Po 500 KM od Općine Novi Grad dobit će još 35 porodica sa troje i više djece

Po 500 KM od Općine Novi Grad dobit će još 35 porodica sa troje i više djece

U Općini Novi Grad jučer je upriličen prijem i uručenje rješenja za dodjelu simbolične pomoći od po 500 KM za 35 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i više djece.

Ovakav vid podrške porodicama koje se odluče za više djece, Općina Novi Grad realizira petu godinu s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice. Za tu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 90.000 KM.

Rješenja su uručili općinski načelnik Semir Efendić i Edina Gabela, vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad i dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a dodjeli je prisustvovao i pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić.

Uz čestitke sretnim roditeljima načelnik Efendić kazao je da je to simboličan poklon lokalne zajednice roditeljima koji se odluče za više djece. Istakao je da ova lokalna zajednica nastoji uraditi više da ljudima u Novom Gradu život bude ugodniji, počev od rođenja, školovanja, stipendiranja, izgradnje igrališta, parkova, školskih objekata…

Enisa Šahmanija, majka troje djece, zahvalila se Općini na pomoći, kazavši da je lijep osjećaj kada znate da neko misli o natalitetu, o mladim majkama, o budućnosti ove zemlje.

Second Slide

„Ovo je lijep poklon i dobro dođe u ovim teškim vremenima. Nije se danas lahko odlučiti na troje i više djece, ali ovo pokazuje da ipak ima neko ko misli na nas i našu djecu. Divno je kada vas vaša lokalna zajednica finansijski podrži onda kada je to najpotrebnije“, kazala je Šahmanija.

Među roditeljima koji su dobili treće dijete je i Semira Ramić. „Troškovi za bebu su ogromni tako da je svaka pomoć dobro došla. Novac ću potrošiti na bebine potrebe, ali i na ostalo dvoje djece koji su školarci i kojima stalno nešto treba za školu“, rekla je Ramić.

Edina Gabela, koja je obnašala funkciju predsjedavajuće Općinskog vijeća Novi Grad u prošlom mandatu i inicirala realizaciju ovog projekta, poželjela je roditeljima sreću u odgoju djece. „Sretni smo da možemo obradovati naše sugrađane i drago mi je da se sve više porodica odlučuje za više djece“, rekla je Gabela.

Dodala je da osim jednokratne pomoći, Općina Novi Grad pomaže i nezaposlene porodilje, te da je jedina lokalna zajednica koja za tu namjenu iz budžeta izdvaja sredstva kako bi im barem malo ublažila nepravdu koja im je nanesena u odnosu na porodilje koje su u radnom odnosu. Svaka nezaposlena porodilja od Općine mjesečno prima po 50 KM dok se to pitanje zakonski ne reguliše na nivou FBiH. Ove godine iz budžeta je izdvojeno 330.000 KM.

Previous Alpinistički kamp "Srce Veleža" promovira planinski turizam (VIDEO)
Next Krug 99 odgovorio Tegeltiji: U demokratskom uređenju na postoji konstrukcija “konstitutivni narodi”

You might also like

NAŠI DANI

Godišnjica formiranja 3. korpusa ARBiH

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju su činili ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, položila je cvijeće na spomen-obilježju šehidima i

NAŠI DANI

U Odžaku izgrađen srebrenički cvijet milosti

Za ovogodišnju godišnjicu obilježavanja srebreničkog stradanja, građani Odžaka su na ulazu u grad izgradili najveći srebrenički cvijet milosti. Ideja za ovogodišnju izgradnju Cvijeta Srebrenice u ovom gradu je došla od

NAŠI DANI

Na današnji dan pala je herojska Žepa, komandant Palić odveden s pregovora i ubijen u genocidu

Na lokalitetu Memorijalnog kompleksa u Žepi danas je obilježena 26. godišnjica pada enklave, zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN) Žepe i zločina nad Bošnjacima tog područja. Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija