Plivska jezera u Jajcu – dragulj koji privlači hiljade turista godišnje

Plivska jezera u Jajcu – dragulj koji privlači hiljade turista godišnje

Plivska jezera najveća su prirodna jezera u Bosni i Hercegovini i čine dio turističke ponude koja u Jajce dovodi više od sto hiljada turista godišnje.

Rijeka Pliva u svom srednjem toku stvorila je dva jezera, Veliko i Malo, koja su zaštićena kao nacionalni spomenik.

Jezera se nalaze na udaljenosti četiri kilometra od centra Jajca, a stručni saradnik Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Dragan Glavaš Feni je kazao da je taj krajolik jedno od najposjećenijih turustičkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

– Svake godine ovo mjesto posjeti više od 100.000 gostiju. Ljudi dolaze iz svih krajeva države i cijelog svijeta. To je mjesto za posjetu, kupanje, sport i rekreaciju – istakao je Glavaš te dodao da je prostor u potpunosti očuvan.

Naglasio je da Plivska jezera oduvijek privlače turiste, sportiste i zaljubljenike u prirodu.

Podsjetio je da je Veliko Plivsko jezero 1963. godine bilo domaćin sedmom Evropskom i vanrednom Svjetskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

– Također, 2016. godine održano je Svjetsko prvenstvo u mušićarenju. To su samo neki od događaja koji se održavaju na tim jezerima – rekao je Glavaš, dodajući da je jezerska voda radi specifičnosti gustoće i mirnoće idealna za sportske entuzijaste u veslačkim disciplinama.

Na toj vodi za olimpijske igre, svjetska i evropska prvenstva priprema se turska kajakaška reprezentacija, ali i reprezentacije iz svih država okruženja.

Osim dva jezera u okviru nacionalnog spomenika nalaze se i poznate vodenice koje su stare nekoliko stotina godina. Dio gdje su smještene vodenice je prirodna granica između dva jezera.

Veliko plivsko jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 425 metara. Dugo je 3.300 metara, a njegova širina iznosi približno jedan kilometar, dok je maksimalna dubina jezera 36 metara. Donje ili malo jezero je površinski manje, dužine je oko jedan kilometar i širine oko 430 metara, a maksimalna dubina jezera je 36 metara.

Fena
Previous Je li tvrdnja o nižim cijenama na Zapadu zapravo mit?
Next Obilježena 30. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Malak Farma upriličila sajam ‘Dani plemenitog seljaka’

 Saladin Pašalić, brend menadžer Malak Farme kod Kaknja, izjavio je novinarima da je aktuelni sajam “Dani plemenitog seljaka” ustvari artikulacija strateške vizije i potrebe Malak grupacije da radi na boljitku

BAŠTINA

Bihać: Osvijetljen srednjovjekovni grad ‘Sokolac’

Večeras je u rad puštena probna rasvjeta koja će ubuduće osvjetljavati srednjovjekovni grad “Sokolac”. Ovaj projekat rezultat je donacije preduzeća MIG elektro građanima Bihaća putem Zavoda za prostorno uređenje grada

TURIZAM

Uz brojne nove sadržaje Vlašić postaje i centar ljetnog turizma u Bosni i Hercegovini

Zbog situacije s pandemijom koronavirusa i ograničenjima putovanja van Bosne i Hercegovine, mnogi bh. građani okrenut će se domaćim turističkim odredištima, uključujući popularne planinske centre koji se posebno pripremaju za