Pleteni namještaj iz Bosne i Hercegovine u eminentnim hotelima u Španiji

Pleteni namještaj iz Bosne i Hercegovine u eminentnim hotelima u Španiji

 

Nermin Terzić, šef Službe za marketing u kompaniji Rattan Sedia po struci je magistar žurnalistike. Studij je završio na Univerzitetu u Tuzli, najprije dodiplomski studij – opći smjer, a zatim i postdiplomski studij – smjer komunikologija. Gimnaziju i osnovnu školu završio je u rodnom Gradačcu.

Osim formalnog, tu je i mnoštvo neformalnih izvora obrazovanja, kao što su kursevi, seminari i okrugli stolovi, uglavnom vezani za medije, komunikologiju i marketing. Prije radne pozicije koju trenutno obnaša, radio je kao glavni i odgovorni urednik vikend programa na Radiju Gradačac, kao dopisnik nekoliko web portala na području Tuzlanskog kantona i banjalučke regije, te kao član press centra Gradačačkog sajma. Odmah nakon završetka studija počeo je raditi i kao asistent na Odsjeku za žurnalistiku, gdje još uvijek ima angažman kao vanjski suradnik.

Rattan Sedia je kompanija koja se primarno bavi proizvodnjom pletenog/vrtnog namještaja, ali se u posljednjih nekoliko godina specijalizirala i u proizvodnji pergola i bioklimatskih tendi, WPC podova, zastakljenja i plažnog programa. Riječ je o proizvodima koji su fokusirani na ugostiteljske objekte, ali sa značajnom upotrebom i u privatnim domovima.

Kompanija je osnovana 2008. godine i za vrlo kratak period se isprofilirala kao vodeća kompanija u sektoru opremanja ugostiteljskih objekata.

 Restoran “Dom”, Banja Luka 

“Za manje od deset godina, uspjeli smo otvoriti tržišta i dobro se pozicionirati u cijeloj regiji. O tome svjedoči činjenica da trenutno imamo salone u Bosni i Hercegovini (Cerik-Brčko i Mostar), Hrvatskoj (Zagreb), Srbiji (Beograd) i Crnoj Gori (Kotor). U narednom periodu u planu nam je da otvorimo neka nova tržišta na području jugoistočne Europe, što će biti praćeno i otvaranjem novih salona. U sezonskom periodu, koji upravo traje, zapošljavamo preko 300 djelatnika i kooperanata. U jeku sezone postoji potreba za velikim količinama naših proizvoda, prvenstveno pletenog namještaja, pergola tendi i WPC podova, pa je angažman što većeg broja ljudi neizbježan”, ističe na početku intervjua za Manager.ba Nermin Terzić.

Koji značajni projekti su trenutno u tijeku? 

Trenutno radimo na standardnim projektima proizvodnje pletenog namještaja i drugih srodnih proizvoda za velike grupacije iz Italije, Austrije i Švicarske. Iako je riječ o saradnji koja traje već dugi niz godina, još uvijek je radimo sa istom dozom posvećenosti i odgovornosti. Pored toga, radimo na nekim novim projektima koji su nedavno dogovoreni, gdje izdvajamo prodaju i montažu tendi u Švedskoj i Austriji, kao i na projektima koji uskoro trebaju biti dogovoreni, a tiču se montaže podova u Njemačkoj i Austriji, te prodaji plažnog programa eminentnim hotelima u Španiji.

Hotel CHAIN, Španjolska

Tko sačinjava tim koji kreira ideje za dizajn i izgled namještaja?

Ideje za dizajn namještaja naše kompanije većinski kreira interni tim za razvoj koji se trudi pratiti savremene trendove i prilagoditi proizvode zahtjevima tržišta. U pojedinim slučajevima neophodan je angažman vrhunskih stručnjaka iz ovog sektora, ali uvijek se trudimo da to bude osoba s ovih prostora, koja s jedne strane razumije zahtjeve naše kompanije, a s druge strane i potrebe kupaca.

Trendovi koji trenutno vladaju na tržištu namještaja?

Teško je uopćeno govoriti o trendovima na tržištu namještaja jer je riječ o širokopojasnom sektoru sa različitim spektrom upotrebe. Ono što je trend u smislu unutarnjeg opremanja prostora nije nužno i trend u smislu unutarnjeg opremanja ugostiteljskog objekta. U posljednje vrijeme svjedoci smo da trendove sve više postavljaju ili zahtijevaju sami kupci, a ne vodeće kompanije na tržištu. S tim u vezi, ugostitelji su opravdano vrlo zahtjevni kupci i teško im je nametnuti nešto ako ono nije funkcionalno i ne služi svrsi. Zbog toga Rattan Sedia konstantno istražuje tržište i uzima u obzir potrebe svojih kupaca, a tome u prilog ide i činjenica da smo omogućili proizvodnju svakog svog proizvoda po dimenzijama, zahtjevima i preferencijama.

Prisutni ste i na brojnim sajmovima u našoj zemlji, regiji, ali i svijetu. Koje su vidljive razlike između onih koje se organiziraju u BiH i onih velikih, svjetskih koji okupljaju najpoznatije kompanije za dizajn i proizvodnju namještaja?

Moram priznati da je razlika ogromna. Ponekad bh. stanovništvo neopravdano glorifikuje strano naspram domaćeg, ali u ovom slučaju doista je tako. U toku ove godine posjetili smo, između ostalog, sajmove u Stuttgartu i Istanbulu i razlika u smislu organizacije, prezentacije i odnosa s komitentima je vrlo izražena. To je potpuno drugi mentalitet, potpuno druga sfera razmišljanja i pristupa krajnjem kupcu. Kompanijama je u cilju ostvariti saradnju, ali ne po svaku cijenu. Unaprijed planiraju, rade pažljivo i postavljaju uslove. S druge strane, kupci su također dosta razumniji, ali i upućeniji kada je riječ o tržištu i samom kvalitetu proizvoda.

Sajam u Stuttgartu 

Zašto kupiti baš pleteni namještaj?

Pleteni namještaj je idealan namještaj za vanjsku upotrebu, nevažno da li se radi o ugostiteljskom ili nekom privatnom objektu. Osim što na osnovu svog jedinstvenog dizajna privlači pažnju, on je dugotrajan, vodootporan, te otporan na glodare, insekte i nepovoljne vremenske uvjete. Ne mijenja oblik i boju čak i nakon više godina korištenja, a lako ga je očistiti. U konačnici, svakako je privlačna i opcija da se može u potpunosti raditi po zahtjevu kupaca, što podrazumijeva detalje poput dimenzija, boje, dezena, pletiva i slično. Naravno, sve ovo navedeno odnosi se na proizvodnju kompanije Rattan Sedia, a naš prodajni odjel uvijek je savjetodavno nastrojen prema potencijalnim kupcima, tako da smo uvijek spremni da im pomognemo pri izboru i kupovini.

Kada je u pitanju vanjsko uređenje, na što posebno treba obratiti pažnju prilikom odabira pergola tende ili nekog sličnog proizvoda? S kim se posavjetovati i odlučiti koja opcija je najbolja za predviđeni prostor? 

Kao kod većine ozbiljnih poslovanja, najbolje je konsultovati stručnjake. Zaštita od vremenskih uvjeta u ovom smislu je veoma kompleksan projekt gdje bi neozbiljan rad mogao dovesti ne samo do „bacanja novca“ nego i do puno veće štete. Lokacija, namjena, klima tokom godišnjih doba, prvobitni izgled interijera i eksterijera – samo su neki od elemenata koji su važni za odabir odgovarajuće tende. Naši prodajni predstavnici uvijek su u mogućnosti lično posjetiti kupca i napraviti analizu situacije, izvršiti precizna mjerenja i dogovoriti saradnju, a sve ostalo prepuštamo odjelu za tehničku pripremu.

 Hotel “President”, Dubrovnik 

Prošla 2017. godina za Bosnu i Hercegovinu je, u ekonomskom smislu bila bolja od prethodne, a statistički podaci ukazuju da je ostvaren rast industrijske proizvodnje i izvoza. Kakva je bila prošla godina kada je u pitanju poslovanje kompanije Rattan Sedia?

Već je općepoznata stvar da je 2017. godina u ekonomskom smislu bila dobrostojeća za proizvođače namještaja, što svakako treba biti podstrek za cjelokupnu bh. industriju. Rattan Sedia je u ovom periodu također ostvarila značajan ekonomski rast, što je potpomognuto činjenicom da imamo salone u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. U 2017. godini su nam veliki kupci opravdano produžili vjernost, s novim kupcima smo dogovorili ozbiljne saradnje, pa je u konačnici ekonomski rast bio sasvim očekivan rezultat. Inače, Rattan Sedia prošle je godine ostvarila izvoz u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Austriju, Italiju, Švicarsku, Njemačku, Makedoniju i Češku. Ova kompanija je u svom strateškom opredjeljenju posebno orijentirana na širenje na inozemnim tržištima.

Koji važni poslovni koraci su planirani za naredni period?

Jedan od strateških ciljeva koji smo zacrtali za naredni period je svakako i povećanje izvoznih kapaciteta, što postepeno i ispunjavamo. U toku ove godine smo već ostvarili izvoz na neka nova tržišta, te ujedno povećali izvoz na nekim starim tržištima. Ne namjeravamo stati. Strani kupci su prepoznali kvalitet i koliko god zvučalo banalno, čude se kada saznaju da je riječ o bh. proizvodu. Ove godine smo imali situaciju da nas je na sajmu u Sarajevu namjenski posjetio sportski menadžer iz Španije sa svojim prijateljem, kako bi dogovorili opremanje hotela i privatnih objekata; iz Francuske nam se javljaju kupci koji ističu da je njihov namještaj, inače star sedam godina, isti kao kad su ga i kupili, dok u Švedskoj ugostitelji fotografišu naše tende kao da je riječ o nekoj atrakciji. Sve te stvari nam laskaju, ali nas istovremeno tjeraju da konstantno dižemo kvalitet i pratimo trendove u svim segmentima poslovanja.

Kako se menadžer pravilno treba nositi sa raznim oblicima rizika u poslovanju?

Da bi menadžer mogao u svakom trenutku da se nosi sa rizicima, mora biti informisan o svim detaljima poslovanja jer samo tako može razumjeti alternative koje bi spriječile ili umanjile te rizike. Mislim da je za to preduslov dobra edukacija, ali da bi se u konačnici našlo pravo rješenje neophodan je što veći stepen iskustva. Ozbiljna poslovanja se tokom rizičnog perioda ne bi smjela oslanjati na metode pokušaja i pogrešaka jer svaki loš potez se odražava na kompletan sistem. Na kraju, treba imati i osjećaj za pravi potez. Nekada se on temelji na logičkom i racionalnom rasuđivanju i postupanju, ali nerijetko je potrebno „iskočiti“ iz šablona i razdrmati sistem. Kako god, mislim da je u ovakvim situacijama ipak najvažnije ostati pribran, ne gubiti kurs i ne zaboravljati da je svako poslovanje satkano od uspona i padova, te da će vrijeme, ukoliko se kvalitetno radi, poslužiti da se stvari ponovo vrate na pravo mjesto.

Što najradije ističete kada je u pitanju Vaš život izvan ureda?

Prije svega su tu moja porodica i djevojka, koji su mi uvijek svesrdna podrška. Iako u posljednje vrijeme imam vrlo malo slobodnog vremena, trudim se da ga većinski provodim s njima. Pored toga, tu je neizbježna sportska aktivnost, a u večernjim terminima čitanje knjiga. Veliki sam filmofil pa se trudim da što češće ugrabim priliku da pogledam i neki dobar film. Privatno vrijeme „nažalost“ moram koristiti i za neke aktivnosti koje se tiču ličnog usavršavanja, pa sam nerijetko na računaru do kasnih večernjih sati, istražujući medijske fenomene i pišući naučne radove. Da preformulišem pjesmu grupe Aerodrom – 24 sata dnevno je premalo.

Gdje i kako provodite odmore?

Pretežno na području Balkana. Nisam neki turistički tip, dovoljno putujem kada je u pitanju posao, pa mi onda neko dalje putovanje u privatnom smislu nije neophodno. Bitnije mi je da su prave osobe uz mene, s kojima se mogu relaksirati i barem na kratko skrenuti misli s poslovnih obaveza. Sportske aktivnosti su u ovom slučaju obavezne, a uživam i posjećivati manje gradove na području Bosne i Hercegovine. Pokušavam, što je više moguće, upoznati našu zemlju; velika prirodna bogatstva su pretežno u manjim mjestima i zadovoljstvo je pronaći nešto za što praktično niste ni znali da postoji, jer niste imali priliku da to pročitate u knjigama, ili vidite u medijima.

Vaša definicija menadžera?

Menadžer je „nervni centar“ neke organizacije ili odjela, zadužen da traži, prima i daje sve interne i eksterne informacije u vezi kompanije ili tog odjela. Potrebno je da bude rukovodilac i lider, da kontrolira tokove poslovanja, rješava krizne i neželjene situacije, te da poduzima potrebne aktivnosti u svrhu ostvarivanja što bolje pozicioniranosti kompanije na određenom tržištu.

 

Previous Sarajlije uživale u vožnji replikom prvog električnog tramvaja
Next Obilježeno 70 godina postajanja Historijskog arhiva Sarajevo (VIDEO)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Sjedišta iz Bosne i Hercegovine u avionima širom svijeta

  Poznato je da se u Bosni i Hercegovini proizvode sjedišta za skoro sve najveće svjetske marke automobila, ali je manje poznato da se u našoj zemlji rade sjedišta i

Ekonomija/Biznis

Četvrti mjesec zaredom mjesečni bosanski izvoz veći od milijardu maraka

Bosanskohercegovački izvoz nastavio je snažan tempo rasta i u maju, sa četvrtim mjesecom zaredom u kojem ne iznosio više od milijardu KM, izvještava Indikator.ba. Izvoz u maju bio je 1,05

Ekonomija/Biznis

Cazin među vodećim u našoj zemlji po poljoprivrednoj proizvodnji (VIDEO)

S tri hiljade registrovanih poljoprivrednih gazdinstava grad Cazin je u samom vrhu u Bosni i Hercegovini, a najveći je i po pojedinačnoj proizvodnji mlijeka u Bosni i Hercegovini. Među vodećim