Pljevlja: Husein-pašina džamija; po svojoj tradiciji, unutrašnjem bogatstvu, spada u red najznačajnijih islamskih objekata na Balkanu

Pljevlja: Husein-pašina džamija; po svojoj tradiciji, unutrašnjem bogatstvu, spada u red najznačajnijih islamskih objekata na Balkanu

Smještena u samom centru Pljevalja, Husein-pašina džamija je jedan od prepoznatljivih simbola ovog grada i predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika istorije i tradicije pljevaljskog kraja.

U ovoj džamiji, koja je jedinstvena po arhitekturi građenja, čuvaju se značajni eksponati iz islamske tradicije. Posebno vrijedna relikvija koja se čuva jeste dlaka iz brade poslanika Muhammeda a.s.

Husein-pašina džamija, po svojoj tradiciji, unutrašnjem bogatstvu, spada u red najznačajnijih islamskih objekata na Balkanu. Posjetivši Pljevlja, grad koji je na samoj granici sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, obilazak ovog vjerskog objekta smatra se poput nečega što je poželjno.

-Jedna od četiri pljevaljske džamije-

Ekipa Anadolu Agency (AA) na samom ulazu džamije sreće Jakuba Durguta, mujezina u Husein-pašinoj džamiji. On je ujedno i sekretar Islamske zajednice u ovom gradu. Na početku naše posjete, Jakub nam pokazuje okolinu džamije, u okviru koje se nalazi Sahat kula, jedna od četiri u Crnoj Gori.

Durgut kroz razgovor ističe da u ovom gradu imaju četiri džamije, dok je jedna porušena šezdesetih godina prošlog vijeka. Ipak, kada je riječ o Husein-pašinoj džamiji, Durgut ističe da je ona jedinstvena po arhitekturi u Crnoj Gori i na širem prostoru.

“Sagrađena je 1569. godine, zadužbina je Husein-paše Boljanića, čovjeka iz ovih krajeva. Od 1961. godine nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore, kao kulturno dobro prvog reda i uvrštena je u kulturnu ponudu Crne Gore“, kaže Jakub.

Priča nam da džamiju često posjećuju turisti i đačke ekskurzije. Razloga za to ima nekoliko. U ovoj džamiji čuvaju se vrijedni eksponati koji su dio islamskog nasljeđa.

“U Husein-pašinoj džamiji čuva se lijepa i vrijedna knjiga, rukopisni Kur'an iz 16.vijeka, pisan 1579.godine i bio je poklon za Husein-pašu. Ovdje se čuva i ćilim koji je urađen 1573. godine u Egiptu. Po predaji koja prati ovaj ćilim, kaže se da ga je tkalo 35 djevojaka i trebalo im je mjesec dana da ga urade. Težak je 400 kilograma i trenutno je na restauraciji“, poručuje Durgut.

-Islamska relikvija koju poštuju muslimani i pravoslavci-

Posebno vrijedna islamska relikvija koja se čuva u ovoj džamiji jeste dlaka iz brade poslanika Muhammeda a.s. koju je prema predaji sultan poslao u Pljevlja kako bi podigao sav autoritet grada.

“Jer, Pljevlja su 257 godina bila centar jedne regije koja se zvala hercegovački Sandžak. Svi ljudi koji znaju za ovu relikviju, sa poštovanjem se odnose prema Husein-pašinoj džamiji, kako muslimani tako i pravoslavci. Posebna manifestacija koja se odnosi na ovu relikviju jeste 27. noći mjeseca ramazana, kada se ona izlaže posjetiocima i tada kroz džamiju praktično prođe po nekoliko hiljada vjernika, ne samo iz Pljevalja, već iz okolnih gradova, Prijepolja, Priboja, Bijelog Polja, Goražda, Sarajeva“, kaže Durgut.

-Minaret džamije među najvisočije na Balkanu-

U kompleksu džamije nalazi se harem sa meziristanom, šadrvan, sahat-kula, mekteb. Unutrašnji prostor džamije osvijetljen je sa 25 prozora, dok je kupola dekorisana arabeskama. Zidovi su kameni. U enterijeru je šestougaoni mihrab, ukrašen geometrijskim motivima.

Fotoreporter:AA/ Adel Ömeragiç

Minaret Husein-pašine džamije koje je visoko 42 metra, spada među najvisočije na Balkanu.

Previous Muzej Hercegovine čuva začuđujuća rješenja neimara Hajrudina za gradnju Starog mosta
Next Dževad Karahasan: Bajram nam omogućuje da osjetimo zajednicu

You might also like

BAŠTINA

Obilježavanje 486. godišnjice rada i postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke: Čuvar rukopisne i arhivske građe

Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu, koja se klasificira kao historijska, odnosno biblioteka specijalnih zbirki, obilježava 486 godina postojanja. Tim povodom, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci organizovana je svečanost u povodu

BAŠTINA

Nova laboratorija spašava izgorjelu građu Arhiva Bosne i Hercegovine (Video)

Gotovo tri godine od požara u zgradi Predsjedništva BiH, kada je izgorio dio Arhiva Bosne i Hercegovine, ova institucija dobila je moderni laboratorij za restauraciju i konzervaciju oštećene dokumentacije i

BAŠTINA

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine – projekat revitalizacije južne strane botaničkog vrta

Dragi, cijenjeni i vjerni posjetioci Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Svi smo svjedoci da je naš Muzej posljednjih decenija prošao, a nažalost i dalje prolazi, kroz najteži period od svog