Po 500 KM za 48 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i svako naredno dijete

Po 500 KM za 48 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i svako naredno dijete

U Općini Novi Grad upriličen je prijem i uručenje rješenja za dodjelu simbolične pomoći od po 500 KM za 48 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i svako naredno dijete.

Ovakav vid simbolične pomoći porodicama koje se odluče za više djece, Općina Novi Grad realizira šestu godinu s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice. Za tu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 100.000 KM.

Uz čestitke sretnim roditeljima općinski načelnik Semir Efendić kazao je da je to simboličan poklon lokalne zajednice roditeljima koji se odluče za više djece. Istakao je da ova lokalna zajednica nastoji uraditi više da stanovnicima u Novom Gradu život bude ugodniji. Općina kroz različite programe koje realizira prati stanovništvo kroz cijeli životni vijek, počev od rođenja, predškolskog odgoja, školovanja, zaposlenja, pa sve do penzionerskih dana, tako da se u Novom Gradu mogu osjećati da imaju krov nad glavom, da imaju normalan životni vijek, pa i u penzionerskim danima i da neko o njima brine.

“Više od 850 porodica, sa više od hiljadu djece, u ovih 5/6 godina kako provodimo program, dobilo je ovu vrstu podrške Općine. To je jedan od programa koje provodimo u cilju podrške porodicama koje žive u našoj općini, kako bi im život bio što jednostavniji i lakši. Posebno nam je drago kad imamo ovakve prilike da se sretnemo sa roditeljima, koji se opredijele da u ovom vremenu imaju višečlane porodice sa troje ili više djece, ili dobiju blizance. To je svakako radostan trenutak za nas, i drago nam je da imamo priliku da im barem malo, simbolično pomognemo u troškovima”, kazao je načelnik Efendić.

Uz ovu vrstu pomoći, Općina Novi Grad je prva lokalna zajednica koja je uvela dodatnu podršku iz budžeta za porodilje koje su nezaposlene, obzirom na razliku koja postoji u nadoknadama koje primaju zaposelene porodiljei i one koje nisu u random odnosu. Za tu namjenu, već nekoliko godina iz općinskog budžeta izdvaja se oko 300.000 KM godišnje, tako da nezaposlene porodilje uz naknadu koju primaju sa viših nivoa, od Općine mjesečno primaju po 50 KM.

Tridesetšestogodišnja Elvira Zeba, majka je šestero djece, ove godine dobila je blizance.

“Najstarijem je 10 godina, zatim imam djevojčice od 8 i 6 godina i dječaka od 4 godine, a sada smo dobili i blizanke koje imaju 5 mjeseci. Dan je uvijek ispunjen dječijom grajom, igrom, starija djeca pomognu i sve se stigne. U današnjem vremenu su nam nametnute neke druge vrijednosti, majčinstvo i nije baš toliko, ali nastojimo ići u skladu sa novim trendovima kada se i o dojenju više govori i majčinstvu, zdravoj trudnoći i porodima. Tako da ja radim na promociji toga kroz svoj lični primjer, društveno sam aktivna i radim kao savjetnica za dojenje sa majkama, trudnicama, porodiljama”, kaže Elvira i dodaje:

“Dojenje je prvi preduslov za zdravo dijete. Ova vrsta pomoći koju Općina Novi Grad daje porodiljama je zaista značajna, pa i samo priznanje je značajno, da neko kaže hvala i uruči zahvalnicu što se radi na natalitetu, jer je djece iz dana u dan sve manje i manje. U nekim školama, u drugim općinama, nedostaju cijeli razredi djece. Naša Općina se puno razlikuje od drugih, i prednjači u svemu, pa i u podršci porodici”.

Medisa Hrbinić, majka troje djece, priča nam da treće dijete ne predstavlja dodatno opterećenje, dvoje starijih puno pomažu. “Kćerka Amina je krenula u prvi razred srednje škole, a Kerim je drugi razred osnovne škole. Ova sredstva itekako dobro dođu, s obzirom da imam dvoje djece koja idu u školu, bebu koja iziskuje svoje potrebe”, kaže Medisa.

Previous Dan kada je svoj život u vrletima Treskavice ostavio hrabri komandant Zaim Imamović
Next Otvoren novi tematski park za djecu u ulici Envera Šehovića - treći u posljednje tri godine

You might also like

NAŠI DANI

Dragan Bursać: Srećan ti Dan nezavisnosti moja domovino

  Novinar iz Banjaluke Dragan Bursać čestitao je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Objava na FB-u pokupila je veliki broj simpatija… –Srećan ti Dan nezavisnosti moja domovino! Srećan vam praznik

NAŠI DANI

Priča o proizvodnji koju je vatra progutala: Bosansko pruće za njemačka dvorišta

Fabrika firme EkoTrstika kod Viteza izgorila je u požaru. Požar u fabrici ugađen je u petak ujutru, a u gašenju istog učestvovali su i radnici, mještani Ljubića. U požaru su

ŽIVOT

Fahrudin Muminović zimu će dočekati u novoj kući

Jedno od najpotresnijih ratnih svjedočenja iznio je Fahrudin Muminović u magazinu “Mreža” Federalne televizije u decembru prošle godine. Fahrudin je do tada bio zaštićeni svjedok Haškog tribunala i nije mogao više šutjeti.