Po instrukcije u Beograd: Vučić i Dodik o posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Turskoj

Po instrukcije u Beograd: Vučić i Dodik o posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Turskoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarali su danas u Beogradu o značaju Dodikove posjete Turskoj.

Oni su razgovarali i o Vučićevoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, kao i o značajnijoj podršci Srbije Republici srpskoj, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.

Dogovoreno je da Srbija intenzivira svoju podršku (bosanskom entitetu) Republici srpskoj, a na zahtjev Dodika, Srbija će posebnu i veliku podršku pružiti opštinama (Bosanska) Кostajnica, Кozarska (Bosanska) Dubica, Nevesinje i Drvar. Riječ je o manje razvijenim opštinama Republike srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, koje su dijelom stradale u poslednjim zemljotresima, a ta mjesta su od posebnog strateškog značaja za cjelokupan srpski narod – navode.

Vučić je rekao da će Srbija pomoći i da će uvijek biti uz svoj narod zapadno od Drine, poštujući međunarodne zakone i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Također, dvojica sagovornika su ocijenili da srpski narod u sferi politike, ekonomije, a posebno kulture i obrazovanja, mora da pruži što jedinstveniji odgovor na savremene izazove. U skladu sa tim, Vučić i Dodik dogovorili su učešće stručnjaka iz RS u zajedničkom pisanju udžbenika iz srpskog jezika, historije i geografije za teritorije Srbije i Republike srpske.

Dodik se posebno zahvalio Srbiji na vakcinama koje je donirala Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebalo bi sredinom marta da putuju u Tursku, a povod je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima.

Izvor: Agencije

Previous Snažne poruke ministrice Turković u Berlinu - o COVAX-u, migrantskoj krizi, izbornom zakonu
Next Pripadnici OS Bosne i Hercegovine na međunarodnoj vježbi u Njemačkoj

You might also like

NAŠI DANI

Bosanske porodice stipendiraju učenike u afričkoj zemlji Burkina Faso

I ove godine skupljena su sredstva za finansiranje 500 učenika u zapadnoj afričkoj državi. Na inicijativu mreže humanitarnih organizacija EMMAUS i sestrinske istoimene nevladine organizacije iz bh. općine Doboj Istok, lani je

NAŠI DANI

Šehidsko mezarje u Gornjoj Kalesiji: Smiraj za devet ubijenih zvorničkih Bošnjaka

U Gornjoj Kalesiji danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen je ukop devet zvorničkih Bošnjaka, koji su ubijeni 1992. godine. Najmlađa žrtva imala je 19 godina, a najstarija 76, javlja Anadolu

NAŠI DANI

Nije se dugo zadržao na poziciji: Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti

Fahrudin Radončić potvrdio je danas u Sarajevu da podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine. Kako je kazao, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška