, kako bi se progurala takva rješenja. Međutim, ona su neslavno propala i to naročito nakon što je Bosna i Hercegovina dobila Mišljenje Evropske komisije, koje je u potpunoj suprotnosti sa intencijama aktuelne vlasti u Zagrebu i intencijama HDZ-a BiH.  

Druga taktika jeste kontinuirano dezinformiranje evropske i svjetske političke i svake druge javnosti o navodnom rastu islamizma i jačanju ekstremističkih grupa u BiH.  

Obje taktike, do sada nisu dale željeni rezultat, premda takvom narativu ide na ruku porast islamofobije te potpuna opredijeljenost političkih elita iz entiteta RS i Republike Srbije, da ga u svemu, na osobit način podržavaju i da kroz njega također pokušavaju ostvariti svoje interese.  

Ono što ipak zapadnim susjedima predstavlja otežavajuću okolnost u podrivanju države Bosne i Hercegovine jeste gubitak dijela diplomatsko – konzularne mreže, koja odlaskom Dragana Čovića iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, više ne radi za interes Republike Hrvatske nego interes Bosne i Hercegovine, te da u tome smislu probosanske opcije kontroliraju najmanje dvotrećinski dio diplomatsko – konzularne mreže što ranijih godina nije bio slučaj.  

Stoga je, prema informacijama do kojih smo došli upravo iz hrvatskih diplomatskih krugova, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković prije nekoliko dana pozvao sve ambasadore Republike Hrvatske i naložio im da se stave na raspolaganje HDZ-u BiH. Naročito oko izbornog zakona!  

Šta građani Republike Hrvatske misle o tome, odnosno da li im je prihvatljivo da se ambasadori koje oni plaćaju, stavljaju u službu jedne stranke u BiH, ili šta o tome misle druge političke opcije u Hrvatskoj, to u ovom trenutku nije bitno ni za građane BiH niti za ambasadore BiH u svijetu, koji će u svakom slučaju budnim okom motriti šta rade njihove kolege iz Republike Hrvatske.

Izvor: S.B.

Previous Kolašinac i Bičakčić složni: Na prvom mjestu je dres Bosne i Hercegovine
Next Bihaćke razglednice: Raj na ranču Samira Memagića

You might also like

NAŠI DANI

General Izet Nanić – bosanski heroj, ponos Krajine i države rođen je na današnji dan

Historija nas uči da oni koji zaborave svoju prošlost i svoje velikane da ne zaslušuju da žive budućnost. Tako su danas predstavnici Izvršne i Zakonodavne vlasti ali i predstavnici boračkih

NAŠI DANI

Kolinda Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića

  Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je danas Ahmiće iako to protokolom nije bilo najvljeno, javlja agencija Patria. Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića kod spomen-obilježja i položila cvijeće. U

NAŠI DANI

Prijem u Predsjedništvu za sedam najboljih bosanskih studenata

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas sa sedam najboljih studente sa šest javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini koji imaju prosječnu ocjenu 10, istaknuvši da su