Plenković odao počast žrtvama opsade Sarajeva

Plenković odao počast žrtvama opsade Sarajeva

– Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji danas boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je položio vijenac na spomen-obilježje na mostu “Suade i Olge”.

Na ovaj način, predsjednik hrvatske vlade odao je počast prvim žrtvama opsade Sarajeva, Suadi Dilberović i Olgi Sučić koje su na tom mjestu poginule 5. aprila 1992. godine, kao i svim žrtvama u Sarajevu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Plenković će se u nastavku posjete Bosni i Hercegovini susresti s reis-ul-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Hrvatski premijer jutros je svečano dočekan ispred zgrade državnih institucija u Sarajevu, nakon čega je održan sastanak delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade RH.

Održan je i sastanak s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH – predsjedavajućim Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem, kao i predsjedavajućim Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem, te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Među ključnim političkim temama o kojima se razgovaralo je aktualna politička situacija, pitanje reforme Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične saradnje.

Razgovarano je i o borbi protiv pandemije koronavirusa, saradnji na realizaciji zajedničkih projekata, posebno u prometnoj i energetskoj infrastrukturi, jačanju ekonomskim odnosa, saradnji u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te o daljnjoj podršci Hrvatske evropskom putu Bosne i Hercegovine.

– Što se tiče pitanja genocida u Srebrenici službeni stav Hrvatske nikada nije došao u pitanje, izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković danas u Sarajevu, odgovarajući na pitanje novinara o posljednjim izjavama predsjednika te države Zorana Milanovića, prenose agencije. 

Previous Dodik: Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratit ćemo
Next UK ministrica vanjskih poslova: Sada je vrijeme da slobodni svijet stane uz Bosnu i Hercegovinu

You might also like

NAŠI DANI

Bitka kod Khan Younisa će biti odlučujuća i o njoj će se pisati na stranicama historije

Vojni i strateški ekspert Fayez Al-Duwairi rekao je da će bitka koja se odvija u Khan Younisu, južnom Pojasu Gaze, između palestinskih brigada otpora i izraelskih okupatorskih snaga imati presudan

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica zatvaranja logora Sušica: Za ubistvo 1.600 Bošnjaka odgovarala samo tri zločinca

Pješačkim pohodom od Turalića (Općina Kladanj) do Sušice obilježena je 28. godišnjica od zatvaranja jednog od najzloglasnijih koncentracionih logora za Bošnjake u periodu agresije na BiH od 1992.-1995. godine, javlja

NAŠI DANI

Izetbegović: Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u petak u Mostaru kako su događanja i reakcije oko njegove nedavne izjave o Kosovu očigledno pokušaj da se ušutka